Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana wartości linii w pliku na inną z poziomu gry(nwm jak to określić)

Intern

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, postanowiłem napisać Gui Ustawień w oknie logowania. Dodałem wszystko i pracuję teraz nad edycja w pliku metin2.cfg

Problem polega na tym iż kiedy jestem w grze i po wybraniu buttona np. 1920x1080 w pliku metin2.cfg zostaje on pomyślnie zmieniony,

lecz kiedy zamknę grę aby wczytać nowe ustawienia czyli 1920x1080 powraca do starych(metin2.bin) generuje stary plik.

Czy może ktoś podać sposób jak to obejść z poziomu gry bez edycji sourca(nie potrafię go spakować ale je mam).

Dodam że config.exe zmienia ustawienia prawidłowo ale zależy to pewnie od tego że ustawienia zmienia się przed otwarciem gry a nie w trakcie.

Tutaj mój kawałek odpowiadający za button 1920x1080.

def __OnClickSizeButton(self):
self.ustawieniainfo.Show()
file = open(r'metin2.cfg')
lines = file.readlines()
file.close()

lines[0] = "WIDTH 1920\n"
lines[1] = "HEIGHT 1080\n"
file = open(r'metin2.cfg', 'w')
file.writelines(lines)
file.close()
Opublikowano

Pliczek config.exe zmień na config.txt, edytuj notepadem lub notatnikiem. Zmień metin2.cfg na cokolwiek np. mpc.cfg. Po wybraniu konfiguracji, utworzy sie pliczek mpc.cfg ale ... z pliku metin2.cfg binka dalej będzie czytac konfiguracje, więc plik mpc.cfg bedzie bezużyteczny.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

@DonMamutos No i co z tego że tak zrobię jak w grze i tak tych ustawień nie wczytam.. Wiem że skaczesz po tematach i nabijasz sobie posty ale zacznij uważniej je czytać. To co napisałem o config.exe to jest tylko dodatkowa informacja.

Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o skrypt w pythonie oraz o binke.

@edit 

Zgaduję że pewnie nie wiesz na co jest ta funkcja którą dałem (co ona robi).

Opublikowano

@DonMamutos No i co z tego że tak zrobię jak w grze i tak tych ustawień nie wczytam.. Wiem że skaczesz po tematach i nabijasz sobie posty ale zacznij uważniej je czytać. To co napisałem o config.exe to jest tylko dodatkowa informacja.

Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o skrypt w pythonie oraz o binke.

@edit 

Zgaduję że pewnie nie wiesz na co jest ta funkcja którą dałem (co ona robi).

Myśl człowieku. To binka czyta ustawienia z tego pliku którym jest metin2.cfg.... Jeśli Ty ustawisz swoje ustawienia w metin2.cfg to już nic ich nie zmieni bo config.exe będzie robił plik mpc.cfg.

Spamuje? staram się Wam cebulaczki cokolwiek pomóc. Teraz to spier.dalaj.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Myśl człowieku. To binka czyta ustawienia z tego pliku którym jest metin2.cfg.... Jeśli Ty ustawisz swoje ustawienia w metin2.cfg to już nic ich nie zmieni bo config.exe będzie robił plik mpc.cfg.

Spamuje? staram się Wam cebulaczki cokolwiek pomóc. Teraz to spier.dalaj.

O ktoś tu widać nie zna clienta gry a chce pomóc. Dam ci prosty przykład usuń metin2.cfg ze swojego clienta i włącz grę a następnie go wyłącz. Utworzy się metin2.cfg pomyśl zanim przyper.dolisz bzdurami.

7195514072482531067719.jpg]

@Edit

Jeśli Ty ustawisz swoje ustawienia w metin2.cfg to już nic ich nie zmieni bo config.exe będzie robił plik mpc.cfg

ja pier.dole przeczytaj pierwsze zdanie..

Opublikowano

Ty naprawdę jesteś jakiś tępy. Teraz ja Ci powiem tak. Usuń metin2.cfg z clienta. Otwórz notepade config.exe i zmień metin2.cfg na intertnidiota.cfg. 

Potem otwórz binke notepadem i zrób to samo. Zobacz czy plik metin2.cfg Ci się stworzy. Jeśli nie zobacz czy internidiota.cfg Ci się stworzy

1EPZ6G.gif

Opublikowano

@DonMamutos

Jprd w której ty klasie podstawówki jesteś przecież to samo napisałem ja! Po co mi zmieniać metin2.cfg albo bawić się w edycję config.exe skoro ja chcę cię go pozbyć z clienta a i tak to nic nie da bo binka zrobi to samo.

Dla twojej świadomości:

1.Stworzyłem Okno w ustawień GRZE (ss w moim profilu)

2.Chcę aby poprzez kliknięcie na button ustawiała się dana wartość (dałem przykład w 1 poście)

3.Wartość ta ustawia się ale jak wyjdę z gry aby wczytać nowe ustawienia  to binka przywraca stare wartości.

4.Zmiana nazwy pliku metin2.cfg nic tutaj nie daje sprawdzałem bo i tak robi to samo.

@Edit

Nie da się stworzyć internidiota.cfg gdyż musi być taka sama ilość znaków.

Opublikowano

@DonMamutos

Jprd w której ty klasie podstawówki jesteś przecież to samo napisałem ja! Po co mi zmieniać metin2.cfg albo bawić się w edycję config.exe skoro ja chcę cię go pozbyć z clienta.

Dla twojej świadomości:

1.Stworzyłem Okno w ustawień GRZE (ss w moim profilu)

2.Chcę aby poprzez kliknięcie na button ustawiała się dana wartość (dałem przykład w 1 poście)

3.Wartość ta ustawia się ale jak wyjdę z gry aby wczytać nowe ustawienia  to binka przywraca stare wartości.

4.Zmiana nazwy pliku metin2.cfg nic tutaj nie daje sprawdzałem bo i tak robi to samo.

Nie masz zmieniać nazwy pliku w folderze z grą. Przedstawię to Tobie w taki sposób w jaki 5 latki uczą się alfabetu. Czyli będę Ci obrazki pokazywał.

Zmień ten swój button w ten sposób aby tworzył plik pod inną nazwą. Potem tą nazwę podmień tu :

1.Plik exe (binka)

http://scr.hu/1j5c/0v633

2.Zmieniamy rozszerzenie na

3.Otwieramy notatnikiem
4.Wyszukujemy frazy metin2.cfg
5.Zmieniamy ją na nazwe pliku który tworzy Twój button.
6.DONE

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Nie masz zmieniać nazwy pliku w folderze z grą. Przedstawię to Tobie w taki sposób w jaki 5 latki uczą się alfabetu. Czyli będę Ci obrazki pokazywał.

Zmień ten swój button w ten sposób aby tworzył plik pod inną nazwą. Potem tą nazwę podmień tu :

1.Plik exe (binka)

http://scr.hu/1j5c/0v633

2.Zmieniamy rozszerzenie na

3.Otwieramy notatnikiem
4.Wyszukujemy frazy metin2.cfg
5.Zmieniamy ją na nazwe pliku który tworzy Twój button.
6.DONE

.. Jprd nie dogadamy się mam to zrobione.. Nie mam pliku metin2.cfg ale mam DLL/Window ALE TO NIC NIE DAJE! nwm jak to to czytasz że cały czas mi każesz robić to samo.

Taka mała informacja. Po co utrudniasz sobie życie i zmieniasz nazwę exe/bin na txt skoro można pobrać notepad++ i nim to zrobić..

Dodatkowo jak już pisałem. To nic nie da bo i tak binka zastępuje wartości na stare. (button czytaj od początku) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...