Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nidalee Jungle AD

Highlander98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Wprowadzenie
2.Runy
3.Masterki
4.Rozdawanie umiejętności i omówienie
5.Build i przedmioty sytuacyjne
6.Earle i late game
7.Porady

385311406781536708240.jpg

Witam,jest to poradnik do Nidalee na pozycję junglera. Postaram się jak najwięcej powiedzieć i ukierunkować jak grać nią na jungle.

Nidalee jest jednym z moich trzech mainów,którymi dobrze mi się gra i uważam,że są w górnej top liście.Nidalee łatwo można wygrywać rankedy i prowadzić zespół do zwycięstwa.Tut będzie po części w języku angielskim,bo w takiej wersji gra większość graczy.Wszelkie pytania można kierować pod tematem oraz dyskusje.

Runy:

3xAD(Quintessences)-Najlepiej gra mi się z trzema pod AD,ponieważ mamy lepszy clear.Można też zagrać 2x lifesteal 1xAD

9xAD(Marks)-Tutaj znowu full ad,ale można też 5x AD i 4x armor penetration

9xarmor(Seals)-Armor przydatny do wytrzymania w jungle i walce z przeciwnikami

9xmagic resist(Glyphs)-mr przydane w potyczce z przeciwnikiem

Wyjaśnienie dlaczego nie używam innych run:U wiele junglerów używa się run movement speed albo atack speed,u nidalee są nie potrzebne.

Dlaczego? Pasyw nidalee,podczas pobytu w krzakach daje nam movement speed,tak samo jeżeli przeciwnik wjedzie w naszą pułapkę albo trafimy go z Q.

Atack speed mamy z E(podczas formy człowieka)

Masterki:

Masterki,które używam są klasyczne czyli 21/9/0

672991406735154708240.jpeg

Omówienie umiejętności(nie opis) oraz rozdawanie:

123031406780509708240.png:

Nasza Nidalee porusza się o 10% szybciej na dwie sekundy.Kiedy idziemy w kierunku wroga premia wzrasta do 30%(Widocznych do 5500 Jednostek)

Jest to dobry pasyw to pościgu za przeciwnikiem oraz ucieczki,więc pamiętajmy że nidalee najsilniejsza jest wśród zarośli i tam powinniśmy staczać wali.

Jeżeli trafimy przeciwnika Q albo wpadnie w naszą pułapkę,nidalee uwalnia pasyw(nie musimy być w zaroślach) i zwiększa swój movement speed o 10% albo 30% jeżeli kieruję się do przeciwnej jednostki.Oraz wzmacnia swoje Q(Tylko pumy).Dlatego nidalee AD,jest według mnie lepsza,po reworku dmg z Q człowieka nie ma takiego znaczenia,naznaczamy tylko Q podczas człowieka,zamiana w pumę i dmg z Q pumy zwiększony(Pamiętajcie,że dmg z q jest zależny od naszego dmg a nie AP).

883381406780668708240.png:

Nidalee w postaci człowieka,może rzucić swoją dzidą,czym dalej tym większe obrażenia.Po celnym trafieniu,Q pumy zadaje większe obrażenia.Czym mniejsza liczba HP przeciwnika tym Q pumy zada większe obrażenia.

270321406780668708240.png:

Nidalee w ludzkiej postaci,może postawić pułapkę,która trwa 2 minuty.Kiedy przeciwnik w nią wjedzie,zadawane mu są obrażenia a pasyw nidalee się uaktywnia.

Kiedy nidalee jest w postaci pumy i użyje W,skaczę do przodu i ,,naznacza'' trafioną jednostkę,po jej zabiciu W się resetuje.

Bardzo dobre w późniejszej fazie kiedy nidalee wyjdzie z jungle,skaczemy na cs,zabijamy go i znowu doskakujemy.

850171406780668708240.png:

Nidalee w postaci ludzkiej,ulecza sojuszniczą jednostkę albo sama siebie,zyskując także atack speed.Czym wyższy poziom E tym lepszy heal i większy procent dodatkowego atack speed.W postaci pumy,rzuca się z pazurami w wybranym kierunku,zadając obrażenia AOE.

916821406780668708240.png:

Nidalee zamienia się w pumę,zyskując dodatkowe umiejętności,albo wraca do ludzkiej postawy.Skill dostajemy na sam początek.

Maxujemy kolejno:Q>E>W no i R na 6,11 oraz 16.

Build:

Przedmioty Core:358251406781019708240.png361051406781019708240.png701431406781019708240.png

Defensywne przedmioty:298341406781019708240.png778251406781019708240.png711431406781019708240.png

Buty zależne od sytuacji:677111406781019708240.png687321406781019708240.png346941406781195708240.png

Fazy Gry:

Earle game:

Zaczynamy z maczetą i 4 potkami na heale oraz z skillem od E.Mówiłem wyżej,nidalee dostaje atack speed oraz aoe podczas pumy.

Staramy się robić tego buffa,gdzie jest nasz adc,support.Po 3lv,mając 2 buffy kierujemy się na topa i kontrolujemy linię,starając się zabić przeciwnego toplanera.

Dlaczego?Jeden gank wystarczy,wygrana topa to nie wszystko,staramy się w earle siedzieć na dolnej alei aby kontrolować smoka i zdobyć dodatkowe złoto a także wspomagać middera/roamy oraz bottom.Kiedy gankujemy staramy się trafić pierw przeciwnika z Q,pamiętając o użyciu E na siebie/sojusznika ( atack speed ),potem doskakujemy z W i szybko Q(aby pasyw nie zniknął).

