Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Instalacja Androida na komputerze PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! W tym poradniku pokażę Wam jak uruchomić Androida (aktualnie 4.4 KitKat) na komputerze PC jako maszynę wirtualną. Co to oznacza? Oznacza to, że będzie mógł on działać obok systemu Windows bez potrzeby odinstalowywania jednego z nich. Zaczynamy!

1. Pobierz program Oracle VirtualBox z linku podanego poniżej.

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

2. Pobierz dystrybucję Androida x86 z linku podanego poniżej. Wybierz najnowszą wersję (aktualnie android-x86-4.4-RC2).

http://www.android-x86.org/download

3. Zainstaluj program Oracle VirtualBox. Instalacja jest standardowa. Uruchom instalator i postępuj według instrukcji podanych poniżej:

Next -> Next -> Zostaw tylko zaznaczoną pierwszą opcję (Create a shortcut) -> Next -> Tak ->Install

Podczas instalacji instaluj wyskakujące monity o instalację oprogramowania urządzenia.

W czasie instalacji wyciągnij plik .iso Androida na pulpit.

4. Uruchom program Oracle VirtualBox. Następnie wybierz przycisk "New".

794811407311645867857.png

Następnie skonfiguruj maszynę wirtualną według podanych niżej wartości:

• System operacyjny - Linux 2.6

846761407312070867857.png

• Ilość pamięci RAM - Najlepiej 1/4 całkowitej ilości RAMu w komputerze, u mnie 1024 MB.

855971407312167867857.png

• Pojemność wirtualnego dysku twardego - 3 GB lub więcej

953551407312292867857.png

Po tym kroku zauważysz, że maszyna została utworzona, ale jest wyłączona. Teraz przejdziemy do instalacji Androida na tej maszynie.

5. Uruchom maszynę zaznaczając ją i wybierając przycisk "Start". Następnie wskaż jej, gdzie znajduje się plik .iso Androida i wybierz "Start". Maszyna wirtualna uruchomi się.

447831407312450867857.png

6. Pojawi się menu instalacji. Poruszasz się po nim strzałkami. Wybierz opcję "Installation" i zatwierdź przyciskiem "Enter".

679941407312647867857.png

7. Musimy stworzyć partycję dla systemu. Wybierz opcję "Create/Modify partitions".

258941407312752867857.png

Wybierz opcję "New" na wyświetlonym ekranie i zatwierdź klawiszem "Enter".

204201407312833867857.png

Następnie wybierz "Primary" i kliknij "Enter", a następnie jeszcze raz "Enter" aby zatwierdzić rozmiar.

204201407312833867857.png

Wybierz opcję "Bootable".

950461407312991867857.png

Następnie wybierz opcję "Write".

290301407313039867857.png

Kiedy wyświetli się monit ostrzegawczy wpisz

yes

i zatwierdź klawiszem enter. Poczekaj na zakończenie operacji.

Następnie wybierz "Quit".

8. Teraz zobaczysz utworzoną partycję. Wybierz ją i kliknij "Enter" aby zainstalować tam Androida.

301311407313177867857.png

Następnie wybierz system plików "ext3" i zatwierdź instalację. 

Wybierz "yes" aby zainstalować bootloader GRUB, a następnie jeszcze raz "yes" aby ustawić /system directory jako możliwe do czytania i zapisywania. Poczekaj na zakończenie operacji.

Wyświetli się okno o pomyślnej instalacji. Teraz wybierz przycisk "Devices" (u góry ekranu) -> CD/DVD Devices i "Remove disk from Virtual Drive". Następnie "Force unmount". Wybierz "Machine" i "Reset".

Gratulacje! Android został zainstalowany!

Teraz przejdziemy do uruchamiania.

9. Poczekaj na uruchomienie systemu.

10. Wyświetli się typowe menu wyboru języka. Jeśli mysz nie działa wybierz "Machine" i "Disable mouse integration". Mysz powinna zmienić się na czarną, przystosowaną do obsługi. Aby uruchomić normalną mysz kliknij prawy klawisz ctrl. Wybierz swój język i kontynuuj.

