Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Sony Xperia Neo V - rootowanie, odblokowywanie bootloadera, wgrywanie CWM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! W tym poradniku pokażę Wam jak zrootować, odblokować bootloader i wgrać CWM w telefonie Sony Xperia Neo V. Będzie to przygotowanie do kolejnego poradnika, w którym wgramy CyanogenMod'a. Zapraszam!

Operacje wykonywane w tym poradniku są niebezpieczne! Mogą nieodwracalnie uszkodzić Twoje urządzenie! Jeśli nie wiesz co to jest root, ani do czego jest potrzebny nie wykonuj żadnych operacji! Nie biorę odpowiedzialności za cokolwiek co może się stać (brick, utrata przyjaciela, wojna nuklearna)! Po wykonaniu operacji tracisz gwarancję!

Poradnik aktualny i sprawdzony przeze mnie dnia 4 sierpnia 2014!

Rootowanie telefonu

Teraz zajmiemy się rootowaniem telefonu, aby przygotować backup wszystkich danych, gdyby coś w kolejnych operacjach poszło nie tak.

1. Zainstaluj program Sony PC Companion i uruchom go. Następnie podłącz telefon do komputera i (jeśli jest taka potrzeba) zaktualizuj soft do najnowszej wersji oznaczonej jako 4.1.B.0.587. 

poradnik1_zps59c79031.png

2. Teraz przejdziemy do konfiguracji telefonu. Wejdź w:

Nazwy mogą się lekko różnić (nie pamiętam ich dokładnie).

Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Zaznacz "Nieznane źródła"

Ustawienia -> Opcje programisty -> Włącz "Debugowanie USB"

Ustawienia -> Xperia -> Łączność -> Tryb połączenia USB -> MSC

3. Podłącz telefon do komputera i poczekaj, aż sterowniki się zainstalują. Pomiń instalację programu PC Companion! Jeśli już są zainstalowane przejdź do kolejnego kroku. Zostaw telefon podłączony i włączony podczas procesu.

4. Sprawdź czy żaden program (szczególnie Flashtool) nie działa w tle.

5. Pobierz program do rootowania, w tym przypadku będzie to eroot (mimo, że wygląda dziwnie, bo jest po chińsku, to program jest naprawdę dobry).

Download:

https://www.dropbox.com/s/i24rodmggnwmvk1/Eroot_V1.3.4.exe

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/f14d8a2d0129981fcb20df5a762a0b15abfa4f1d30fa2a606004d515184ee429/analysis/1407149769/

6. Uruchom Eroot. Program powinien zwyczajnie się uruchomić, lecz gdyby zaczął cokolwiek pobierać, jak najszybciej anuluj pobieranie przez kliknięcie w zielony przycisk. Nie pozwól mu pobrać czegokolwiek!

7. Pojawi się docelowe menu programu. Telefon powinien zostać rozpoznany Jest trochę pomieszane, więc pod spodem wyjaśniam, co znaczą przyciski:

-Root  -  rootowanie urządzenia

Root  -  odrootowywanie urządzenia

Aby rozpocząć proces rootowania wybierz przycisk zaznaczony na obrazku poniżej.

poradnik2_zps4b58b345.png

Po rozpoczęciu eroot zacznie wykonywać operacje. Przedstawia to obrazek poniżej.

poradnik3_zps601a9dec.png

Kiedy przy wszystkich czterech polach pojawi się zielony znaczek i zaświecą się one na zielono, wyświetli się menu, na którym można urządzenie odrootować. Aby to zrobić należy kliknąć taki sam przycisk jak przy rootowaniu, tylko bez minusa.

8. Aby sprawdzić czy telefon został zrootowany wystarczy go odblokować i wejść w menu aplikacji. Jeśli znajduje się tam program SuperUser to znaczy, że telefon ma uprawnienia roota. Gratulacje!

Instalacja CWM i robienie backupu

Przed odblokowywaniem bootloadera warto zrobić backup, tak na wszelki wypadek, gdyby coś poszło nie tak. W tym celu posłużymy się programem X-Parts, ponieważ nie ma oficjalnego CWM ani TWRP na Neo V. Zaczynamy!

