Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak postawić własny serwer dedykowany?

antalek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam takie małe pytanko.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mógłbym postawić własny prywatny serwer last chaos Dedykowany oczywiście .

Mam pare pomysłów na serwer ale nie ogarniam od czego zacząć 

Pozdrawiam Antałek :)

Opublikowano

Yoł.

Powiem Ci tak , jeśli nie wiesz od czego zacząć , to nie bierz się za to lub spróbuj założyć ep1 server na komputerze i jak ci się uda , to spróbuj ep2/ep3 na VPS'ie :)
Podaj gadu to popiszemy.

@edit:
Co do servera ep1 jest kilka TuT'ów tu na forum , poszukaj :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam 

Mam takie małe pytanko.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mógłbym postawić własny prywatny serwer last chaos Dedykowany oczywiście .

nie słuchaj  że zacznij od ep1 mi tu nikt nie chciał pomuc sam zalorzylem ep3 bez pomocy tutaj tu sie tylko wymądrzać potrafią jak chcesz założyć server to na początek dla treningu załusz sobie na wmvare centos 6,5 jak chcesz to skontaktuj się ze mną wyśle ci pliki i toole za free i tutoriale a tu sie nie doprosisz bo sam widzisz jaką poradę dostałeś

i jak wyjdzie ci to root na dedyku mini centos io jazda ^^ jejeje

ja aktualnie już zakładam ep4 jest bez bugów a ep3 łatwo rozwalić

[email protected]

Odkrywca
Opublikowano
ja aktualnie już zakładam ep4 jest bez bugów a ep3 łatwo rozwalić

[email protected]

O wrócił gówniak xD

Tak ty się znasz z*********e na developerce postawiłes serwer na tydzien po czym go zamknąłeś bo nie potrafiłeś go zabezpieczyć. NIe ważne jaki ep zawsze moga pojawic sie bugi, wystarczy je naprawic tyle że trzeba umieć:)

@Topic:

Tutaj jest kilka poradników dotyczacych postawienia serwera, może Ci pomogą. Jeśli Ci to nie wystarczy użyj języka angielskiego i wpisz swój problem w google znajdziesz tam strone e....vp gdzie znajdziesz coś napewno:)

Opublikowano

O wrócił gówniak xD

Tak ty się znasz z*********e na developerce postawiłes serwer na tydzien po czym go zamknąłeś bo nie potrafiłeś go zabezpieczyć. NIe ważne jaki ep zawsze moga pojawic sie bugi, wystarczy je naprawic tyle że trzeba umieć :)

@Topic:

Tutaj jest kilka poradników dotyczacych postawienia serwera, może Ci pomogą. Jeśli Ci to nie wystarczy użyj języka angielskiego i wpisz swój problem w google znajdziesz tam strone e....vp gdzie znajdziesz coś napewno:)

jak byś srakusiu dedliwy wiedział server był rok i na starto.nl bo w zasranej polsce nic długo nie porzyje zje...e

Opublikowano

Witam 

Mam takie małe pytanko.

Guide Installing on a centos server

MySQL Installation:

yum install mysql mysql-server

Then we create the system startup links for MySQL (so that MySQL starts automatically whenever the system boots) and start the MySQL server:

chkconfig --levels 235 mysqld on
/etc/init.d/mysqld start

Set passwords for the MySQL root account:

mysql_secure_installation

~[root@server1 ~]# mysql_secure_installation ~

When It Asks To Set MySQL Pass [y/N] choose N
_________________________________________________________________________________________________

Installing Apache2

yum install httpd

Now configure your system to start Apache at boot time...

chkconfig --levels 235 httpd on

/etc/init.d/httpd start

Installing PHP5

We can install PHP5 and the Apache PHP5 module as follows:

yum install php

We must restart Apache afterwards:

/etc/init.d/httpd restart

Testing PHP5 / Getting Details About Your PHP5 Installation

The document root of the default web site is /var/www/html. We will now create a small PHP file (info.php) in that directory and call it in a browser. The file will display lots of useful details about our PHP installation, such as the installed PHP version.

vi /var/www/html/info.php

shift i -- to insert

<?php
phpinfo();
?>

esc

shift :x   -- saves it all 
_________________________________________________________________________________________________

Getting MySQL Support In PHP5

To get MySQL support in PHP, we can install the php-mysql package. It's a good idea to install some other PHP5 modules as well as you might need them for your applications. You can search for available PHP5 modules like this:

yum search php

yum install php-mysql php-gd php-imap php-ldap php-mbstring php-odbc php-pear php-xml php-xmlrpc

APC can be installed as follows:
yum install php-pecl-apc

Now restart Apache2:

__________________________________________________________________________________________________

Installing phpMyAdmin

First we enable the RPMforge repository on our CentOS system as phpMyAdmin is not available in the official CentOS 6.3 repositories:

On x86_64 systems:

