Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MMA - porady?

dandun1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam 13 lat, wzrost ok. 170 cm, ważę 68 kilogramów. Nigdy do tej pory nie ćwiczyłem mma itp.  dopiero jak sobie teraz pomyślałem, co mogę zyskać to wiecie... 

Jeżeli ktoś tak ćwiczył to proszę opiszcie mi na czym to polega etc.  zależy mi ponieważ jeszcze podczas wakacji zamierzam się zapisać.

O wszystko proszę pytać.

1377531174-U173186.png
Opublikowano

Z tego co czytałem, to MMA jest od 16 lat.Dla pewności znajdź stronę MMA w swoim mieście i tam będziesz miał wszystko napisane.

Opublikowano

LOL jakie MMA? Zapisz się na kickboxing.. Karate ssie...

Jak będziesz walczył z karateką, albo jakimś judoką to powstanie MMA :DDDDD

Opublikowano

jakie Karate, gdzie ty widzisz karate?

mma jest od pewnego wieku, poza tym nie wiem co możesz na tym zyskać każdy może mieć inne cele, dla jednego celem bedzie ulica, dla drugiego robienie problemów, dla trzeciej widowisko, dla czwartej samoobrona

<>

Opublikowano

W mojej okolicy prawdopodobnie jest od 13 roku życia. Wybrałem MMA, ponieważ jest najbliżej w mojej okolicy. Po prostu chce się tego nauczyć do samo obrony. Jak wiemy wiek gimnazjalny to po części bójki itp. 

Jeszcze jedno, czy aby brać udział w MMA muszę mieć wyćwiczoną klatkę piersiową, ew. jakieś mięśnie? Potrzeba wielkiej kondycji? 

1377531174-U173186.png
Opublikowano

W mojej okolicy prawdopodobnie jest od 13 roku życia. Wybrałem MMA, ponieważ jest najbliżej w mojej okolicy. Po prostu chce się tego nauczyć do samo obrony. Jak wiemy wiek gimnazjalny to po części bójki itp. 

Jeszcze jedno, czy aby brać udział w MMA muszę mieć wyćwiczoną klatkę piersiową, ew. jakieś mięśnie? Potrzeba wielkiej kondycji? 

nie musisz mieć, ale jak masz to nei zaszkodzi

co do kondycji to zawsze Ci się przyda, w sztukach walki też

<>

Opublikowano

Zacznij robić pompki, kup sobie drążek, możesz też biegać.Nie wydaje mi się, żeby pójście "na sucho" na trening byłoby czymś rozsądnym.W ogóle przy twoim wzroście możesz ważyć tak 70-75 kg.

Opublikowano

Zacznij robić pompki, kup sobie drążek, możesz też biegać.Nie wydaje mi się, żeby pójście "na sucho" na trening byłoby czymś rozsądnym.W ogóle przy twoim wzroście możesz ważyć tak 70-75 kg.

na jego wiek to i tak dużo waży, ale pompki i inne ćwiczenia możesz wykonywac, a nawet powinieneś

<>

Opublikowano

Staram się wykonywać brzuszki, przysiady i na dniach dojdą pompki. Poszedłbym na siłownie, ale w moim wieku to nie opłacalne ponieważ ciągle rosnę itd.

Brzuszki co 2 dzień, przysiady po brzuszkach. A co do pompek to chyba po przysiadach, w końcu trenuje inne mięśnie więc nie powinno być przeszkód. Ostatecznie może być na zmianę. 1 dzień pompki, przysiady. 2 dzień brzuszki pompki itd.

1377531174-U173186.png
Opublikowano

Kup sobie drążek, jak mieszkasz w domu prywatnym to spróbuj załatwić sobie i zamontuj na zewnątrz. Podciąganie podchwytem, nachwytem, różne wariacje rozstawienia, cuda można wymyślać. Do tego bieganie, żadnych mma i "sportów" walki, bo później będziesz tego żałował. Parę lat sparingów z uderzeniami na głowę, a będzie to odczuwał. Jak tak bardzo już chcesz to jakaś sztuka walki bez uderzeń na głowę, ale to i tak loteria w małych miastach co do instruktora

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Przemyślę to, poczekam do jutra na więcej odpowiedzi. 

