Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra na bramce

Bobson.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. 

Niedawno zauważyłem, że dobrze mi idzie na bramce i gramy z chłopakami na orliku teraz co 2 dzień bo są wakacje ale nie zawsze udaje mi się wyjąć "sam na sam" tzn. mniej więcej wiem jak się zachować ale jakoś nie potrafię obronić.

Szukałem już na yt i na necie jakiś poradników czy wskazówek jak zachować się podczas akcji sam na sam czy też jak bronić takie akcje jak się składać do tego itp. niestety moje poszukiwania zakończyły się niepowodzeniem. 

Prosiłbym was, forumowiczów abyście ułatwili mi szukanie takowego poradnika ponieważ z dystansu potrafię się wyciągnąć i wybronić, niestety z akcjami sam na sam już tak nie jest i podejrzewam, że robię coś źle :D

z góry dzięki.

Za każdy pomocny post oczywiście like :D

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Nie dostaniesz gotowca, jak się zachować. To zależy od sytuacji, zawodnika i wielu innych rzeczy, bronisz instynktownie czyli najlepiej robisz ruch na piłkę - rzucasz się, ubezpieczając się przed lobem.

Opublikowano

Nie dostaniesz gotowca, jak się zachować. To zależy od sytuacji, zawodnika i wielu innych rzeczy, bronisz instynktownie czyli najlepiej robisz ruch na piłkę - rzucasz się, ubezpieczając się przed lobem.

No tak wiem w piłkę w klubie gram od dziecka ale to na Prawej pomocy ale ostatnio dostrzegli we mnie talent na bramce i spróbuję, nie zaszkodzi.

Tylko nie wiem jak wyskakiwać do tej piłki bo np. taki szczęsny czy boruc wyskakują nogami szeroko a inni znowu kładą się przed piłkarzem 

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Gdybyśmy się znali w realu wytłumaczył bym Ci teorie i nauczył troszkę praktyki :)

To nie jest tak łatwo naskrobać przez internet.

Są różne sytuacje i typy przeciwników. :)

2512d09ed83a816497ec57c.png

Opublikowano

Gdybyśmy się znali w realu wytłumaczył bym Ci teorie i nauczył troszkę praktyki :)

To nie jest tak łatwo naskrobać przez internet.

Są różne sytuacje i typy przeciwników. :)

Zawsze możesz na skype coś poradzić :D

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Nie tyle co instynktownie, a z głową. Trzeba myśleć i podejmować dobre decyzje. Trzeba doświadczenia by czytać grę przeciwnika.

Dlatego sam na sam trzeba dużo i mozolnie trenować, żeby nauczyć się własnej techniki obrony takich sytuacji ;)

1313231834-U86349.jpg

Opublikowano

Sam na sam to ogólnie ciężka sytuacja. Jeśli zawodnik z pola czegoś takiego nie wykorzysta to jest pitka. Wystarczy używać głowy przy strzelaniu ;)

W takich sytuacjach bramkarz ma tylko parę % więcej na obronę niż w karnych. A jeśli wpuścisz taką bramkę to wina leży jedynie po stronie obrońców.

2662114216934981012447.png

Opublikowano

na obronę sam na sam jest większa szansa niż na obronę rzutu wolnego z 25m ;)

Dobre decyzje z momentem wyjścia, dobre ułożenie ciała ( to co robi boruc i szczęsny to pajacyk). Sam na sam to nie loteria ;)

1313231834-U86349.jpg

Opublikowano

Dobra pozycja wyjściowa, że tak to nazwę. W takich sytuacjach tylko instynkt Ci dobrze podpowie. Możesz zerknąć na twarz (oczy) napastnika, prawdopodobnie będzie patrzył w które miejsce uderzy i wyczujesz go. Spróbuj ustawić się w taki sposób, aby być "po równo" rozłożonym. Kucnij, ręce lekko nad ziemią, aby zasłonić wolną przestrzeń i nie daj sobie zwiesić sita :D

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Ciekawa i tewencja ale chodzi mi bardziej o interwencje gdzie napastnik jest juz troche za plecami obroncow i chce przejsc bramkarza albo oddac strzal po bokach

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Poszukaj moze jakis filmikow na necie , popytaj ludzi ktorzy juz sa bramkarzami w prawdziwych klubach , napewno udzieli ci kilku wskazowek

Jedyny zawodik ktory gra na bramce ktorego znam i moge z nim pogadac to bramkarz 4ligowego klubu :)

Na necie szukalem i nie znalazlem dlatwgo prosze was o to

2utq9g5.png b6u4qg.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra ostatnio cos pobronilem i w ostatecznosci ide jutro na 1 trening do mojego klubu jest tam 2 bramkarzy z dosyc duzym starzem aczkolwiek nie sa oni jacys wybitni. Gralem w tym klubie z 4 albo 5 lat ale glownie po, pp sporadycznie atak. Chcialbym wywalczyc sobie miejsce w 1 skladzie ale wiadomo, ze nie zdejmia ich od zaraz na lawe wiec musze sie postarac i chcialbym abyscie pokazali jakies fajne filmiki jak zachowuja sie bramkarze w roznych sytuacjach i technike tzw. Pajacyka :)

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Przez internet nikt Ci raczej nie wytłumaczy jak się masz zachować w danych sytuacjach, po prostu sam to musisz wyczuć i wyjść w odpowiednim momencie.

Opublikowano

Jutro mam mecz ale w lidze powiatowej na orliku a za tydzien w sobote juz ligowy mecz zobaczymy jak to bedzie wygladalo. Mozecie przy okazji podsylac jakies ciekawe filmiki zwiazane z bramkarzami

2utq9g5.png b6u4qg.png
Opublikowano

Gra na bramce również bywa ryzykowna

gdy napastnik sam na sam jest od ciebie oddalony o 2 - 3 metry to rokladasz ręce i nogi tak aby swoim ciałem zasłonić jak najwięcej bramki

ważne jest też abyś podszedł do napastnika aby zmniejszyć światło bramki

gdy uznasz odległość miedzy sobą a napastnikiem rzucasz się pod nogi i mocno chwytasz piłkę

Wiadomo akcja sam na sam jest bardziej komfortowaa dla napastnika

lecz istnieje szansa że ten pojedynek wygra bramkarz :)

40922277020460886480.jpg

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem na początku ruszenie z pozycji startowej do piłkarza dopiero gdy przekroczy linię 16m czyli pole karne. Z resztą z filmików się dużo nie nauczysz. Żeby dobrze bronić trzeba dużo trenować i to samo jakoś potem wychodzi.

1313231834-U86349.jpg

Opublikowano

wczoraj miałem mecz i zastąpiłem bramkarza, który gra z nimi od początki i majkąś tam "karierę" bramkarską za sobą. No a ja debiutowałem i puściłem tylko 2 brami w  1 połowie po zmianie a potem byłem niepokonany. niestety nie wygraliśmy bo mój poprzednik przepuścił 6 bramek i ciężko nam było nadrobić aczkolwiek przegraliśmy tylko jedną bramką. Ogólnie mam dobrą komunikację z zawodnikami z pola i dobrze gram nogami bo grałem w klubie jako dzieciak na pomocy bądz obronie. Ogólnie debiut był dobry. 

A tutaj macie skrót z mojego klubu 4-ligowego. Wygraliśmy 2 kolejce 3:0 co przyczyniło się, że prowadzimy z 6 punktami na koncie.

2utq9g5.png b6u4qg.png
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...