On i386 systems:

yum install phpmyadmin

vi /etc/httpd/conf.d/phpmyadmin.conf

Now we configure phpMyAdmin. We change the Apache configuration so that phpMyAdmin allows connections not just from localhost (by commenting out all. add # to everything in between

press shift I then edit file. Change 127.0.0.1 to you Own IP so you your the only one are able to get into phpmyadmin

#
#  Web application to manage MySQL
#

<Directory "/usr/share/phpmyadmin">
  Order Deny,Allow
  Deny from all
  Allow from 127.0.0.1

</Directory>

Alias /phpmyadmin /usr/share/phpmyadmin
Alias /phpMyAdmin /usr/share/phpmyadmin
Alias /mysqladmin /usr/share/phpmyadmin

press ESC so you get back to command mode, then do.
press->   :x (quit and save)
or  
     ->   :w  and 
     ->   :q  or  
     ->   :wq

Next we change the authentication in phpMyAdmin from cookie to http:

vim /usr/share/phpmyadmin/config.inc.php

you see something like this add in the HTTP like below:
/* Authentication type */
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'http';

First press ESC so you get back to command mode, then do.
:x (quit and save)
or  
:w  and 
:q  or  
:wq 

Restart Apache:

Afterwards, you can access phpMyAdmin under http://your ip/phpmyadmin/  or http://127.0.0.1/phpmyadmin

Time to Setup Navicat user with phpmyadmin

1. got to phpmyadmin
2. it will ask you to login in put root in as your user name
3. click on Reload privileges
4. Click on Add User
5. Where you see User name put a User Name for navicat
6. Where you see Host put your Ip
7. put your password you want
8. Global prilileges click Check all
9. Hit go and your done

Lets Install screen next its a must have

yum install screen

Now lets in stall htop

yum install htop
Opublikowano

Witam 

Mam takie małe pytanko.

Jesli nie ogarniasz , nie bierz sie za to :)

Opublikowano

Jesli nie ogarniasz , nie bierz sie za to :)

Lepiej popatrz się na siebie, jeszcze dziś na lcdev spytałeś o guide do instalacji cms, co jest jeszcze bardziej żałosne od problemów z postawieniem serwera, chociaż z tym też miałeś kłopot, pod koniec października 2 tematy, w pierwszym widać, że nawet nie umiesz poprawnie ustawić 'configu' serwera.

I jak to napisałeś ? "dopiero się uczysz" ? on też chce się nauczyć.

Jednakże, co do tematu, napisałeś 'dedykowany' powiedz mi jakie to ma znaczenie czy dedykowany czy vps, root czy coś innego przy stawianiu serwera(tworzenia/włączania go), jeśli nawet tego nie ogarniasz to też Ci odradzam brania się za to.

Opublikowano

Lepiej popatrz się na siebie, jeszcze dziś na lcdev spytałeś o guide do instalacji cms, co jest jeszcze bardziej żałosne od problemów z postawieniem serwera, chociaż z tym też miałeś kłopot, pod koniec października 2 tematy, w pierwszym widać, że nawet nie umiesz poprawnie ustawić 'configu' serwera.

Jednakże, co do tematu, napisałeś 'dedykowany' powiedz mi jakie to ma znaczenie czy dedykowany czy vps, root czy coś innego przy stawianiu serwera(tworzenia/włączania go), jeśli nawet tego nie ogarniasz to też Ci odradzam brania się za to.

bardzo dobrze tak trzymaj nie daj sie burakom krytykanckim co kasy na zalozenie servera nie mają i tylko dziamają gębami bo ich na nic więcej nie stać

Opublikowano

Kolega zamiescil post w sierpniu , wiec watpie zeby byl teraz zainteresowany wasza pomoca :)

Czyli jesli napisales to co ja zeby sie nie bral za to , twoj komentarz byl bez sensowny :)

Opublikowano

Kolega zamiescil post w sierpniu , wiec watpie zeby byl teraz zainteresowany wasza pomoca :)

Czyli jesli napisales to co ja zeby sie nie bral za to , twoj komentarz byl bez sensowny :)

a jeju tu jak zwykle zamiast sobie wzajemnie pomuc bo karzdy coś wie to tylko wymądrzanie K...wa czy u nas w kraju musi tak być ? złośliwość i tak już jest za free wystarczy wyjść na ulice a jeszcze forum zarażone ZA CO JA piernicze ZA CO

Odkrywca
Opublikowano

ZA CO JA piernicze ZA CO

Szczerze? Za takich debili jak ty... ale tak serio bez urazy. Możesz nazywać siebie polakiem ale poziom jaki tu reprezentujesz to dno. Do każdego wokół masz problem, ortograficznie leżysz "pomuc" "karzdy". Wynika stąd, że nie potrafisz pisać poprawnie po polsku a wygłaszasz sie na forum. Jedyne co potrafisz poprawnie napisać to przekleństwa, nic poza tym. Teksty "jaki ten naród jest zawistny itp. " z twoich ust to hipokryzja. Takich jak ty jest niemało. <- mam nadzieje że weźmiesz to do siebie.

Poza tym razem z tym postem przytulam kolejne 5% :>. Ale warto bo może zmienie Twoj swiatopoglad

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...