Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System dialogów z NPC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

'Programiści' powiadają że nie piszę się gier w php ;-) a dialogi możesz wyciągnąć z dowolnego silnika lub napisać sam w bardzo prosty sposób :)

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Proponuje trzymać je zapisane w formacie json, i odczytywać przez danego npc przez javascript :)

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

ew. baza danych, ew pliki, ew json. A jak to ma działać zależy od typu gry itp. Podaj konkretniej co to za gra itp

hcq0.png

Opublikowano

No to trzeba się nauczyć z nich korzystać. Chyba, że usiądziesz w kącie, zapłaczesz i będziesz liczył na to, że wiedza w cudowny sposób spłynie na ciebie.

Każdy dialog to obiekt, jego przykładowe parametry to: id, quest id, quest progress, npc id... Do tego treść oraz zestaw odpowiedzi, ktore może kliknąć gracz, odpowiedzi to jakaś akcja, np wyświetlenie kolejnego dialogu, zwiększenie quest progress itp

TO TYLKO PRZYKŁAD!

Nie zastanawiałem się specjalnie nad problemem, podałem tylko ogólny zarys który wpadł mi do głowy po 10 sekundach analizowania tego 'problemu'. Co musisz zrobić: zastanowić się, co tak na prawdę będzie w tych dialogach, rozpisać sobie przypadki użycia. No i oczywiście opanować jakiś format do serializacji obiektów. Json, XML....

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...