Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik - {Jak zrobić prywatny serwer Gladiatus PL} By Norbertsons

Norbertsons

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak zapowiadałem postanowiłem zrobić poradnik jak zrobić priwa do gry Gladiatus.

A więc tak, zaczynamy.

Ja wytłumaczę jak zrobić priwa na darmowym hostingu cba.pl bez żadnych programów z wyjątkiem rar i notatnik (nie musi być notepad++):

Pierwsze co robimy to wchodzimy na stronę cba.pl i w pasku pod znaczkiem "Załóż konto" wpisujemy jaki chcemy mieć adres gry. W moim przypadku jest to norbertsporadnik.cba.pl:

k5LL01D.png

Jeśli dana stronka jest wolna rejestrujemy się (wybieramy plan darmowy)

Nazwa konta, to nasz login do cpanelu

Ok, po zarejestrowaniu się wchodzimy na stronę główną i logujemy się (po lewej stronie jest logowanie).

Naciskamy: (po lewej) "Bazy danych" - "Dodaj". Wypełniamy (nazwa użytkownika bazy bazy danych to login i nie musi być taki sam jak login do logowania db). Na szczęście nazwa norbertsporadnik była wolna, dlatego u mnie jest takie same.

Ok, zrobiliśmy bazę danych, teraz zróbmy użytkownika ftp (ustawiamy hasło)

Klikamy: "konta ftp" - "Edytuj" i wpisujemy hasło (aby było łatwiej to hasło do cpanel db i ftp ustawiłem takie samo niby jest to nie zalecane, lezc tak jest łatwiej). I klikamy "Zapisz".

Na razie można wylogować się z cpanelu.

Teraz czas pobrać pliki na których będzie stał nasz serwer.

Wysyłam Wam "moje pliki" ponieważ grzebałem w oryginale alby spolszczyć a w bazie danych aby zrobić przedmioty i potwory

"Moje" pliki można pobrać stąd:

http://www.mediafire.com/download/x11ureolt42eial/Gladiatus_priv_By_Norbertsons.zip

"Moją" bazę danych stąd:

http://www.mediafire.com/download/g5413mxu33fk5j1/Baza_danych_By_Norbertsons.zip

<<<Skan>>>

https://www.virustotal.com/pl/file/b20a86a220475c12d09b6d8d539f90b628823777a3be11a5860eaac7a2402b46/analysis/1407160514/

https://www.virustotal.com/pl/file/2d9ae24941d28912e53ffb5ffdbc567bf60e2f38eaceb1e994c4a60cb67cd150/analysis/1407160665/

Pobieramy oba pliki i rozpakowujemy.

Teraz otwieramy bazę danych notatnikiem i wszystko kopiujemy (skrót ctr+a).

Następnie wchodzimy na stronę cba.pl/pma logujemy się korzystając z loginu i hasła bazy danych jakie wcześniej ustawiliśmy.

Klikamy: (na górze) "Bazy danych" - Potem klikamy na naszą nazwę bazy danych - "SQL" i w duże puste pole wklejamy to co skopiowaliśmy z db. Powinno to wyglądać tak (Uwaga: Przy kopiowaniu tego może się zlagować stronka):

LI8b9QN.png

I klikamy "Wykonaj", chwilę czekamy.

Na razie można wylogować się z db (klikając po lewej symbol drzwi).

Teraz trzeba wrzucić pliki na serwer ftp.

I tu jest problem maksymalny rozmiar pliku to 9.7mb chyba... W zaokrągleniu podają 10mb.

A nasz pliki (bez db) warzą ponad 20mb.

Można skorzystać z programu Filezilla. Lub...

Zrobić tak jak ja:

Po rozpakowaniu plików pakujemy je w różne paczki (u mnie chyba były z 4 paczki) programem wirar (lub podobnym).

Pamiętamy aby jedna paczka zajmowała mniej niż 9.7mb.

Ok, teraz wchodzimy na stronkę cba.pl.

Klikamy: po prawej stronie "Menager plików" (jest obok koperty).

I logujemy się w ten sposób:

Moja stronka nazywa się norbertsporadnik.cba.pl czyli mój login to:

[email protected], hasło takie jak ustaliliśmy w zakładce "Konta ftp".

Teraz przysyłamy paczki. Na górze jest przycisk "przyślij".

UWAGA: nie które pliki po pobraniu i rozpakowaniu są w różnych folderach. Jak chcecie zrobić folder to klikacie "Nowy katalog" i wysyłacie odpowiednie paczki do odpowiednich folderów.

Jeśli nie chcecie męczyć się z paczkami możecie wgrać pliki programem "Filezilla" (lub podobnym).

Dobrze, paczki wysłane teraz trzeba je rozpakować na ftp. Zaznaczamy paczkę i klikamy "unzip". A potem ją usuwamy.

Ok, jeśli wszystkie paczki rozpakowane wchodzicie na swoją stronę. Ja mam norbertsporadnik.cba.pl. Powinno u was wyglądać to tak:

XolNmxo.png

OK, teraz trzeba połączyć pliki z bazą danych.

Logujemy się znowu na serwer ftp (menager plików).

I szukamy (w katalogu głównym) pliku: "conexao.php"

I klikamy "edytuj".

Teraz pokażę wam jak poprawnie go edytować aby nasz serwer działał:

Zamiast adres bazy danych wpisujemy: mysql.cba.pl. Zamiast nazwa uzytkownika db wpisujemy login taki jak w cba.pl/pma. Zamiast haslo wpisujemy haslo do cba.pl/pma. Zamiast nazwa bazy danych wpisujemy tak:

moja stronka to norbertsporadnik.cba.pl. Czyli moja nazwa bazy danych to: norbertsporadnik_cba_pl.

