Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zacząć zabawę z siecią?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na wstępnie chciałbym wam powiedzieć, że jeśli chodzi o sprawy takie jak: sieci, zabezpieczenia, protokoły,  backtrack itp. jestem zupełnym lajkiem. Jedyne co potrafię w tej dziedzinie to podłączenie routera w domu. :) Chciałbym zacząć swoją zabawę z siecią. Pewnie teraz pomyślicie, że kolejny małolat któremu marzy się zostać hamerem i który zrezygnuje po godzinie nauki. Otóż nie, poznałem już html, css na tyle, że potrafiłbym wyskrobać jakąś sensowną stronę. Dużo bardziej skupiłem się na nauce javy i mogę powiedzieć, że jestem w tym całkiem dobry. Jeśli już przekonałem was, że nie zrezygnuję po tygodniu prosiłbym was o podesłanie jakichś ciekawych poradników, kursów, książek oraz wszelkich informacji od czego zacząć.

Nie wiem czy umieściłem w dobrym dziale.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

BackTrack 5 Cookbook

Hacking Exposed Wireless

Hacking Exposed, Network Security Secrets & Solutions

Z hacking jest poro różnych bardziej tematycznych

SQL Injection Attacks and Defense

...

Opublikowano

Na pewno kiedyś mi się to przyda ale w chwili obecnej zamówiłem książki "BackTrack 5. Testy penetracyjne sieci WiFi" oraz "Linux. Komendy i polecenia. Wydanie IV rozszerzone". Sądzicie, że trafny wybór?

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

W przyszłości zamierzam iść na studia informatyczne dlatego chciałbym trochę wcześniej poznać zasady działania sieci, co to jest SSID, interfejs sieciowy, adres Mac itp. Aktualnie moim priorytetem jest poznanie prostych sztuczek hakerskich typu: łamania zabezpieczeń sieci bezprzewodowych oraz monitorowanie na jakie strony wchodzą użytkownicy tej sieci. Wiem, że zabieranie się za tego typu rzeczy bez znajomości podstaw wydaje się śmieszne ale mi wystarczy na razie metoda wstukaj kilka komend > włam się > have fun. :)

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

To na backtracku tu też nowszych jego odmianach w postaci innych nazw systemów masz takie możliwości.

Książek Ci nie polecę bo w sumie nigdy mnie to nie interesowało ale php raczej musisz się nauczyć.

Opublikowano

To na studiach uczą hackingu?

A ktoś coś takiego powiedział?

AdirasOwns chciał książki o sieciach, a to ty pierwszy wyjechałeś z książkami o hackingu, no i nie wiem co SQL Injection ma wspólnego z sieciami komputerowymi...

IMO to przed zabawą w hacking/sniffing przydałoby się żebyś ogarnął jakieś podstawy dotyczące sieci.

Opublikowano

no i nie wiem co SQL Injection ma wspólnego z sieciami komputerowymi...

Zapomniałem o co chodziło autorowi i skręciłem w stronę hackingu

Opublikowano

Oglądałem już jakieś kursy i czytałem trochę na Wikipedii ale jak na razie wykułem tylko na pamięć te informacje bo nie mam o tym zupełnie żadnego wyobrażenia. Moglibyście mi napisać o czym warto sobie poczytać na początku?

W ramach sprostowania, generalnie zależy mi na zdobyciu informacji na temat sieci oraz wykorzystywania narzędzi backtracka, dlatego hacking/sniffing też w to wliczam. :)

2mmtzeu.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...