Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Pewien nietypowy problem na serwerze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam dziwny problem o.O. Chodzi o to że na serwerze grają w większej części osoby ok. 9-10 lat. Ortografia to masakra. Nie do końca ogarniają tryb serwera. Wszystkie nowości wprowadzone na serwer to dla nich masakra i kilka dni rozkminy. Nic nie czytają (czy to oczojebne wiadomości na chacie (adminów) czy jakiekolwiek tabliczki/hologramy/dialogi (npc)). Doświadczeni gracze wychodzą widząc takie dzieci. admini (w tym ja) ni jak nie mogą do nich przemówić. Nie da się wytłumaczyć że cobbleX ma też złe efekty, że npc to nie gracze, czy że pomóc pisze się przez "ó" (to jeden z wielu przykładów). Nie mogę sobie pozwolić na bany dla nich, bo po pierwsze serwer się dopiero rozwija i nie ma tłumów, po drugie nie ma jako takiej podstawy do bana. Gdzie reklamować aby wchodziły większe "ogary"? I co robić z nadmierną ilością dzieci?

Ps. Dodam, że serwery prowadzę od kilku lat, i pierwszy raz mam tak wielką falę dzieci...

Opublikowano

@MR.ZiomuuSs Nic nie poradzisz,myślę że dobrze by było gdyby ktoś nagrał filmik(jakiś was admin) informacyjny Z ortografią nic raczej nie zrobisz chyba że postraszysz ich banami ;) Gdzie reklamować ? Myślę że właśnie to forum jest dobre

Opublikowano

Jeśli serwer cieszy się popularnością po prostu banuj takie osoby, albo w razie przeklinania, ortografii która kaleczy język polski po prostu wyciszaj ich. 

Opublikowano

@Kacki W jego przypadku z tego co czytałem to cały serwer prawie pobanuje @Temat Hymm poza moimi radami chyba nic nie poradzisz,możesz mutować za niepoprawną polszczyznę,robić "test" wiedzy dot. serwera przed spawnem czy coś.Co do reklamy możesz też na YT(przynajmniej yotuber  z 5 k subów) lub mclist*.pl :D

Opublikowano

Hmm, filmik już tworzymy od kilku dni ;) tylko jak im przekazać do wiadomości, że jest taki film... Po za tym- na tym forum nie reklamuję od dawna- prawda jest taka że nie wiadomo jak dobry byłby serwer- i tak zhejcą, tylko za to, że jesteś "konkurencją". Czekam na dalsze propozycje. Myślałem nad wgraniem jakiegoś pluginu/ skryptu zamieniającego jedne wiadomości na chacie na drugie + danie czegoś w stylu ostrzeżenia. Jednak... Czy to coś da?

Edit: youtuberom nie ufam, już dwóch mnie oszukało... A co do stron z listami serwerów- właśnie serwer jest tylko tam reklamowamy - premium na mcli**.pl i minecraft-l***.pl

Opublikowano

@MR.ZiomuuSs Spamuj linkiem z filmiku i mów że darmowe eq - wbije każdy i zobaczy ;) Zhejcą ? Raczej nie ale nawet jeśli to zawsze to jakaś reklama,a na mclist*

tylko wyświetla ip serwera i dane    Nie rozumiem oco chodzi z skryptem, Dawanie ostrzeżeń za nic - tak to będzie widział gracz, więc raczej nie

Opublikowano

Chyba nic nie zdziałasz. To było jest i będzie. Nie jednych to wkurza... Nie każdy może potrafi posługiwać się poprawną polszczyzną. Zamiast rang zacznij sprzedawać słowniki albo napisz w książce (w MC) zasady ortografii/poradniki do nowości i rozdawaj w prezencie ;). Może jest jakiś plugin na poprawianie błędów. Myślę, że nie powinieneś zwracać na graczy uwagi bo ty robisz swoje oni swoje... Bądź toleracyjny.

Wypromuje twój serwer minecraft na mclista :)

* 1000 diamentów w niecałe 24h,

* Twoj serwer znajdzie sie na 1 stronie,

* Po wiecej informacji zapraszam na PW,

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

Nie zwracaj uwagi, i tyle . Z czasem wbije wiecej ogarnietych osob i bedziesz mogl pozwolic Sb na bany dla dzieci :p . Co do reklamacji, polecam zrobic prezentacje serwera w dziale minecraft, jesli serwer jest naprawde fajny to napewno pozostanie wiekszosc ogarnietych graczy :unsure::wub:

Opublikowano

Poszukam pluginu lub napiszę skrypt na automatyczne poprawianie chociaż części tych najbardziej rzucających się w oczy błędów. Na razie bez ostrzeżeń, jednak ich głupie pytania zostaną... Cóż, na to nie ma rady, trzeba im odpowiadać... Jeśli jednak komuś wpadnie do głowy jakiś genialny pomysł to niech śmiało pisze :D

@temakan fajny.. Część wg. Nie wejdzie bo "znowu survival+frakcje" tymczasem jest tam wiele ciekawych rzeczy, poziom gry myślę że mniej niż hard więcej niż normal :) nutka rpg i serwer jest ciągle rozwijany, cenimy sobie propozycje graczy. Spawn jest według mnie ładny, jest też forum serwera, fanpage serwera, ts serwera itd. Screenshoty z serwera są najwyższej jakości (tekstury x64, shadery ultra...) jednak cześć nawet nie wejdzie w publikację, bo to survival+frakcje...