Przykładowo powinno wyglądać to tak:

WCSuTbn.png

I zapisujemy (symbol dyskietki) - chyba ;p.

Ok. Jeśli dobrze edytowaliśmy to wchodzimy na naszą stronkę powinien pojawić się serwer, Ale to jeszcze nie koniec!

Teraz trzeba ustalić Admina. Więc - Wchodzimy na naszego priwa i rejestrujemy się na nim, jak normalny użytkownik.

Wylogowujemy się z priwa. I znów whcodzimy na cba.pl/pma i logujemy się tam.

Wchodzimy na naszą bazę danych.

I klikamy "gracze".

Potem szukamy siebie i klikamy "edytuj".

W miejsce "rank" wpisujemy "4".

Ok, teraz trzeba skonfigurować serwer:

Po zalogowaniu się do cba.pl/pma.

Wchodzimy w server_config i tam można konfigurować nasz serwer.

Ostatnia rzecz to edycja pliku "index.php".

Wchodzimy w ftp szukamy pliku "index.php". Klikamy edytuj. Zaznaczamy wszystko - usuwamy i wklejamy to (trzeba wejść w link pierw):

http://www.wklej.org/id/1432231/

I zapisujemy.

Jakieś pytania?

Piszcie w komentarzach z chęcią pomogę.

Demo serwera:

http://norbertsporadnik.cba.pl/

PS: Jeśli w czsie wklejania bazy danych wyskoczy długi czerwony komunikat. Kliknij symbol domku potem znowu swoją bazę danych i  wklej jeszcze raz.

Pomogłem?

"Lubię to" nie zaszkodzi.

baner.png

Opublikowano

Do bazy danych nie trzeba kopiowac pliku .sql, wystarczy zaimportować. Po co kombinować z wrzucaniem na serwer pakujac w 254 paczek skoro mozna rozpakowac na dysk  i przesłać?

Opublikowano

Wysyłacie mi na priv skargi, że nie działa. Większość z was zrobiła ten sam błąd: W pliku conexao.php zostawiacie spację za hasłem. Jeśli w haśle nie ma spacji, to w pliku conexao też jej nie może być - proste.

baner.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na darmowym hostingu sobie co najwyzej mozesz potrenowac. Mnie by bylo wstyd jak bym mial puscic ludzia darmowy hosting:/ Pff

Opublikowano

Masz rację na dłuższą metę lepiej wykupić, bo mogą Ci usunąć stronkę.

Ja pokazałem jak zrobić priv na darmowym po to by każdy mógł spróbować, bez żadnych kosztów.

A czy będą mieli priwa na darmowym, czy na płatnym to już ich sprawa.

baner.png

Opublikowano

Mam problem z tą bazą danych. Wyskakuje mi cały czas ten czerwony komunikat i robie tak jak powiedziałeś (domek i znowu) i cały czas to samo. Wylogowywałem się i na nowo i nic. Nawet zrobiłem drugie konto i dalej to samo :(

Opublikowano

To samo: 

Błąd

Zapytanie SQL:

-- -- Baza danych: `norbertsporadnik_cba_pl` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla tabeli `allys` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `allys` ( `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `ally_name` varchar(24) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `ally_tag` varchar(24) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `ally_flag` varchar(24) COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL DEFAULT '1-1', `descrip` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `link` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL, `level` int(11) NOT NULL DEFAULT '1', `bank` int(11) NOT NULL DEFAULT '1', `traincamp` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `medici` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `market` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `warroom` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `templum` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `negotiumx` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `deposit` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `library` int(11) NOT NULL DEFAULT '0', `bathrommpublic` int(11) NOT NULL DEFAULT '1', `honor` in[...]

MySQL zwrócił komunikat: dot.gif

#1046 - No database selected 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wie ktoś może jak to zgrabnie popakować? Największy problem mam z folderem "imagens" ma ponad 20mb. Dla mnie nie jest dużym problemem zrobić resztę tylko jak to wszystko fajnie wrzucić na serwer.

Opublikowano

@otire21

Wszystkie grafiki gladiatusa ważą ponad 90 MB więc nie płacz.

PS. Gdy pakujesz zdjęcia to tracą na jakości.

PS. Czy program total commander to jakaś czarna magia czy co? Przeciągasz z jednego okienka do drugiego i się przerzuca po kolei.

Edit.

@FidgetPL

Report za spam poleciał.

Opublikowano

@otire21

Wszystkie grafiki gladiatusa warzą ponad 90 MB więc nie płacz.

PS. Gdy pakujesz zdjęcia to tracą na jakości.

PS. Czy program total commander to jakaś czarna magia czy co? Przeciągasz z jednego okienka do drugiego i się przerzuca po kolei.

ważą* xD

Opublikowano

otire21:

Folder "imagens" to nie problem. Jeśli już zdecydowałeś się na ten sposób (lecz polecam Fileziila),

to jeśli waży np. 20mb, to pakujesz w np. 4 paczki które ważą mniej niż 9,7mb (nie wiem ile teraz jest max rozmiar do rozpakowywania na ftp z cba file menager).

Potem tworzysz nowy katalog "imagens" na ftp wrzucasz paczki, zaznaczasz wszystkie klikasz "unzip" i usuwasz paczki a pliki zostają.

Nie polecam tego sposobu, bo tak jak mówi 3nichilat0 zdjęcia tracą na jakości.

Edit:

Z tego co mi wiadomo to na ftp cba file menager maksymalny rozmiar jednego pliku to 20mb. Ale takiego pliku tam nie rozpakujesz, polecam Filezille. Rozpakujesz chyba tylko do 9.7mb - próbowałem.

baner.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...