Na chwile obecną dziękuję za tyle odpowiedzi;)

1377531174-U173186.png
Opublikowano

Kup sobie drążek, jak mieszkasz w domu prywatnym to spróbuj załatwić sobie i zamontuj na zewnątrz. Podciąganie podchwytem, nachwytem, różne wariacje rozstawienia, cuda można wymyślać. Do tego bieganie, żadnych mma i "sportów" walki, bo później będziesz tego żałował. Parę lat sparingów z uderzeniami na głowę, a będzie to odczuwał. Jak tak bardzo już chcesz to jakaś sztuka walki bez uderzeń na głowę, ale to i tak loteria w małych miastach co do instruktora

Chyba w każdej sztuce walki/systemie samoobrony są ciosy na twarz/głowę.Są specjalne kaski ochronne.

Opublikowano

Drążka chyba nie będę kupował, ponieważ u mnie na boisku są bramki w sam raz :D

Ćwiczył, ktoś mma? Mógłby mi opowiedzieć jak to wygląda mniej więcej.

1377531174-U173186.png
Opublikowano

Nie wiem jak wyglądają treningi MMA, ale sam ćwiczyłem 9 lat judo (byłem trochę starszy od cb, ale mozna w kazdym wieku cwiczyc). Co do sportow walki, to dam Ci kilka waznych wskazowek:

-Sila nie jest wazna, sile ciosu zwiekszysz odpowiednia technika

-Wazna jest wytrzymalosc (miesni, nie kosci),  czyli ile czasu mozesz cwiczyc, walczyc,  zwinnosc, dynamika, stabilnosc, i najwazniejsze - technika

-Rzezba miesni przeszkadza, nie pomaga - wazna jest sila i wytrzymalosc miesni, nie rzezba

-Cwiczenie podstawowych rzeczy przez dlugi czas, nawet gdy jestes juz zaawansowany, nie jest idiotyzmem czy traceniem czasu - wyrabia sie "pamiec miesniowa", czyli dana rzecz wykonujesz automatycznie, nie musisz o tym ani troszke myslec podczas prawdziwej walki

-Im wiecej potu na treningu, tym mniej krwi podczas walki

//edit

Podczas walki prawdziwej, nie trening / zawody, to najwiecej przyda sie wlasnie judo, zapasy i boks

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Chyba w każdej sztuce walki/systemie samoobrony są ciosy na twarz/głowę.Są specjalne kaski ochronne.

Nie, nie w każdej sztuce walki.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Nie, nie w każdej sztuce walki.

A w jakiej np. nie ma? Rezygnowanie z daniej sztuki walki z obawy przed kontuzjamy na treningu nie jest zbyt rozsądne.Tak jak mówiłem.Są specjalne kaski.

Zapasy? Z całym szcunkiem dla ludzi trenujących je, ale na ulicy nie będziesz się siłował z kolesiem, który może mieć nóż albo, który bije cię po twarzy.

Na twoim miejscu zapisałbym się na Krav Mage lub na Combat 56 (dość ciężko znaleźć) To jest system samoobrony i system bojowy.Tutaj liczy się maksimum skutecznośći, a nie zastanawianie się, "czy to jest honorowe"? "Czy nie zrobie za dużej krzywdy"? "Czy to wygląda efektywnie" Po za tym wersje cywilne są pozbawione jakiś tam zabójczych technik.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy odradzam Tobie rozpoczęcie przygody z mma w tak młodym wieku w dodatku bez żadnego doświadczenia w sportach lub sztukach walki. Uwierz mi, że idąc na trening dobrej sekcji mma bez przygotowania dostaniesz krótko mówiąc taki wpie*dol, że ci się odechce. Juz nawet nie chodzi o sam fakt wytrzymałości, siły itd, ale o jakikolwiek brak doświadczenia. Powiedzmy sobie szczerze mma jest jedną z najbardziej brutalnych sztuk walki.

Radzę najpierw judo bądź np karate w grupie młodzieżowej. Tam nauczysz się podstaw. Niestety to wymaga czasu. Po takim judo masz ogromną wiedzę na temat duszen, dźwigni oraz ogólnego zachowania w walce w parterze.

Jednak ostateczna decyzja należy oczywiście do ciebie. Ważne jest abyś się nie zniechęcal :)

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

MMA nie ma ogarniczenia wiekowego, wszystko zależy od klubu do jakiego chcesz się zapisać. Bardzo polecam ten sposób wolnego czasu, poprawisz swoją sylwetkę, kondycję i oczywiście umiejętności poradzenia sobie na ulicy :) W wielu klubach nabędziesz też takie cechy jak np. braterskość, solidarność, dyscyplina... Polecam Ci chodzić na starcie 3 razy w tygodniu :) Ja aktualnie po 4 latach MMA chodzę codziennie po 2h i nie wyobrażam sobie żyć bez tego :)

916741414680034286162.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...