1. Pobierz program X-Parts ze sklepu Google Play. Link do niego znajdziesz poniżej:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pvy.CWMinstaler&hl=pl

2. Uruchom go i nadaj mu prawa SuperUser'a. 

3. Przejdź do zakładki "Installs" i wybierz przycisk zaznaczony na obrazku poniżej. Poczekaj na zakończenie instalacji.

Screenshot_2014-08-04-13-13-291_zps15fba

4. Aby przetestować czy recovery działa, przejdź do zakładki Tools i wybierz przycisk "Reboot to recovery". Jeśli recovery się uruchomi wszystko przebiegło pomyślnie! 

Kombinacja przycisków różni się. U mnie należy kliknąć i przytrzymać przycisk menu w chwili podłączania telefonu do komputera. Zwykle jest to kombinacja fastboot. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Musisz sam sprawdzić, która kombinacja działa na Twój telefon.

5. Teraz przejdziemy do wykonywania kopii zapasowej całego systemu. Aby to zrobić wejdź do recovery i postępuj według instrukcji:

Backup and restore -> Backup to /storage/nazwa pamięci (u mnie sdcard0). Poczekaj na zakończenie operacji.

Jeśli podczas jakiejś operacji wystąpi błąd należy wejść w zakładkę Backup and restore i przywrócić backup.

Odblokowywanie bootloadera

Odblokowywanie bootloadera pozwala na wgrywanie custom ROMów. Jeśli chcesz zostać przy stocku nie wykonuj tej operacji. Jest to najniebezpieczniejsza (i najtrudniejsza) operacja ze wszystkich pokazywanych w tym poradniku. Zaczynamy!

Odblokowywanie resetuje telefon do ustawień fabrycznych, co oznacza, że po odblokowaniu (czasami) trzeba go jeszcze raz zrootować!

Potrzebne rzeczy:

• Dobrej jakości kabel USB
  • Sterowniki

WAŻNE!!!

Po odblokowaniu Bootloadera NIGDY nie korzystaj z opcji aktualizacji przez OTA jeśli lubisz swój telefon.

Telefon MUSI być bez SIM-LOCKA i system nie może być BRANDOWANY.

Po odblokowaniu traci się możliwość aktualizacji przez PC COMPANION i SEUS!

ODBLOKOWANIE USUWA GWARANCJĘ I RESETUJE TELEFON DO USTAWIEŃ FABRYCZNYCH!!!

1. Pobierz potrzebne pliki i programy:

Flashtool:

http://www.flashtool.net/download.php

SE Bootloader Unlocking v1.6:

https://www.dropbox.com/s/k7zmuvlsqxgf300/SE%20Bootloader_Unlocking_Relocking_1.6.rar

Skan:

asas_zpsbcf0f58a.png

1. Zainstaluj program Flashtool.

2. Wypakuj program SE Bootloader Unlocking v1.6. W środku zobaczysz kilka folderów i plików, tak jak na obrazku poniżej. 

poradnik4_zpsf08b2a80.png

Zainstaluj plik zaznaczony na obrazku powyżej. Wybierz sterowniki dla trybu Fastboot i Flashmode! Gdy w Windows 7 wyświetli się komunikat, że sterowniki nie są podpisane kliknij "Zainstaluj mimo to". W Windows 8 jest to trochę bardziej skomplikowane. Pełny poradnik znajdziesz w opisie użytkownika XDA-Developers pod spodem. Po jego wykonaniu normalnie zainstalujesz sterowniki!

Originally Posted by prototype7  
I was trying to install these using this guide on Windows 8, but was running into a problem with the drivers not being signed, so here's the solution: 
Hit Start+X, select Command Prompt (Admin)
Type "shutdown -o -r -t 0" (without quotes) and hit enter
You'll get a screen with some options on it after a few seconds
Click Troubleshoot
Advanced Options
Windows Startup Settings
Restart
You'll get a menu of options to choose from
Press the number on your keyboard for "Disable driver signature enforcement"
Now you can follow the guide without any issues, reboot again after the drivers are installed and you'll be good to go.

