Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kurs programistyczny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wie ktoś czy istnieje jakiś dobry kurs programistyczny który wytłumaczy chociaż podstawy? Nie zrozumcie mnie jakbym odrazu chciał robić super projekty ale chciałbym sie nauczyć chociaż podstaw by można było samemu się uczyć już dalej poznawać nowe skrypty itd...

Czytałem już część jednego ale nie był zbyt przejrzysty... Dawał tyle informacji na raz że koniec końów nic nie było wiadomo...

Widziałem że na mpc forum są ,, podobne '' poradniki typu jak zrobić gre ... . Ale nie o takie chodzi ponieważ nie tłumaczą programowania tylko można powiedzieć mówia zrób to i tamto a stanie się to i to. Nie wiadomo co się robi tylko wiadomo że trzeba i wiemy jakie tego będą skutki.

Opublikowano

najpierw wybierz język w jakim chcesz programować

przeczytaj:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

potem wpisz w google nazwe języka którego chcesz się uczyć + kurs, np: c++ kurs

ja polecam Ci zacząć od c++, kursów jest wiele, np:

cpp0x.pl
i na yt osoba o nazwie Mirosław Zelent.

<>

Opublikowano

najpierw wybierz język w jakim chcesz programować

przeczytaj:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

potem wpisz w google nazwe języka którego chcesz się uczyć + kurs, np: c++ kurs

ja polecam Ci zacząć od c++, kursów jest wiele, np:

cpp0x.pl
i na yt osoba o nazwie Mirosław Zelent.

Początek i c++? Nie.

Zacznij od jakiegoś prostego języka, typu c#, czy autoit.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Jeśli czujesz się dobrze w dziedzinach ścisłych, to takie coś jak C/C++ przyjdzie Ci zrozumieć bez problemu. W przypadku bardziej humanistycznego podejścia do tematu przyda się język wyraźny, który dosłownie każdym słowem kluczem podpowie jak działa. Dlaczego tak? C++ to głównie skróty myślowe i symbole, typowe dla "ścisłowców". Języki typu autoit, pascal wymagają więcej pisania (pełne wyrazy zamiast symboli) ale za to widzisz co piszesz, bo praktycznie piszesz po angielsku co program ma robić (uprzedzając: nie wspominam tu o samych wyrażeniach tylko ogólnym zarysie). Przejrzyj sobie kilka różnych języków i sam zdecyduj, który najlepiej do Ciebie przemówi (który wydaje się być bardziej zrozumiałym). Po zrozumieniu jednego języka inne przyjdą Ci bez większego problemu (podstawy są takie same praktycznie wszędzie ;) )

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Początek i c++? Nie.

Zacznij od jakiegoś prostego języka, typu c#, czy autoit.

xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD

Stawiasz C# i AutoIT obok siebie?  xD  xD  xD  xD

Może powiedz czemu C++, zły na początek?

Czemu uważasz, że C# jest łatwiejszym językiem?(to że ma bardziej przyjazne dla użytkownika nazwy klas, metod to nie znaczy, że język jest łatwy).

Co do początku to polecam nauczyć się chociaż podstaw C, ułatwi to zrozumienie mechanizmów w językach "wyższego poziomu" i da podstawy do nauki programowania obiektowego w bardziej rozbudowanych językach.

Opublikowano

xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD  xD

Stawiasz C# i AutoIT obok siebie?  xD  xD  xD  xD

Może powiedz czemu C++, zły na początek?

Czemu uważasz, że C# jest łatwiejszym językiem?(to że ma bardziej przyjazne dla użytkownika nazwy klas, metod to nie znaczy, że język jest łatwy).

Co do początku to polecam nauczyć się chociaż podstaw C, ułatwi to zrozumienie mechanizmów w językach "wyższego poziomu" i da podstawy do nauki programowania obiektowego w bardziej rozbudowanych językach.

C++ jest zły na początek, bo chłopak się zniechęci.

C# jest łatwiejszym językiem, chyba każdy Ci to powie (piszesz prawie po ang.)

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

C++ jest zły na początek, bo chłopak się zniechęci.

C# jest łatwiejszym językiem, chyba każdy Ci to powie (piszesz prawie po ang.)

