Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gitara do nauki grania.

FociaX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, podajcie mi jakąś dobrą gitarę do nauki, bo jakoś mnie naszło na gitarę. :D

Opublikowano

Mógłbyś to sprecyzować elektryk, akustyk, klasyk, może elektro-akustyk, bas czy jakaś jeszcze inna, podanie budżetu jaki masz też by się przydało.

334qlo8.jpg
Opublikowano

Najtaniej jakby można było. Nie wiem, która gitara jest najłatwiejsza do nauki, ale zacząłem chyba odm akustyk/klasyk, a skończył na elektryku.

Opublikowano

Trochę się rozpisałem ale myślę że skoro zależy ci na grze na gitarze to warto to tylko kilka minut czytania.

Od elektrycznej nie polecam zaczynać ja zaczynałem palce strasznie bolą i oczywiście jest to dużo większy koszt przez wzmacniacz i elektronikę w gitarze. Więc myślę że możesz zacząć od jakieś akustycznej np: Epiphone AJ-100 NA czy Squier By Fender SA-105 nie są to jakieś bardzo tanie gitary ale nie są złe dobre dla początkujących najlepiej by było jakbyś poszedł do sklepu muzycznego i tam się zapytał sprzedawcy co z tego co posiada poleca dla początkujących najlepiej jest zobaczyć jaką się kupuje jak w ręce gitara leży czy gryf odpowiada i wgl całość jakoś ogarnąć. A jak nie chcesz nowej ponieważ nowa=droższa to jak mieszkasz w miększym mieście lub niedaleko to możesz od kogoś kupić jeżeli osoba od której kupujesz dbała o sprzęt to powinno być ok jakbyś odkupywał od kogoś to wpisz sobie w google nazwę i rodzaj gitary i przeczytaj coś o niej. Chyba że możesz dojechać gdzieś dalej to niekoniecznie musisz kupić od kogoś kto mieszka niedaleko.

Tu masz link do grupy na fb:  https://www.facebook.com/groups/gitarzysci/   kilka tysięcy osób tam jest lepiej ci pewnie niektóre doradzą niż ja.

Nie sugeruj się konkretnie tymi dwiema gitarami ponieważ ja podałem tylko przykłady i rady które możesz wsiąść pod uwagę ale nie musisz 

Teraz napiszę ci coś co przeczytałem kiedyś na forum i moim zdaniem jest to w pewnym sensie motywujące i jak dla mnie ten gitarzysta mądrze napisał

"A teraz ci podam 3 najważniejsze zasady w nauce gry na gitarze (i nie tylko):
>bardzo, ale to bardzo dużo słuchaj muzyki - i to ogólnie muzyki, nie ograniczaj się do jakiejś jej części (np. mój kolega by tylko KSU chciał grać i nic więcej), bo wtedy dużo tracisz. Muzyka jest ogólnie przepiękna, zawsze coś ciekawego możesz w niej odkryć  . Sam słucham od AC/DC i Rammsteina, przez Czesława Niemena i Perfect, aż po rap (!). I zawsze coś ciekawego w niej odkrywam. Ale też co ważne - wyczujesz rytm. Jak będziesz miał dobry słuch to nie będziesz musiał szukać w Internecie bić do Dżem - Whisky (bo tam są trochę specyficzne bicie, ale w miarę łatwe). 

>dużo ćwicz - godzina dziennie gry na gitarze to na prawdę nie tak sporo czasu, ale pozwala utrwalać postępy. I nie przejmuj się, że na początku nauka ciężko wchodzi, ale cierpliwie ćwicz. Nie od razu Rzym zbudowano 

>bądź sobą i znaj swoją wartość - nie przejmuj się, że kuzyn czy sąsiad już śmiga riffy na gitarze jak Kubica po torze. Grasz dla siebie, dla swojej satysfakcji i przyjemności! Nie wstydź się, tego co grasz, bo to Tobie ma się podobać twoja gra! No jeśli grasz dla dziewczyny to co innego :P  . "

334qlo8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...