Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z 'potworkami' C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

.

.

Osobiście mam tylko 1 problem w game chodzi tu o czas atakowania mobów, jak wiemy powinny bić co 2 sekundy podczas gdy jest ta funkcja:

char_state.cpp

if ((dwCurTime - m_dwLastAttackTime) < dwDuration) // 2초 마다 공격해야 한다.
    {
        m_dwStateDuration = MAX(1, (passes_per_sec * (dwDuration - (dwCurTime - m_dwLastAttackTime)) / 1000));
        return;
    }

Powoduję to, że moby atakują tylko gdy ich nie atakujemy (ale wcześniej uderzyliśmy czyli są agresywne). Ale po zakomentowaniu tej funkcji moby biją jak "szalone" podczas gdy je bijemy i jak ich nie bijemy ale wcześniej uderzyliśmy wiadomo...Szalone w takim sensie, że nie biją co 2 sekundy tylko biją bez odczekania nawet sekundy od razu hit za hitem.

Wie ktoś jak to naprawić? Pewnie każdy z Was kto tego nie ruszał ma ten problem. (Nie jest to wina folderu data czy mob_proto.)

hehpng_esrnree.png

Opublikowano

"Powoduję to, że moby atakują tylko gdy ich nie atakujemy (ale wcześniej uderzyliśmy czyli są agresywne)."

No, ale ta funkcja jest właśnie od czasu co ile mają atakować moby z tego co widzę.

Opublikowano

"Powoduję to, że moby atakują tylko gdy ich nie atakujemy (ale wcześniej uderzyliśmy czyli są agresywne)."

No, ale ta funkcja jest właśnie od czasu co ile mają atakować moby z tego co widzę.

Tak jest ale dlaczego po jej zakomentowaniu potwory atakują również gdy je bijemy bo właśnie tak powinno być ale znowu biją hit za hitem, natomiast przed zakomentowaniem faktycznie biją co 2 sekundy ale znowu jak je atakujemy dostają głupawki i się nie ruszają dopóki nie przestaniemy ich bić nie uderzą ani razu wiesz może jak to rozwiązać jakieś przypuszczenia? Bo już jakiś czas nie mg się z tym uporać, a już naprawiłem wiele innych bugów ;o

hehpng_esrnree.png

Opublikowano

Sam nwm możliwe bo trochę tych zmian było ale jeżeli o char_state.cpp nic nie ruszałem.

Jak byście jakoś to ogarneli to prosiłbym o odpowiedź bo za chuk nie chcę działać, a już się bawiłem w modyfikowanie funkcji etc. ale w efekcie końcowych jak nic z tego nie wyszło char_state przywróciłem oryginalne z novaline żeby na czysto można było kminić :O

Meca ma rację czasami jest tak, że agresywne mobki nie atakują. Nie patrzyłem jescze za bardzo na ten fant, jak zacznę przepisywać drop z potworów to postaram się to sprawdzić.

Może ty coś Evor podziałasz wierze w Ciebie :p

hehpng_esrnree.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...