Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie serwera - VPS czy Komputer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Będę niedługo tworzył serwer metina i zastanawiam się czy stawiać maszyne na kompie czy kupić jakiegoś VPS taniego?

Raczej będę pracował sam, a jak już to max 3-4 osoby (team). Gdzie lepiej się pracuje? Na kompie czy na VPS? Za ile i gdzie kupie dobrego VPS? Jak to potem skonfigurować?

Opublikowano

Polecam Ci taniego vps z tej serwerowni najlepszy jak dla  mnie:

mintshost.pl/

Pamiętaj aby wybrać serwer z wirtualizacją KVM. 

Jak go skonfigurować? Bardzo proste 

1. Instalacja portów komendy:

portsnam fetch extract 

2. Instalacja bazy danych 

cd /usr/ports/databases

cd mysql55-server 

make WITCH_XCHARSER=all install 

3. Instalacja plików wypakowanie ich 

4.Nadanie chmodów dla plików i bazy 

5.Uruchom serwer skryptem start i sprawdź czy działa jeżeli będą problemy dograj paczkę libów brakujących 

Zapomniałem o najważniejszym wpisz polecenie ee /etc/rc.conf

tam na końcu dopisz mysql_enable"yes"

Następnie zresetuj serwer te polecenia dadzą Ci uruchomienie bazy wraz ze startem serwera 

Wiem że może troszkę szybko i niedokładnie to opisałem ale śpieszyłem się jak coś pisz na gg ;)

Opublikowano

Cześć. Będę niedługo tworzył serwer metina i zastanawiam się czy stawiać maszyne na kompie czy kupić jakiegoś VPS taniego?

Raczej będę pracował sam, a jak już to max 3-4 osoby (team). Gdzie lepiej się pracuje? Na kompie czy na VPS? Za ile i gdzie kupie dobrego VPS? Jak to potem skonfigurować?

Moim zdaniem lepiej pracować na vps, nie bd lagowało ci kompa. Kup jakiś tani, z parametrami średnimi i wio

Co do hostingu to polecam 

minthost.pl

instalacja jest dość prosta, w dziale powinien być gdzieś tut od jachupl jak skonfigurować vps'a,

jak nie znajdziesz to spróbuj według tego co kolega wyżej napisał

by Neosieł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...