Opublikowano

Dzieciom do rozumu nie przemówisz, ale możesz zrobić rangę tut i ustawić jako domyślną. Po przejsciu całego oprowadzenia pluginów, klika w guzik i dostaje rangę gracz.

Działałoby to ,że tabliczki i potem drzwi z odpowiedzią. Jedne drzwi są poprawne, jeśli wejdzie w błędną odp. cofa go spowrotem. I tak nawet nie czytając tabliczek, będzie wiedział o co chodzi.

Opublikowano

@up wtedy dzieci wyjdą, bo nie skumają lub nie będzie im się chciało czytać, jednak widziałem taki serwer, ale mieli dobrą reklamę dlatego było u nich dużo osób...

Opublikowano

Dzieciom do rozumu nie przemówisz, ale możesz zrobić rangę tut i ustawić jako domyślną. Po przejsciu całego oprowadzenia pluginów, klika w guzik i dostaje rangę gracz.

Działałoby to ,że tabliczki i potem drzwi z odpowiedzią. Jedne drzwi są poprawne, jeśli wejdzie w błędną odp. cofa go spowrotem. I tak nawet nie czytając tabliczek, będzie wiedział o co chodzi.

Trochę z tym zachodu... A co jeśli ten gracz ma problem z czytaniem ^^? Zamiast przegrywać całe dnie na komputerze mogliby poćwiczyć nad swoją ortografią, ale po co jak piszą "Ja nie muże się uczyć ortografji bo ją znam", a najgorsze jak ktoś napisze dobrze wyraz a inni poprawiają na błędny bo przecież lepiej się znają... :p

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

Witam. Mam dziwny problem o.O. Chodzi o to że na serwerze grają w większej części osoby ok. 9-10 lat. Ortografia to masakra. Nie do końca ogarniają tryb serwera. Wszystkie nowości wprowadzone na serwer to dla nich masakra i kilka dni rozkminy. Nic nie czytają (czy to oczojebne wiadomości na chacie (adminów) czy jakiekolwiek tabliczki/hologramy/dialogi (npc)). Doświadczeni gracze wychodzą widząc takie dzieci. admini (w tym ja) ni jak nie mogą do nich przemówić. Nie da się wytłumaczyć że cobbleX ma też złe efekty, że npc to nie gracze, czy że pomóc pisze się przez "ó" (to jeden z wielu przykładów). Nie mogę sobie pozwolić na bany dla nich, bo po pierwsze serwer się dopiero rozwija i nie ma tłumów, po drugie nie ma jako takiej podstawy do bana. Gdzie reklamować aby wchodziły większe "ogary"? I co robić z nadmierną ilością dzieci?

Ps. Dodam, że serwery prowadzę od kilku lat, i pierwszy raz mam tak wielką falę dzieci..

Proponuje umówić się z innym b.doświadczonym root-minecrafterem o ukierunkowanie ruchu na jego serwer w zamian za paru bardziej ogarniętych graczy. Oczywiście ilość graczy trochę spadnie, ale kultura podskoczy.

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

To może dawaj więzienia na 10 minut za ortografię /jail

Nie ośmieszaj się... Będziesz karał "dzieci", dlatego że nie znają PL języka? Oni nawet jak napiszesz powód tego nie zrozumią... Nic nie zdziałasz. Z czasem sami zrozumią swoje błędy.

Opublikowano

To może dawaj więzienia na 10 minut za ortografię /jail

Próbowałem- w zamian dostałem pytania "admin czemó znikneli mi itemy", "admin czemó mnie teplo?", "gópi server" i również wulgaryzmy... Gdy dostają mute to wychodzą i nie wracają bo "bug". Ew. Piszą na forum...
Opublikowano

@MR.ZiomuuSs

W takim bądź razie pozostaje Ci jeżyk hieroglificzny, czyli instrukcja obrazgowa, użyj sobie tego pluginu:

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/imgmap/

lub

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/holographic-displays/ 

bądź

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/cinema/

A i tu masz jeszcze jeden taki plugin na naprawdę namolnych i nierozumnych:

http://www.spigotmc.org/resources/chatcontrol.271/

TDepLbR.gif

Opublikowano

@up hologramy są... Wystarczyłoby przeczytać jeden 13 linijkowy, przejrzysty hologram który jest rozstawiony w kilku miejscach na spawnie i by się prawie wszystko wiedziało... Ale po co, lepiej doprowadzać adminów do szału i spowalniać rozwój serwera. A skoro nie czytają hologramów to tymbardziej nie czekali by na zgenerowanie obrazków z imgmapa..

Opublikowano

@MR.ZiomuuSs hologramy są... Wystarczyłoby przeczytać jeden 13 linijkowy, przejrzysty hologram który jest rozstawiony w kilku miejscach na spawnie i by się prawie wszystko wiedziało... Ale po co, lepiej doprowadzać adminów do szału i spowalniać rozwój serwera. A skoro nie czytają hologramów to tymbardziej nie czekali by na zgenerowanie obrazków z imgmapa..

to zrób takie duże obrazki z bloków..

albo użyj tajnej broni w postacie ChatCOntrol

Banowanie, mutowanie, jailowanie jest złe, najlepiej ogranicz im uprawnienie w postaci " możesz pisać raz na 10sek " ChatControl świetnie sobie z tym radzi, tam masz też szereg innych zajebistych funkcji, możesz np. podmieniać słowa np "Ku*w" na "Lubie orzeszki". Wtedy problem zniknie, dziękuje i pozdrawiam.

Dobra, przybij łape ;)

TDepLbR.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...