Jeśli czujesz się dobrze w dziedzinach ścisłych, to takie coś jak C/C++ przyjdzie Ci zrozumieć bez problemu. W przypadku bardziej humanistycznego podejścia do tematu przyda się język wyraźny, który dosłownie każdym słowem kluczem podpowie jak działa. Dlaczego tak? C++ to głównie skróty myślowe i symbole, typowe dla "ścisłowców". Języki typu autoit, pascal wymagają więcej pisania (pełne wyrazy zamiast symboli) ale za to widzisz co piszesz, bo praktycznie piszesz po angielsku co program ma robić (uprzedzając: nie wspominam tu o samych wyrażeniach tylko ogólnym zarysie). Przejrzyj sobie kilka różnych języków i sam zdecyduj, który najlepiej do Ciebie przemówi (który wydaje się być bardziej zrozumiałym). Po zrozumieniu jednego języka inne przyjdą Ci bez większego problemu (podstawy są takie same praktycznie wszędzie ;) )

Nie istnieje język 'dla humanistów', w żadnym języku nie pisze się 'prawie po ang.'. To, że język ma bardziej zrozumiałą składnie dla osoby która pierwszy raz w życiu spojrzy na kod nie znaczy że ktoś, kto potrafi dobrze zinterpretować obraz i napisać wiersz będzie się lepiej w nim orientował. Aby dobrze pisać w jakimkolwiek języku wymagana jest wiedza ścisła i ścisłe podejście, a nazywanie języka humanistycznym przez to, że ma bardziej ekspresywne słowa kluczowe jest dość dziwne. Facet może zacząć zarówno od C# i C++. Jeśli w jednym języku nie wytrwa to w innych też mu nie wyjdzie (nie mówię o przypadkach skrajnych). 

708121422388637873334.png

Opublikowano

Dlaczego C++ jest trudniejszy? Może z tego względu, że jest hybrydą pomiędzy językiem strukturalnym (wsteczna kompatybilność z C), a obiektowym (klasy, abstrakcja, polimorfizm, konstruktory, destruktory, zarządzanie pamięcią). Sam pamiętam, kiedy ćwiczyłem przekazywanie wskaźnika bądź referencji do funkcji, że to takie łatwe i oczywiste nie jest. W Javie na przykład nie musisz się troszczyć o czyszczenie pamięci, bo Garbage Collector, (w c# jest chyba coś podobnego), wszystkie typy poza prymitywami są przekazywane przez referencje, także Java jest duużo łatwiejsza, takie mam przynajmniej zdanie, bo sam teraz uczę się javy i stwierdzam, że dla mnie to teraz banał :).

Nie istnieje język 'dla humanistów'.

A pascal? xD

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

@LeSSter.

a sądzisz że gdybyś zaczął od nauki javy i potem przeszedł do c++ byś miał tak samo łatwo? Nie, dlatego właśnie polecam c++

@@

sam zaczynałem od javy a potem próbowałem c++, ostatnio też troche poprzypominałem sobie jave i powiem że przejście z c++ na coś innego jest łatwiejsze niż z czegoś na c++

<>

Opublikowano

@LeSSter.

a sądzisz że gdybyś zaczął od nauki javy i potem przeszedł do c++ byś miał tak samo łatwo? Nie, dlatego właśnie polecam c++

@@

sam zaczynałem od javy a potem próbowałem c++, ostatnio też troche poprzypominałem sobie jave i powiem że przejście z c++ na coś innego jest łatwiejsze niż z czegoś na c++

A co tak naprawdę umiesz z tego C++?

Ja ci powiem, że spędziłem chyba z 5,6 lat na podstawy, bo miałem mnóstwo dziur przez zniechęcenie, bo coś było za trudne za pierwszym razem, tak jak ogarnianie wskaźników i referencji a i tak powiem, że nie wiem wszystkiego, bo tu wchodzi jeszcze nowy standard...

A z resztą, chyba najpierw zaczyna się od rzeczy łatwiejszych, później nieco trudniejszych. Nie jest ważny język, ważna jest sama umiejętność kodowania, którą wyrabia się z czasem

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Tak na marginesie to AutoIt3 to nie jest język programowania tylko język skryptowy, a to jest spora różnica.

Wracając do tematu to ja polecę Java.

Opublikowano

@Thaid

http://pl.wikipedia.org/wiki/Język_skryptowy

Ale z Javą sie zgodzę.