3. Sprawdź czy Twój telefon jest kompatybilny z odblokowywaniem bootloadera. Aby to zrobić wejdź w aplikację telefon i wpisz:

*#*#7378423#*#*

Następnie wejdź w Service info -> Configuration -> Rooting status. Jeśli w linijce Bootloader unlock jest napisane Yes to znaczy, że możesz odblokować bootloader.

4. Przejdź na stronę:

http://developer.sonymobile.com/unlockbootloader/unlock-yourboot-loader/

Zjedź na dół i wybierz swoje urządzenie. 

http://i1174.photobucket.com/albums/r607/Razeer123/poradnik6_zps9113280e.png

Następnie kliknij przycisk Continue. Na kolejnej stronie wpisz swój adres e-mail i zaznacz, że akceptujesz warunki. Następnie kliknij Submit.

poradnik7_zps6d6185b4.png

5. Przejdź na swoją skrzynkę pocztową i odbierz wiadomość od Sony. Następnie kliknij w link zaznaczony poniżej.

poradnik8_zps0f4f1b5f.png

6. Pojawi się strona, gdzie musisz wpisać swoje IMEI, aby odebrać kod odblokowujący. Aby zobaczyć IMEI wpisz w aplikacji Telefon podany niżej kod i przepisz IMEI na stronę. Następnie akceptuj postanowienia i przejdź dalej.

*#06#

poradnik9_zps6a891343.png

7. Wyświetli się strona z kodem odblokowującym telefon. Skopiuj go lub gdzieś zapisz.

poradnik10_zpsed125f04.png

8. Jeśli zainstalowałeś już sterowniki i wszystko masz gotowe otwórz program zaznaczony poniżej.

poradnik5_zps13e3f9c4.png

9. Następnie uruchom telefon w trybie Fastboot, najlepiej aplikacją X-Parts. Telefon musi być podłączony do komputera. Ekran powinien być ciemny, a dioda świecić się na niebiesko.

Następnie w polu Unlock Code wpisz swój kod odblokowujący. Upewnij się, że telefon jest w trybie Fastboot, a Ty wszystkie kroki wykonałeś poprawnie. Jeśli tak jest wybierz przycisk Unlock BL.

poradnik11_zpse9c516ca.png

10. Nie przerywaj operacji, nie ruszaj telefonu. Po kilku sekundach wyświetli się komunikat, że bootloader został poprawnie odblokowany! Gratulacje!

Mam nadzieję, że poradnik się Wam podobał.

Jeśli tak było, nie zapomnij zostawić "Lubię to!" - to naprawdę motywuje do dalszej pracy.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Warto dodać, że po wpisaniu naszego IMEI na stronie SONY. Zrzekamy się gwarancji.

Opublikowano

Warto dodać, że po wpisaniu naszego IMEI na stronie SONY. Zrzekamy się gwarancji.

Nie ma innego sposobu ;) Po wpisaniu IMEI sami zaznaczamy, że akceptujemy, iż sony nie naprawi naszego telefonu w ramach gwarancji.

Btw

Przecież Sony o to właśnie chodzi :) Sami wiedzą kto i gdzie ;)

Opublikowano

Ale aktualizować można?

Bo jak tak to ewentualnie można odrootować :)

Kolega tak zrobił że zaczął rootować, coś mu poszło nie tak i dał do serwisu. Najlepsze jest to że mu naprawili :D

Po odblokowaniu bootloadera aktualizować nie wolno. Po rootowaniu raczej tak, ale możesz liczyć się z ryzykiem utraty roota.

Opublikowano

Nie chodziło mi o to :P

Czy po własnej aktualizacji przyjmą do serwisu, bo gware mam do grudnia ^^

I w razie czego jak właśnie mi się coś stanie, to tylko klikne -ROOT w tym fajnym programie i do serwisu :)

A ja tylko rootowałem, bo te pozostałe 2 czynności nie wiem do czego służą i nie są mi potrzebne :)

Zapraszam do prezentacji mojego serwera Medium Hardcor:

http://www.mpcforum.pl/topic/1370690-playhc/

Opublikowano

Nie chodziło mi o to :P

Czy po własnej aktualizacji przyjmą do serwisu, bo gware mam do grudnia ^^

I w razie czego jak właśnie mi się coś stanie, to tylko klikne -ROOT w tym fajnym programie i do serwisu :)

