Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

O co chodzi z rankedami?

selvaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wbiłam 30 lvl i chciałabym się dowiedzieć jak najwięcej o rankedach ;) O co w tym chodzi, co to dywizja, itd. ;) Wszystko co początkujący powinien wiedzieć ;) 

Opublikowano

jeżeli dopiero co wbiłaś 30 lvl to lepiej nie wchodź do kolejki rankingowej, takie osoby nie mają pojęcia o grze, zniszczą innym rozgrywkę

System rankingowy jest podzielony na ligii: bronze (tu trafiają największe raki bez wiedzy o grze), silver (często uznawany za gorszy niż brąz), gold, platynę (gold i platyna to miejsce osób boostowanych lub przypadkiem wycarrowanych, przy czym boostowanych to głównie do platyny, do golda raczej wykierowani), diamond oraz challenger <- tu trafiają największe koksy (nie dotyczy nordica gdzie czelendżer roi się od bolowców i innych, ofc nie żebym coś do nich miał ;D)

Każda liga jest podzielona na pięć dywizji, 5 jest najniższa, 1 najwyższa. Pomiędzy dywizjami, przy uzyskaniu 100 pkt wskakujesz do serii promo, jak wygrasz 2 mecze to Cie awansuje, jak jestes w I. dywizji to masz tzw BO5 - musisz wygrac 3 gry, mozesz przegrac 2 i wtedy awansujesz do wyzszej ligii. Jeżeli masz wyższe MMR (ukryty ranking tak jakby) to możesz przeskakiwać serie i dywizje. No, chyba tyle.

Opublikowano

Rankedy - gry rankingowe. Są to zwykłe gry 5 vs 5, tylko, że po nich dostajesz tzw. punkty i dzięki tym punktom pniesz się wyżej albo spadasz :)

Co do dywizji, jest ich 6 : Brąz (najgorsza liga), Srebro (też gunwo), Złoto (lepiej, ale szału ni ma), Platyna (podobno najgorsza dywizja), Diament (już coś) i Challenger (najlepsza liga). Jeżeli nie grałeś jeszcze rankedów, to gdy zaczniesz grać, to musisz rozegrać 10 początkowych gier i wtedy Cię przydzieli do określonej ligi. I potem wygrywając gry, pokonujesz po kolei dane ligi, przegrywając gry - spadasz niżej (chyba że jesteś brąz V, to siedzisz w bagnie).

Zapomniałem dodać, że każda liga jest podzielona na V takich dywizji? (k***a, nie wiem jak to nazwać). No i wygrywając, dochodzisz do I dywizji, potem masz gry promocyjne i jak wygrasz, to przechodzisz dalej, a przegrywając - wiadomo, zostajesz :v

2rp9q8l.jpg

Opublikowano

( gold i platyna to miejsce osób boostowanych lub przypadkiem wycarrowanych, przy czym boostowanych to głównie do platyny, do golda raczej wykierowani),

nie wszyscy są bostowani ja np nie byłem i wycarrowany też nie a jestem w drodze do platyny aktualnie G3 ;3 

32984651300858722438.png

Opublikowano

Wszystko zostało już wyżej wytłumaczone. Ja dodam tylko, że zanim zaczniesz grać rankedy najlepiej mieć po około 3 postacie na każdą linie(umieć nimi grać) i runy.

Opublikowano

Większej głupoty nie słyszałem.

Wchodź od razu do gier rankingowych, przynajmniej będziesz miała okazję nauczyć się grać, bo skoro dopiero wbiłaś 30lvl, to pewnie masz mało rozegranych normalnych gier z małym W/L, na których pewnie nawet ludzie nie biorą jungli, tylko idą dubble topa. Bez sensu.

W grach rankingowych będziesz grać z ludźmi o takim samym poziomie jak Ty, nie zniszczysz nikomu gry.

Teraz to dojebałeś. Niczego się nie nauczy, a jak ktoś np ogarnia a jest na jej poziomie to mu zniszczy grę, mimo, że większość ludzi tam nie ogarnia to są wyjątki. Lepiej niech wbije 500 winów normali, zacznie grać z normalnymi ludźmi, a tak to wpadnie do brązu i będzie koeljny qq thread jak stamtąd wyjść

Opublikowano

Sam poszedłem w seasonie 2 na solo q, bo od razu chciałem grać rankedy. Na szczęście team mnie carrnał do 1300 elo, pooglądałem streamy i wbiłem 1,5k. I teraz żaluje ze poszedlem, radze Ci poogladac streamy i sie nauczyc podstaw gry, bo trafisz do bronze i bedzie spam na MPC ze nie mozesz wyjsc :/

Opublikowano

Jak ktoś potrafi grać, to nie zniszczy mu gry? Jeżeli ktoś zasługuje żeby wyjść wyżej to i tak to zrobi?

Co z tego, że koleś w moim teamie na Low ELO zrobi 0/10 i pójdzie AFK, skoro ludzie są tam tak słabi, że "Team fight" wygrywa się tam 1vs5?

Nawet jeśli wyjdzie wyżej to będzie musiał stracić sporo nerwów np. przez taką autorkę tematu.

Opublikowano

Czyli radzicie grać póki co jeszcze zwykłe gry i dopiero kiedy już bardzo dobrze się wyuczę próbować z rankedami?

Okej dzięki wielkie za pomoc :) Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...