Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pisanie stron - od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesowała mnie webmasterka od dawna i chcialbym iśc w tym kierunku i tu moje pytanie od czego zacząć, co możecie doradzić? Są tu różne poradniki i napewno je przestudiuje. Jaki kurs poelcacie na początek?

Opublikowano

Naucz się HTML'a i CSS'a. Później jeśli będziesz chciał robić zautomatyzowane skrypty itd. to zacznij naukę PHP. A jeśli chcesz robić skrypty (po stronie klienta), animacje, gry 2d to ucz się JavaScript'u. Chyba że nie chcesz uczyć się PHP, to możesz zamiast tego zacząć naukę Javy/Ruby On Rails/Django. Ja polecam Ci javę ale dla początkującego będzie dobry PHP.

A co do edytora to pobierz sobie Sublime Text 2/3 (płatny [dostępny trial, w którym tylko czasami się pokazuje okienko że można zakupić edytor]) lub Aptana Studio (darmowy).

A poradniki:

PHP:

- dokumentacja albo to: http://www.w3schools.com/php/

HTML:

http://www.w3schools.com/html/default.asp

CSS:

http://www.w3schools.com/css/default.asp

JavaScript:

http://www.w3schools.com/js/default.asp

Ogólnie większości się zgodzę, jednak potem pchając się w php straci czas, za javascript dużo lepiej płacą, a to, że przyjęło się, że pehap jest fajny, bo popularny nic nie znaczy. Node.js zyskuje na popularności zdecydowanie. Ewentualnie możesz też zainteresować się rubym. Pozatym pehap uczy IMO złych nawyków.

BTW. Po co mu Java do webmasterki?

Co do edytora to osobiście polecę Atom'a

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

kurshtml.edu.pl też możesz, ale możesz mieć problemy z aktualnymi standardami tworzenia stron.

Możesz pisać w notatniku, ale notatnik nie podświetla składni.

Polecam notepad++

Ostatnio brak czasu i utrudnienia...

...+ Java liżę xD

Opublikowano

Ogólnie większości się zgodzę, jednak potem pchając się w php straci czas, za javascript dużo lepiej płacą, a to, że przyjęło się, że pehap jest fajny, bo popularny nic nie znaczy. Node.js zyskuje na popularności zdecydowanie.

Nie zapędzajmy się tak, że w PHP straci czas. Node.js to pokręcony język i nie zyska takiej popularności jak PHP ani nagle wszyscy się na niego nie przestawią 'bo jest hajp'. :)

Opublikowano

Nie zapędzajmy się tak, że w PHP straci czas. Node.js to pokręcony język i nie zyska takiej popularności jak PHP ani nagle wszyscy się na niego nie przestawią 'bo jest hajp'. :)

Pomijając już fakt, że NodeJs to nie język tylko platforma do budowania aplikacji sieciowych w JavaScript.

Nie mogę zrozumieć waszego toku myślenia. Dlaczego nodeJS miałby lub nie miałby zastąpić PHP. Obie te technologie można wykorzystać razem, np. do zbudowania bardzo dużej aplikacji internetowej. NodeJS ma dużo więcej możliwości niż PHP, ale niestety nie widzę sensu pisać w nim zwykłych stron internetowych, przy których PHP będzie o wiele lepszym i tańszym rozwiązaniem.

gamedevmania.com

Opublikowano

Nie jest hajp, tylko wykorzystuje się go w poważniejszych, dzisiejszych, większych projektach. 

Na co komu popularność PHP, jak jak się rozejrzymy większość "programistów" tego języka umie go w stopniu podstawowym i nie potrafi go dobrze wykorzystać

Dodatkowo niech wybiera przyszłościowo, za javascript są dużo większe pieniądze.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Ok, a tak apropo chce abym ktoś mi wytłumaczył otóż mam powiedzmy stronę w html, pod strony, nagłówki itd. a jak dodać do tej strony część graficzną tak aby wyglądała jak prawdziwa strona,?

Opublikowano

Ok, a tak apropo chce abym ktoś mi wytłumaczył otóż mam powiedzmy stronę w html, pod strony, nagłówki itd. a jak dodać do tej strony część graficzną tak aby wyglądała jak prawdziwa strona,?

Poczytaj o css

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...