A ja tylko rootowałem, bo te pozostałe 2 czynności nie wiem do czego służą i nie są mi potrzebne :)

Program ma możliwość odrootowania telefonu, przyciskiem "root". Szansa, że nie wykryją jest ~99%. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam mały problem i szczerze nie mam pojęcia od czego on jest zależny chciałem zrootować moją v-ke a tu na samym początku już mam kłopot. Robię wszystko jak w tut i niby wyskakuje mi w eroot wszystko na zielono ale nie instaluje Mi się ten program SuperUser, a co za tym idzie telefon nie rootuje się.

Opublikowano

Witam. Mam mały problem i szczerze nie mam pojęcia od czego on jest zależny chciałem zrootować moją v-ke a tu na samym początku już mam kłopot. Robię wszystko jak w tut i niby wyskakuje mi w eroot wszystko na zielono ale nie instaluje Mi się ten program SuperUser, a co za tym idzie telefon nie rootuje się.

Zrobiłeś to przed rootowaniem?

Opublikowano

Zrobiłeś to przed rootowaniem?

Właśnie sprawdziłem te ustawienia fakt nie miałem ich tak jak powinny ale wszystko teraz ustawiłem dobrze i zrobiłem znowu erootem i nic dalej bez żadnego efektu. Ani programu ani nic.

Opublikowano

Właśnie sprawdziłem te ustawienia fakt nie miałem ich tak jak powinny ale wszystko teraz ustawiłem dobrze i zrobiłem znowu erootem i nic dalej bez żadnego efektu. Ani programu ani nic.

Spróbuj zainstalować SuperSU ręcznie i sprawdź czy masz prawa. Masz zainstalowane sterowniki dla telefonu?

Opublikowano

Spróbuj zainstalować SuperSU ręcznie i sprawdź czy masz prawa. Masz zainstalowane sterowniki dla telefonu?

No właśnie to zainstalowałem ale podczas włączania wyskakuje komunikat o braku binarii SU i SuperSU nie mógł ich zainstalować.

Opublikowano

No właśnie to zainstalowałem ale podczas włączania wyskakuje komunikat o braku binarii SU i SuperSU nie mógł ich zainstalować.

A sterowniki masz?

Opublikowano

Tak właśnie ściągnąłem sterowniki dla sprawdzenia ale i to nie pomogło. Dodatkowo usunął się tan program SU który instalowałem ręcznie.

Super, czyli odrootowałeś. Uruchom program jeszcze raz i zrootuj. Powinno pomóc.

Opublikowano

Co do tego branda przy odblokowywaniu bootloadera, to chodzi o całkowite zmiany w systemie (wygląd itp). Bo ja mam telefon z plusa (bez sim-lock) i domyślnie są zainstalowane jakieś aplikacje z plusa (muzodajnia itp)

Opublikowano

Co do tego branda przy odblokowywaniu bootloadera, to chodzi o całkowite zmiany w systemie (wygląd itp). Bo ja mam telefon z plusa (bez sim-lock) i domyślnie są zainstalowane jakieś aplikacje z plusa (muzodajnia itp)

Ja bym nie ryzykował. Czytałem, że system musi być czysty. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

A mi ciągle wyskakuje to okienko że nie może zweryfikować wydawcy :/ co robić ?

Jakiego wydawcy? Jakie okienko?

• 1 rok później...
Opublikowano

Ma ktoś może poradnik co dalej zrobić aby wgrać jakiś nieoficjalny rom?

wgrywasz recovery install zip from sd card i gotowe

Opublikowano

Kolego, mógłbyś może podać link tutaj lub na pw, skąd wziąć oraz jak wgrać? ;)

Opublikowano

Kolego, mógłbyś może podać link tutaj lub na pw, skąd wziąć oraz jak wgrać? ;)

Z XDA Developers:

http://forum.xda-developers.com/

Następnie uruchamiasz w recovery, wrzucasz plik .zip na SD i flashujesz. Polecam wipe przed. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...