Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy sprzedaż na allegro jest bezpieczna?

Krias

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , sprzedałem już na allegro 2 miliony coinsów do fify world. Chciałbym się spytać czy ejst to bezpieczne bo chciałbym sprzedać ich więcej. Czy nic za to nie grozi?

Opublikowano

Nie.

Wystarczy spojrzeć na największe firmy sprzedające monety na Allegro.

Ale ta odpowiedź "Nie" to jest na pytanie czy jest bezpieczna? czy Czy cos za to nie grozi?

Opublikowano

jak nie grozi jak grozi, ja mam co chwile grozby ze mnie zglosza do urzedu skarbowego :)

sprzedaz na allegro jest dla desperatow lepiej sprzedawac gdzie indziej

ja sprzedaje jak najmniej na allegro 2 ,5 tys. zarobione z czego tylko 500zl z pomoca allegro , mam lewe przelewy i konta wiec moga mnie cmoknac :D

Opublikowano

Jest bezpieczna, jeżeli na aukcji dodasz zdanie:

Monety są własnością EA, ja sprzedaję jedynie czas i pracę poświęconą na ich zdobycie.

Wtedy EA, ani nikt inny - nic Ci nie zrobi, żadne urzędy, nic.

OIE6isU.png

Opublikowano

Widzę, że na forum tacy znawcy, że szkoda gadać. Wystarczy dobrze napisany donos do skarbówki i masz kontrole jak nic. Będziesz się tłumaczył nie tylko z sprzedanych monet ale i ze wszystkich aukcji z 6 lat wstecz :(. Krok po kroku każdą aukcję będziesz wyjaśniał ile czasu posiadałeś przedmiot, czy mniej niż pół roku i czy zapłacony podatek. Oby tylko na tym się skończyło i zapłaciłbyś karne podatki i w najgorszym przypadku sankcje. Najgorszym rzeczą jaka może być to kontrola konta osobistego i tłumaczenie się z przelewów jak nie będziesz potrafił wyjaśnić co to za przelew to dostaniesz 75% karnego podatku za ukryte dochody. To by było na tyle.

Piszę na przykładzie pewnego kolegi na którego donieśli do skarbówki.

Opublikowano

Za taką małą ilość jak 2kk nic mu nie zrobią.

Nic nie zrobią jak wypełni pit i poda tak kwotę zarobioną i odprowadzi podatek w przypadku przekroczenia 3091 zł przez osobę fizyczną w 2014 roku. Śmieszne ale znam przypadek jak koleś napisał w picie dochód internet i skarbówka go wezwała aby pokazał dowody tego dochodu. Jeśli to jest jednorazowa aukcja to owszem nic nie zrobia ale jak wystawia  co kilka dni to podchodzi pod działalność gospodarczą i wtedy tak już łatwo się nie wytłumaczysz z dochodu internet :)

Opublikowano

Nic nie zrobią jak wypełni pit i poda tak kwotę zarobioną i odprowadzi podatek w przypadku przekroczenia 3091 zł przez osobę fizyczną w 2014 roku. Śmieszne ale znam przypadek jak koleś napisał w picie dochód internet i skarbówka go wezwała aby pokazał dowody tego dochodu. Jeśli to jest jednorazowa aukcja to owszem nic nie zrobia ale jak wystawia  co kilka dni to podchodzi pod działalność gospodarczą i wtedy tak już łatwo się nie wytłumaczysz z dochodu internet :)

chyba ze ma rozum i zaklada konto allegro na fejkowe dane i konto bankowe oraz ma darmowy net i wszystkie slady zatarte , ja wiem jak ale wiecej nie zdradze :D

Opublikowano

chyba ze ma rozum i zaklada konto allegro na fejkowe dane i konto bankowe oraz ma darmowy net i wszystkie slady zatarte , ja wiem jak ale wiecej nie zdradze :D

Kiedyś kupowałem coinsy to sam przelewałem kasę z banku do niby Chin lub USA xD

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Chcę jeszcze poruszyć temat idiotycznego wpisu pod aukcja ,,Monety są własnością EA, ja sprzedaję jedynie czas i pracę poświęconą na ich zdobycie", Załóżmy, że kupię monety na Twojej aukcji i będę chciał ten czas co sprzedajesz to jaki mi go przekażesz ? Chcę czas nie monety.

Opublikowano

po to takie coś piszą aby nikt się nie przyczepił.. chyba przy większości takich aukcjach tak ludzie piszą a takie coś to jest bezpieczne i nie wiem czy ktoś się przywali do tego

Opublikowano

Nikt mi nie odpowiedział na pytanie, jak mi przekaże ten czas co sprzedaje na aukcji. Czyli przedmiot jest sprzedawany niezgodnie z opisem aukcji.

Opublikowano

Jedyne czego Allegro zabrania to trainery do gier, a sprzedając monety wystarczy dopisek "...Sprzedaję tylko czas poświęcony na zdobycie monet"

FB.com/groups/FIFAWorldRynek

Opublikowano

Nikt mi nie odpowiedział na pytanie, jak mi przekaże ten czas co sprzedaje na aukcji. Czyli przedmiot jest sprzedawany niezgodnie z opisem aukcji.

Czasu nie da się sprzedać xD

Ten jego poświęcony czas sprzedaje w formie tych monet.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Czasu nie da się sprzedać xD

Ten jego poświęcony czas sprzedaje w formie tych monet.

Właśnie dlatego napisałem, że jest to idiotyczny wpis pod aukcją. Jeżeli trafi się upierdliwy klient np. Ja i i będę chciał czas to będą problemy

Opublikowano

Czasu się nie da sprzedać, a monety nie są Twoją własnością, więc EA może się do Ciebie przyczepić.

Doczekałem się w końcu prawidłowej odpowiedzi. Czyli sprzedajesz nie swoją własność i na dodatek czas, którego nie da się sprzedać.

Opublikowano

Dlatego ludzie podają fałszywe dane na Allegro.

To już jest inna bajka i za to grozi odpowiedzialność karna a nie finansowa w przypadku o którym rozmawiamy. Mogę powiedzieć tyle, że w sieci nikt nie jest anonimowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...