Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podmiana modelu budynku

DrComet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie dotyczące poprawnego dodawania budynku, a właściwie to jego podmiany.

Wymodelowałem nowy budynek do gry, i chciałem zobaczyć jak by się prezentował w grze. Wyexportowałem do gr2, następnie rozpakowałem MPCforum.epk i tam w folderach a,b i c podmieniłem ten mój plik gr2 z workhouse. Wchodzę do gry, i model jest ale... No właśnie. To, że nie ma tekstur, to się spodziewałem, bo przecież ich nie stworzyłem, ale model jest niekompletny. Może z 20% modelu się pokazało, jeśli nie mniej.

Czy aby poprawnie się wyświetlił, muszę go dodać poprzez World Editora? Bo rozumiem, że domek, z którym podmieniłem mój model, ma swoje ustalone wymiary, i silnik nie radzi sobie z taką zmianą. To tylko moje przypuszczenia.

A może to wina tego, że mój plik nie ma tych dodatkowych, co mają w nazwie lod1, lod2 itd? (nie mam zielonego pojęcia do czego są, wiem tylko, że zawierają poszczególne elementy danego obiektu).

Proszę o w miarę szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam.

.:Projekt Deatria:.

Serwer:   [|---------]

Klient:     [|---------]

Strona:   [||--------]

Opublikowano

Zmieniam pytanie:

Jak dodać nowy model do Map Editora? Pobrałem tego z injectorem. Ma własny folder, który jest odpowiednikiem rozpakowanego MPCforum.epk, tyle, że zawiera wyłącznie pliki .prb (takie informacyjne jakby). Można je edytować notatnikiem. Oto kod jednego z nich:

YPRT
1702987641
buildingfile "d:/ymir work/MPCforum/a/building/a1-middledam-03.gr2"
propertyname "a1-middledam-03"
propertytype "Building"
shadowflag "1"

Jak widzicie, jest tu podana ścieżka do obiektu z gry. I teraz chciałbym dodać mój własny model. Skopiowałem jeden z tych plików .prb i zmieniłem zawartość na to:

YPRT
2032024185
buildingfile "d:/ymir work/MPCforum/c/building/palac.gr2"
propertyname "palac"
propertytype "Building"
shadowflag "1"

I teraz problem jest taki: Map editor faktycznie widzi mój model na swojej liście, jednakże kiedy go z niej wybieram, to chce wstawić model obiektu, którego .prb skopiowałem.

Ja mam taki pomysł. Spójrzcie na drugą linijkę kodu. Myślę, że jest to coś w rodzaju ID modelu, który ma wczytać, ponieważ każdy plik ma ten numer inny. Więc... Ja nie zmieniałem tego numeru, i myślę, że to on jest źródłem problemu. I teraz moje pytanie jest następujące:

Gdzie w silniku gry mogę dorwać listę z tymi numerami, by móc dodać do niej mój model?

.:Projekt Deatria:.

Serwer:   [|---------]

Klient:     [|---------]

Strona:   [||--------]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...