Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czysta ciekawość - ile osób pociągnąłby mój serwer?

bałi09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Chciałbym, z czystej ciekawości, dowiedzieć się, ile osób pociągnąłby mój domowy serwer. Z góry uprzedzając pytania - tak, działa on 24/7. Zapewne liczba osób będzie zależna od wersji Tibii, więc może tak dla porównania - jak by to było na starszej Tibii, na przykład 7.6, a jak na którejś z nowszych?

Sprzętem w tym przypadku jest serwerek domowy o specyfikacji:

* CPU: AMD Turion X2 TL-60 2x2.0GHz 2x512 kB L2 cache 64 bit

* RAM: 2GB + 1GB... jeśli dobrze pamiętam, to o taktowaniu 555MHz... bądź 667MHz, nie bardzo chce mi się rozgrzebywać serwer żeby sprawdzić to dokładniej, DDR2

* OS: Debian Testing "jessie" 64-bitowy bez X'ów - nieco więcej dostępnego RAMu

No i jeszcze łącze, które ma 16Mbps downloadu, ale niestety jedynie ~1.6-1.7Mbps uploadu.

Ile osób dałoby radę na tym zmieścić? Powiedzmy, że jakaś mała mapka, niekoniecznie musi zajmować 100MB.

Pamiętam jeszcze czasy, jak hostowałem OTS'a na hamachi na stacjonarnym z Duronkiem [email protected], 768MB RAMu i łączu 128Kbps bodajże... do 10 osób chyba dało radę wejść... <3

W sumie nie pytajcie jak, to był szmat czasu temu.

Pozdrawiam.

s-a-m.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...