@LeSSter.
Podstaw języka można się nauczyć dużo szybciej niż w 5 lat. Osoba zawzięcie programująca rok może już wiele osiągnąć.

a sądzisz że gdybyś zaczął od nauki javy i potem przeszedł do c++ byś miał tak samo łatwo?

Zależy od tego ile programowałby w Javie. Osoba dobra w jednym języku bez większych problemów opanuje drugi - nie ważne czy to będzie Java czy C++.

708121422388637873334.png

Opublikowano

@LeSSter.

Podstaw języka można się nauczyć dużo szybciej niż w 5 lat. Osoba zawzięcie programująca rok może już wiele osiągnąć.

Zdaję sobie z tego sprawę, ale chodzi o to, że większość czasu to "dziury" z powodu zniechęcenia i powrotów. Dopiero całkiem niedawno wyszedłem na prostą i ucząc się już coś umiem.

Opublikowano

Ja ci powiem, że spędziłem chyba z 5,6 lat na podstawy, bo miałem mnóstwo dziur przez zniechęcenie, bo coś było za trudne za pierwszym razem, tak jak ogarnianie wskaźników i referencji a i tak powiem, że nie wiem wszystkiego, bo tu wchodzi jeszcze nowy standard...

A z resztą, chyba najpierw zaczyna się od rzeczy łatwiejszych, później nieco trudniejszych. Nie jest ważny język, ważna jest sama umiejętność kodowania, którą wyrabia się z czasem

ale, to że się czegoś nie rozumie, to raczej nie powinno zniechęcać, tylko zachęcać do dalszej nauki, gdyby każdy zrozumiał wszystko od razu, to wszyscy bylibyśmy mistrzami we wszystkim.

Poza tym, podczas gdy się ucze ciągle C++ to się nie spotkałem z nie rozumiem, tylko nie wiem kiedy (w jakich momentach) zastosować.

<>

Opublikowano

Po 6 latach można już spokojnie pracować jako profesjonalny programista lol.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Po 6 latach można już spokojnie pracować jako profesjonalny programista lol.

Jak się uczysz 6 lat bez przerwy to bez problemu. Jak się uczysz 2 miesiące, później kilka miesięcy przerwy, później zaczynasz niemal od nowa, później znowu kilka miesięcy przerwy, i tak w kółko... no to nie wiem, czy się nawet w ciągu tych 6 lat czegokolwiek nauczysz, no chyba że bardzo szybko łapiesz. No tak było przynajmniej w moim przypadku.

Opublikowano

Wow... Wchodze dzisiaj i zdziwiłem się takim zainteresowaniem tym tematem... Liczyłem na 2/3 wypowiedzi a tu xD... Koniec końców na początek wezme chyba jave.

Ostatnia prośba... Możecie w skrócie powiedzieć co mi się na początek przyda?

Opublikowano

Wow... Wchodze dzisiaj i zdziwiłem się takim zainteresowaniem tym tematem... Liczyłem na 2/3 wypowiedzi a tu xD... Koniec końców na początek wezme chyba jave.

Ostatnia prośba... Możecie w skrócie powiedzieć co mi się na początek przyda?

Myślę, że:

javastart.pl

Będzie dobrym wyborem. Masz tam opisane z jakiego środowiska korzystać (Eclipse), i są opisane podstawy javy.

Opublikowano

Nie istnieje język 'dla humanistów', w żadnym języku nie pisze się 'prawie po ang.'. To, że język ma bardziej zrozumiałą składnie dla osoby która pierwszy raz w życiu spojrzy na kod nie znaczy że ktoś, kto potrafi dobrze zinterpretować obraz i napisać wiersz będzie się lepiej w nim orientował. Aby dobrze pisać w jakimkolwiek języku wymagana jest wiedza ścisła i ścisłe podejście, a nazywanie języka humanistycznym przez to, że ma bardziej ekspresywne słowa kluczowe jest dość dziwne. Facet może zacząć zarówno od C# i C++. Jeśli w jednym języku nie wytrwa to w innych też mu nie wyjdzie (nie mówię o przypadkach skrajnych). 

Nigdzie nie napisałem, że istnieją "języki dla humanistów" ani o żadnych "językach dla humanistów". Oczywiście, że jest wymagana wiedza ścisła, o tym wspominać nie trzeba (tak sądzę). Nie miałem na myśli, że języki z, jak to nazwałeś, bardziej ekspresywnymi słowami kluczowymi są "humanistyczne". Po prostu odzwierciedlają prawie dosłownie co program ma wykonywać. Sam maiłem takie podejście na początku, C/C++ wydawał się dla mnie mniej czytelny, begin i end więcej mi obrazuje niż { i } (na początku ofc). Dlatego nazywam to "humanistycznym podejściem do tematu".

