Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prawda czy Fałsz? Im głośniej słuchasz muzyki tym bardziej możesz być głuchy

Poslaniec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jakie wy macie zdanie na temat głośnego słuchania muzyki? Otóż powiem wam że od małego mam strasznie wyczulony słuch i wszystko słyszę a a gdy głośno słucham muzyki to rodzice mówią że ogłuchnę ale ja już na full słucham od kilkunastu lat i nic mi sie nie dzieje. jakie jest wasze zdanie na ten temat ? 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Każdy kto kiedyś pił wodę umrze! 

Albo każdy kto kiedykolwiek oddychał też umrze. 

Niby moze ci sie sluch pogarszyc tak samo jak wzrok od siedzenia na kompie czy przy masturbacji. Rodzice tak mowia bo dbaja lecz ja jakos slucham hard rocka na full sluchawkach i jest dobrze ;3 Troche prawdy troche falszu, jezeli ktos wierzy to sie bedzie sluchal.

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Ja kiedyś słuchałem głośno muzyki przez kilka lat i słuch mi się nic nie pogorszył. To właśnie słuchanie po cichu może pogorszyć słuch, bo ucho nie ma bodźców do efektywnej pracy.

Opublikowano

Zależy od osoby. Nie wiem czy słuch jest tak uzależniony od genów jak wzrok, ale jeśli tak - to identycznie jak z wadami wzroku, jeden może słuchać czego chce, ile chce i jak głośno chce i nic mu nie będzie, drugi dwa razy mniej i dwa razy ciszej, a i tak sobie coś uszkodzi.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Co znaczy głośnej muzyki ? 160 decybeli to całkowite uszkodzenie słuchu.
Słuchanie muzyki na standardowych głośnikach od komputera na fula nie powinno uszkodzić słuchu. 

Deus vult

Opublikowano

Jeżeli często słuchasz głośniejszej muzyki to słuch zazwyczaj się dostosowuje do takiej głośności i ma się małe problemy z usłyszeniem bardzo cichych rzeczy. Aczkolwiek żeby ogłuchnąć musiałbyś chyba stać przy starcie rakiety, od bardzo głośnej muzyki raczej nie bo to nie jest tak dużo dB. Jeżeli słuchasz głośno muzyki to raczej nie ogłuchniesz(chyba że sąsiad się wkurzy i Ci odstrzeli uszy :D)

Opublikowano

Nie wyjaśnię tego jak naukowiec, może powiem swoimi słowami. Sam słucham muzyki na full w słuchawkach, moi znajomi to samo, a słuch nam się nie pogarsza - chociaż moi rodzice mówią też, że od słuchania głośnej muzyki się coś dzieje :P Wiadomo, że jeśli się słyszy na prawdę wielką liczbę dB to moim zdaniem coś Ci się może stać ale słuchawki/głośniki to nie jest taka wysoka liczba. 

Opublikowano

Jedni tracą słuch na starość, inni nie. Jeśli jesteś (będziesz, whatever) z pierwszej grupy, głośna muzyka może ci zaszkodzić. Proste.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Tak sobie na szybko policzyłem, jeżeli 360stopni wajchy to 100%, a ja ją nie przekręcam nawet do 45, to ja słucham do 12.5%

Czasem jak długo słucham muzyki to później chodzę otumaniony, tak więc chyba coś w tym jest. 

Opublikowano

I głośniej słuchasz, tym bardziej błona jest narażona na uszkodzenia. To jest tak samo, jak z czyszczeniem uszu pałeczkami. Błona zaczyna być coraz grubsza, przez co będziesz gorzej słyszał.

Opublikowano

Powyżej poziomu (chyba startu samolotu z bliska to już chyba śmierć TAK ŚMIERĆ BEZ KITU NA PRZYRODZIE MIAŁEM TAK MÓWIONE I NA FIZYCE)

Śmierć? Chyba z bólu o.O

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie wyjaśnię tego jak naukowiec, może powiem swoimi słowami. Sam słucham muzyki na full w słuchawkach, moi znajomi to samo, a słuch nam się nie pogarsza - chociaż moi rodzice mówią też, że od słuchania głośnej muzyki się coś dzieje :P Wiadomo, że jeśli się słyszy na prawdę wielką liczbę dB to moim zdaniem coś Ci się może stać ale słuchawki/głośniki to nie jest taka wysoka liczba. 

głośniki nie ale słuchawki już uszkadzają. 

Deus vult

Opublikowano

To wszystko zależy od genów.Powiedzmy ktoś ma gen na dobry wzrok a na gorszy słuch bo ktoś miałz rodziny słąby słuch i ten to odziedziczył.Więc dużo rzeczy któe się dzieją w naszym ciele zależy od genów.Oczywiście słuchając głośnej muzyki(i to na słuchawkach dousznych) możesz uszkodzić sobie słuch.

Opublikowano

Gdyby to była prawda , siedziałbym już bez słuchu .

50/ 100/ 200/ 300/ 400/ 500/ 600/ 700/ 800/ 900/ 1000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...