Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Komentarze w profilu użytkownika.

escaperz.lordm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, po dłuższym namyśle stwierdziłem że warto zaproponować coś swojego, a wydaje się to być ciekawym pomysłem. 

Jak wiadomo na dniach pojawiła się Giełda MPCforum, co za tym idzie ludzie handlują ze sobą przedmiotami i tak dalej. 
Skoro wiemy już to, to przejdźmy do sedna sprawy czym jest opcja "Komentarzy profilu użytkownika" 
Wstępnie podzieliłem to na dwie kategorie, czyli:

• komentarze zwykłe.
  • komentarze dot. handlu z użytkownikiem.

Zacznijmy od komentarzy zwykłych, czyli o co mi dokładnie chodzi? Działa to jak system plusów i minusów tylko w bardziej sensowny sposób. 
Mianowicie po np. udzieleniu komuś pomocy lub też po negatywnym zachowaniu - w temacie pod postem pojawia się opcja "Skomentuj profil" - w tym momencie zostaniemy pokierowani na profil użytkownika i otrzymujemy możliwość skomentowania profilu. Po wystawieniu komentarza otrzymujemy trzy opcje:

• odpowiedz na komentarz - przysługuje tylko jedna odpowiedź na dany komentarz do profilu - tylko dla osoby która została skomentowana.
  • usuń komentarz - działa to tylko w przypadku jeżeli osoba komentująca się rozmyśliła. Dlaczego osoba skomentowana nie może usuwać komentarzy? Po to aby nie selekcjonowała tylko tych dobrych. 
  • raportuj - czyli wszystko co łamie regulamin bądź osoba skomentowana nie uważa że taki komentarz był adekwatny do postu wtedy problem jest rozstrzygany przez moderatora. 

Teraz druga opcja, polegająca mniej więcej na tym samym, czyli komentarze dot. handlu z użytkownikiem. Możliwość wystawienia takiego komentarza otrzymujemy tylko wtedy gdy transakcja na forum przebiegła pomyślnie. Jak wiadomo MPCforum to nie allegro, ale to zdecydowanie pomogłoby w przypadku kupowania jakiegoś przedmiotu/konta i tak dalej. Oczywiście nie oczekuje od was tego że stworzycie system taki jak funkcjonuje na allegro, ale np. wątki na giełdzie również muszą być moderowane. Gdy dojdzie do transakcji i przebiegnie ona pomyślnie lub też negatywnie autor tematu ze sprzedażą podaje nick kupującego i moderator przydziela mu opcje komentarzu do profilu. 

Teraz jak uniknąć spamu jeżeli chodzi o zwykłe komentarze? Ograniczyć ilość komentarzy przysługujących w jednym dniu np. do 2. 

Pomysł jest dosyć skomplikowany i sporo zabawy z nim, ale skoro się spodoba to czemu nie? Oczywiście może się okazać że to jest kompletnie bezsensu, ale mi się wydaje że skoro forum się tak rozwinęło i nadal rozwija to bardzo dobra opcja. :) Jeżeli macie również jakieś propozycje ew. poprawki to też piszcie, wszystko się przedyskutuje i zmieni. 

Tutaj przykład jeżeli ktoś nie rozumie:

Nie wiedzieć czemu nie moge wrzucić obrazka, link: http://iv.pl/images/66159386982665071604.png

PS to jest tylko sugestia, być może w tym jest jakiś potencjał lub nie, jeżeli jest to wykorzystacie to, jeżeli nie no to kosz i tyle. 

lownfast

Opublikowano

Pierwsza opcja - Jestem na nie ze względu na dużą ilość ''Trolli'' na forum, kogoś nie lubią to wstawią mu zły komentarz nawet jeżeli nic od niego nie kupią.

Druga opcja - Tu już bym się z tobą zgodził. Można by spróbować. @Miszczu

Opublikowano

Pierwsza opcja - Jestem na nie ze względu na dużą ilość ''Trolli'' na forum, kogoś nie lubią to wstawią mu zły komentarz nawet jeżeli nic od niego nie kupią.

Chodzi mi o to że komentarze w profilu byłyby podzielone na dwie zakładki. Jedna zakładka to przykładowa Handel a druga to Zwykły komentarz. 

Zdaje sobie sprawę z tego że pierwsza opcja jest dosyć niezrozumiała ale działa naprawdę w sensowny sposób, wytłumaczę to na prostym przykładzie.

Osoba X założyła temat pt. "Nie moge uruchomić programu XYZ" -> Osoba Y odpowiada na temat i udziela pomocnej rady -> osobie X wyświetla się opcja "dodaj komentarz do profilu użytkownika" pod postem osoby Y -> po wejściu przez ten link komentarz jest przypisany do konkretnego postu. 

lownfast

Opublikowano

Nie widzę osobiście sensu. Jeśli chcesz komuś podziękować to tak czy siak możesz to zrobić w formie lajków czy czegoś tam Jak na moje to jest to zbędne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...