Ludzie są różni. Nieprawdą jest to, że jeśli nie poradzi sobie z jednym językiem to nie będzie w stanie pisać w innym. Jestem tego przykładem, próbowałem na początku C++ i mi nie wyszło. Wróciłem do pascala i dzięki niemu pojąłem na czym polega programowanie. Niedługo po tym wróciłem do C++ i już widziałem podobieństwa dzięki czemu byłem w stanie w końcu i jego się nauczyć. Tak naprawdę jedyną ważną rzeczą jest "oczywista oczywistość", czyli zainteresowanie i radzenie sobie z naukami ścisłymi. Stwierdziłem to po zajęciach z programowania na uczelni, gdzie na informatyków wybiera się cała paleta osobowości (lepiej lub gorzej radzącymi sobie z naukami ścisłymi). Typowy "matematyk" nie miał większych problemów ze zrozumieniem na czym to polega, reszta miała spore problemy i do dziś nie są w stanie napisać "Hello World". Tak więc taka rada dla przyszłych programistów, którzy jeszcze się decydują co do kwestii rozpoczęcia: jeśli z matematyką nie bardzo sobie radzisz, to lepiej sporo poćwicz zanim weźmiesz się za tego typu tematykę ;)

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

Opublikowano

Nigdzie nie napisałem, że istnieją "języki dla humanistów" ani o żadnych "językach dla humanistów". Oczywiście, że jest wymagana wiedza ścisła, o tym wspominać nie trzeba (tak sądzę). Nie miałem na myśli, że języki z, jak to nazwałeś, bardziej ekspresywnymi słowami kluczowymi są "humanistyczne". Po prostu odzwierciedlają prawie dosłownie co program ma wykonywać. Sam maiłem takie podejście na początku, C/C++ wydawał się dla mnie mniej czytelny, begin i end więcej mi obrazuje niż { i } (na początku ofc). Dlatego nazywam to "humanistycznym podejściem do tematu".

Ludzie są różni. Nieprawdą jest to, że jeśli nie poradzi sobie z jednym językiem to nie będzie w stanie pisać w innym. Jestem tego przykładem, próbowałem na początku C++ i mi nie wyszło. Wróciłem do pascala i dzięki niemu pojąłem na czym polega programowanie. Niedługo po tym wróciłem do C++ i już widziałem podobieństwa dzięki czemu byłem w stanie w końcu i jego się nauczyć. Tak naprawdę jedyną ważną rzeczą jest "oczywista oczywistość", czyli zainteresowanie i radzenie sobie z naukami ścisłymi. Stwierdziłem to po zajęciach z programowania na uczelni, gdzie na informatyków wybiera się cała paleta osobowości (lepiej lub gorzej radzącymi sobie z naukami ścisłymi). Typowy "matematyk" nie miał większych problemów ze zrozumieniem na czym to polega, reszta miała spore problemy i do dziś nie są w stanie napisać "Hello World". Tak więc taka rada dla przyszłych programistów, którzy jeszcze się decydują co do kwestii rozpoczęcia: jeśli z matematyką nie bardzo sobie radzisz, to lepiej sporo poćwicz zanim weźmiesz się za tego typu tematykę ;)

u mnie w 2 klasie liceum (po wakacjach maturalna) jest pare osob ktore hello worlda nie umieja zrobic, nie wiedz aczemu jak napisza for(int i=0;i<3;i++);cout<<"xd"; to nie dziala, bo przeciez dobrze napisali, inne ogarniaja algorytmike, malowanie schematow, ale za chuja nie umieja tego w c++ zapisac, nawet z pomoca google (tak, nie umieja przerobic gotowego kodu XDDD), a jak ja w pierwszej klasie po kilku miesiacach nauki uzywalem stla jakiegos, pointerow etc to niektorzy takie "OUOUOUOUO K***A CO TO WTFFFFF LOL" xD wszystko zalezy od swojej checi - jesli nie chcesz sie nauczyc, to sie nie nauczysz, nawet jakbys sie uczyl 5 lat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...