Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaki typ serwera preferujecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam swój serwer easy survival + frakcje i po woli zapełniają się tam sloty.
Myślę teraz powoli nad otworzeniem drugiego serwera, tylko teraz pytanie, jaki typ serwera byście wybrali?
Jest wiele typów serwerów i są plusy oraz minusy każdego z nich.
Opiszę mniej więcej typy serwerów nad którymi się zastanawiałem oraz wypiszę  plusy i minusy każdego typu serwera.

1.Działki - freebuild
+Gracze mogą się wykazać kreatywnością.
+Ekonomia która wciągnie większość graczy do gry.
+Nie jest wymagane duże poświęcenie czasu serwerowi.

-Gra staje się nudna oraz monotonna po dłuższym czasie.

2.Skyblock - freebuild
+Rozgrywka bardzo wciągająca
+Dobrze rozbudowana ekonomia potrafi wciągnąć graczy na dłuższy czas jeśli będą chcieli rozbudować swoją wyspę.
+Gracze na tego typu serwerach często kupują rangi/przedmioty.
+Nie jest wymagane duże poświęcenie czasu serwerowi.

-Gra staje się nudna po rozbudowaniu wioski.
-Źle skonfigurowana ekonomia potrafi zniszczyć cały serwer.
-Możliwe lagi które są wywoływane poprzez mob grindery (gracze potrafią nawet afczyć parę godzin żeby była wystarczająca według niego ilość mobów!)

3.PvP - Serwer pvp
+Serwery tego typu są teraz popularne.
+Jeśli dobrze skonfigurujemy serwer to gracze będą grali bardzo długo głównie po to żeby zdobyć pieniądze na jakieś przedmioty.A jeśli zbieranie go przerośnie, zawsze
Pozostanie mu sms shop :)

-Serwer taki będzie wymagał od nas bardzo dużego poświęcenia czasu - Ktoś w końcu musi pilnować cziterów.
-Serwery tego typu są często nie zbilansowane - Gracz nowy nie ma szans z graczem który zaczął wcześniej grę.

4.Factions - Wojny gildii
+Serwery tego typu cieszą się dużą popularnością.
+Gracze często kupują rangi by mieć większe możliwości od zwykłego gracza bez wykupionej rangi.
+Jeśli rozkręcimy dobrze serwer, zaistnieje pomiędzy gildiami rywalizacja - to ich utrzyma przy grze.

-Na taki serwer trzeba poświęcić wiele czasu z uwagi na ludzi grających nie uczciwie.
-Serwer taki potrzebuje ciągłych zmian-Gracze odkrywają ciągle bugi które trzeba z czasem łatać inaczej wszyscy gracze zaczną wykorzystywać jakiś błąd.

5.Heroes - Survival + wojny gildii
+Serwery takie są bardzo rzadkie.
+Gracze mają okazję spróbować stać się postacią z super umiejętnościami zrobionymi specjalnie pod klasy.
+Gracze rywalizują ze sobą nie tylko rozwijając swoją klasę ale i jednocześnie podbijając przy tym gildie.

-Bardzo dużo pracy trzeba włożyć w taki serwer. (chodzi o pluginy, configi, skrypty, dodawanie nowości)
-Trzeba poświęcić trochę czasu na wyłapywaniu cziterów.
-Serwer taki jest skomplikowany oczami nowego gracza, często wychodzą nowi gracze zaraz po wejściu na serwer ponieważ nie wiedzą co i jak mają zrobić.

Proszę Was o wybranie jednego z serwerów które wymieniłem, jest to dla mnie bardzo ważne.
Pytania oraz odpowiedzi na moją prośbę pisać w komentarzach.

Opublikowano

Z tych co wymieniłeś podoba mi się Działki - Freebuild 

Dropu nie dodawałbym tylko normalnie z rud a zablkować tylko użycie x-ray

iker_casillas___2012_by_majorczyk8-d5dzi

Opublikowano

Panowie, albo coś robię dokładnie albo wcale- Zgadzam się z tym że serwery pvp są zrobione ch***wo...
Na mnie możecie liczyć że zrobię nalepszy serwer na jaki mnie będzie tylko stać :)

Opublikowano

Polecam Działki ( FreeBuild ). Tylko bez dropu z kamienia.!

Laptop: Lenovo G500

Procesor: Intel Core i3-3110M 2.40 GHz, 2 rdzenie, 4 wątki

RAM: 4GB

Grafika: HD Graphics 4000

Dysk: 1 TB

Windows: 8.1 64 bit

Opublikowano

Preferuje serwery pomysłu własnego z ogarniętą i zapaloną do pomagania ekipą, gdzie panuje miła i życzliwa atmosfera, a wszyscy Hejterzy siedzą w więzieniach. Tylko Jail : D

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ja kiedyś miałem taki pomysł. Może ty go wykorzystasz. Koledzy często grali w gothica. I Wpadli na pomysł aby zrobić taki serwer, wzorowany na tej grze. Już jest 1 serwer Wzorowany na Harrym Poterze. Ale do tematu.... Cała mapa z gothica 100% autorska, oczywiście, to zajmie sporo czasu żeby wybudować tak duży obszar. Moby z gothica [ jest na to plugin, z tego co pamiętam ] , oraz trzeba dodać różne rangi. Np. Ktoś jest jakimś Lordem, Magnatem itp. Jeśli dobrze się opisze warunki serwera, można dostać sponsora od niektórych hostingów, które oferują sponsorowanie serwera, za dobry pomysł. Ten pomysł jest według mnie najlepszy, i jeśli wypali, serwer będzie się cieszył dużą popularnością. Jeśli pomogłem to liczę na +

A jeśli ten pomysł nie przypadnie ci do gustu, to rób serwer PVP, jeśli umiesz rozkręcić serwer.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...