Late game:

W late,staramy się teraz stać przy górnej alei(baron),jesteśmy junglerem,starajmy się nie zużywać smite na robienie normalnych campów,mamy na to wystarczający dmg i lf z lizarda.Nie umierajmy za często,aby enemy jungler nie ogarnął barona.Starajmy się pierw pokować,potem walczyć w tf,focusując enemy adc/middera/albo junglera jeżeli to asasyn.Albo defujmy naczego adc :)

Starajmy się często używać E,nie tylko na sobie a adc,aby go uleczyć ale także zwiększyć atack speed.Pamiętajmy o używaniu takich przedmiotów jak botrk/omen a także trinity force,czyli skill i hit(sheen)

Porady i tricki:

1.Nidalee dzięki swojemu W,może przeskoczyć cienkie ściany,takie jak przy red/blue/smoke/baronie/rzece a także ścianie otaczającej bazy.

2.Starajmy się używać Q na pumie nie za szybko,ale też nie za wolno aby nasz pasyw nie zgasł,ale także żeby Q zadało jak największe obrażenia.

3.Pamiętajmy o E,zawsze przed walkę go używamy,skaluje się także z pumą więc daje dodatkowy atack speed.

4.Starajmy się ustawiać jak najwięcej pułapek,dają lekką wizję.

Dzięki za przeczytanie,do końca tego TuT'a.Jest to mój pierwszy autorski poradnik.Krytyka mile widziana.

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Opublikowano

@Edit -31.07.2014r.

Z uwagi użytkownika @gewelman-Dodałem zdjęcia do spelli

-Zmieniłem nazwy przedmiotów na ikony,aby i gracze polskiej wersji jak i angielskiej wiedziały o jakie chodzi

-Usunąłem jeden niepotrzebny spoiler

Zapraszam do testowania Nidalee Jungle,mile widziane screen shoty

Sam jakieś wrzucę :)

1370621278-U708240.png

By me

Opublikowano

powiem Ci tak:
widziałem kiedyś nidalke w jungli w enemy teamie. ale tu się sprawa skomplikowała: albo nie umiała nią grać, albo po prostu źle działa w jungli.
nie wiem jak z clearem jungli, ale ganki może mieć akurat ok.
pułapki spoko
pasywa idealna do jungli
no i może się healować.
osobiście jej nie przetestuje bo mainuje adc, ale myślę że mógł pomóc ten tut niektórym :)

304191415027212454880.jpeg
Opublikowano

Powiem tak,tworząc ten poradnik zagrałem nidalee w jungle z 50 gier ,rankedy i normale ogólnie.Nidalee to mój main,grałem nią mida przed reworkiem a po AD top.

Zacząłem się zastanawiać jak będzie z jungle,na początku ciężko ale się nie poddawałem aż ją ogarnąłem.Clear jest dobry,zaczynasz z E jak napisałem abyś miał atack speed a potem jako pumy forma aoe z e.

Potem na 2lv bierzesz Q i bijesz z dzidy w dużego aby potem q z pumy zadało większy dmg.Jak zaczynasz z maczetą i czterema potkami a wracasz do bazy to mi zawsze zostają z 2 albo jedna.Dzięki healu z E,po pierwszy backu.Jak masz już lizarda to już się nie przejmujesz maną bo clear idzie z samej pumy.

Pasywka tak jak mówisz idealna do poruszania się w jungle,ganki są dobre jak trafisz z Q,ja używam smartcastów i nie mam problemu.

Wystarczy lizard+trinity force+buty i już jedziesz :)

Gram właśnie normala team builder,dla ikonek i nidalee jungle,wrzuce screena :) 

1370621278-U708240.png

By me

Opublikowano

.Niestety aktualnie nie gram rankedów ponieważ mam spadek mrr i więcej losów na winami,z powodu cebulaków i osób,które nie dają się wyccarować.

Podam swój nick kiedy będę miał wysokie mrr i zacznę grać rankedy kocicą :)

1370621278-U708240.png

By me

Opublikowano

Grałem to, co mogę powiedzieć ?

- Robi rozpierdol tyle w temacie ;)

graphic.png

Jeśli ten niesamowity post, Ci się spodobał, kliknij "Lubie To! ", to naprawdę motywuje do lepszej pracy ;)

Opublikowano

Dzięki za komentarz,podobała się gra,jakieś uwagi?

Widziałeś jakieś u niej nie dosyt oraz braki,czy przyjemnie ci się grało jak mi :)

Od razu mówię,że jak wam pierwsza gra nie wyszła(jak mi) nie poddawajcie się,bo jest ona trudna do ogarnięcia w jungle i za którymś razem da rady,chyba że jesteście koreańskie challengery i dajecie rady od pierwszej gry ;D 

1370621278-U708240.png

By me

Opublikowano

Poradnik ladny ;) nie mam nidalee na moim koncie to nie przetestuje. Btw nie zakryles nicku na tym screenie wyzej xD

Opublikowano

Nidalee w jungli ? przetestuję ale nie wiem czy będzie się tak super sprawować 

ale i tak ładny tutorial : ) przyda się 

''gram dla funu'' na bol'u ''a nie jakieś jebanej dywizji''

5113714074123771224953.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie widze nidalki w jungli i to jeszcze pod AD! ale mogę się mylić

10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 111, 123, 1337 postów! Już nie daleko ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...