Pomiń podłączanie sieci WiFi - system będzie korzystał z Internetu w komputerze. 

Następnie zaloguj się do swojego konta Google.

Po kilku dodatkowych krokach uruchomi się system Android! Gratulacje! Możesz teraz pobierać wszystkie aplikacje, testować je lub po prostu bawić się Androidem! System ma prawa roota.

Mam nadzieję, że poradnik Wam się przydał.

Jeśli tak było nie zapomnij zostawić "Lubię to!" - to naprawdę motywuje do dalszej pracy.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Gdy uruchamiam maszyne wyskakuje mi cos takiego 328111407318986497887.png

Zaznaczasz maszynę i wybierasz przycisk "Start", znajdujący się obok tego "New"? Wszystko wykonałeś według instrukcji? Zainstalowałeś wszystkie komponenty? Wskazałeś mu miejsce pliku .iso? Sposób testowałem dwa razy i działa ;)

Wybierasz plik tym guziczkiem:

392341407321290867857.png

Opublikowano

Wydaje mi się, że wszystko robię w porządku... 

Jeszcze po tym pierwszym błędzie wyskakuje to cos:

Failed to open a session for the virtual machine android x86.

The virtual machine 'android x86' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1.

Result Code: E_FAIL (0x80004005) Component: Machine Interface: IMachine {480cf695-2d8d-4256-9c7c-cce4184fa048}

@Edit

Błąd wyskakuje od razu po kliknięciu "Start" więc pliku też nie wybiorę.

Opublikowano

The virtual machine 'android x86' has terminated unexpectedly during startup with exit code 1.

Result Code: E_FAIL (0x80004005) Component: Machine Interface: IMachine {480cf695-2d8d-4256-9c7c-cce4184fa048}

@Edit

Ściągnij starszego virtualboxa, bo ten nowy ma pełno bugów.

Co do poradnika działa, nie wiesz może jak dorobić kursor na tym androidzie, bo takie przechodzenie trochę na ślepo. A chyba sobie zainstaluje go na starym PC, to do internetu byłby w sam raz.

Opublikowano

@Edit

Hmm ciekawe. Może masz za mało RAMu i za dużo przydzieliłeś? Albo na odwrót? Może nie ma miejsca? Zrób reinstalację VirtualBoxa lub pobierz wcześniejszą wersję ze strony wymienionej w poradniku.

@Valze

Jeśli klikanie zwykłą myszą nie działa, to spróbuj kilka razy punktu 10 (za którymś razem pojawi się czarna mysz w okienku). Używasz opcji "Disable mouse integration" i klikasz na cokolwiek w androidzie.

Opublikowano

Hmm ciekawe. Może masz za mało RAMu i za dużo przydzieliłeś? Albo na odwrót? Może nie ma miejsca? Zrób reinstalację VirtualBoxa lub pobierz wcześniejszą wersję ze strony wymienionej w poradniku.

@Valze

Jeśli klikanie zwykłą myszą nie działa, to spróbuj kilka razy punktu 10 (za którymś razem pojawi się czarna mysz w okienku). Używasz opcji "Disable mouse integration" i klikasz na cokolwiek w androidzie.

Dzięki! Jest wszystko ok.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngref

Poprawiono błędy z czcionką.

• 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ściągnij starszego virtualboxa, bo ten nowy ma pełno bugów.

Co do poradnika działa, nie wiesz może jak dorobić kursor na tym androidzie, bo takie przechodzenie trochę na ślepo. A chyba sobie zainstaluje go na starym PC, to do internetu byłby w sam raz.

A mógł byś podać najlepszą wersje tego programu?

graphic.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A mógł byś podać najlepszą wersje tego programu?

Podane w temacie, najlepsza to najnowsza :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam problem z instalacjaarrow-10x10.png bo nie chce sie zainstalowac mam taki niebieski obraz caly czas jak ty na kroku 6 jak wciskam instalacjie zaczyna sie cos dziac ale wraca mi z powrotem do 6 kroku

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...