Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Lucian - Django Unchained //4.12

Reph3at

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi. Po 4 poradnikach dotyczących levelowania refferali postanowiłem napisać poradnik do championa jakim jest Lucian.

Ogólnie, jak wszyscy wiemy w patchu 4.12 (a zatem mniej niż rok od) wydania nasz czarnoskóry bohater dostał małego reworka. Może na wstępie wspomnę o tych zmianach

AA Range: 550 ⇒ 500

Bazowe HP: 470 ⇒ 500

Bazowe AD: 49 ⇒ 52

Bazowy Movement Speed: 330 ⇒ 335

TL;DR: Lucian stracił dotychczasowe atrybuty umożliwiające mu zdominowanie linii a co za tym idzie - łatwe snowballowanie do końca gry. Jaki jest teraz? Według mnie

jeszcze mocniejszy, jednak trzeba przywyknąć do nowej mechaniki która polega na bezpiecznym laning phase a następnie wykorzystaniu naszej mobilności w teamfightach. Troszkę jak Vayne, ale nie do końca ;)

Skillset

Passive "Lightslinger" - Po użyciu umiejętności, następny podstawowy atak Luciana uderzy dwukrotnie. Drugi strzał zada 50-75% obrażeń ataku Luciana. Stwory i potwory otrzymują pełne obrażenia od drugiego strzału. Drugi strzał może być trafieniem krytycznym.

Główny powód, Lucian jest silna jest jego pasywny. Z 40% CDR budowy, będziesz mógł korzystać z czarów dużo i dlatego uzyskać więcej podwójnych strzałów zwiększając wydajność obrażeń.

Q "Piercing Light" AKTYW: Po 0.35 sekundy, Lucian wystrzeliwuje wiązkę światła w kierunku celu, zadając obrażenia fizyczne wszystkim wrogom w linii o długości 1100 jednostek. (tutaj mała uwaga - 1100 range to max, aby użyć Q musimy podejść na 500 range czyli nasz bazowy zasięg autoataków)

Nasze główne źródło dmg. Przy 40% CDR jego CD wynosi 3 sekundy, dodatkowo resetując nasze cooldown naszego dasha co umożliwi nam zadanie dużej ilości obrażeń przeciwnikowi

oraz możliwość repozycjonowania się w teamfighcie/na linii.

W "Ardent Blaze" - AKTYW: Wystrzeliwuje pocisk który wybucha w kształcie gwiazdy po trafieniu w cel lub osiągnięciu maksymalnego zasięgu. Trafieni wrogowie otrzymują obrażenia magiczne i zostają oznaczeni na 6 sekund. (Zasięg 1000)

W mojej opinii po nerfie nie jest to bardzo użyteczne, może być używane do obijania przeciwnika jeżeli nie możemy go trafić z Q razem z naszym dashem (E+W)

E "Relentless Pursuit" - AKTYW: Lucian doskakuje i usuwa z siebie wszystkie efekty spowolnienia. Bezwzględny Pościg odnawia się o 1 sek. za każde trafienie Lightslingerem wrogiej jednostki (łącznie o 2 sek.), efekt jest podwojony w przypadku bohaterów (łącznie 4 sek.).

To jest obecnie nasz tzw. "bread and butter" spell. Dzięki zmianom w 4.12 tak jak już wyżej wspomniałem jego cd. zmniejsza się o 2s przy wykorzystaniu pasywki na miniony lub o 4s w przypadku zaatakowania championa. Przy 40% CDR będziemy go mieli co 2-3 sekundy licząc z resetami z pasywki. Pamiętajcie jednak że po patchu 4.12 cd nie resetuje się po fragu z ulta!

R "The Culling" - AKTYW: Lucian strzela w wybranym kierunku przez 3 sekundy. Każdy pocisk zadaje obrażenia fizyczne pierwszemu trafionemu wrogowi. Ilość wystrzelonych pocisków jest zależna od prędkości ataku. Umiejętność jest uznawana jako ładowana więc może zostać przerwana. W trakcie działania umiejętności Lucian może się poruszać (w tym używać Bezwzględnego Pościgu) bez przerywania umiejętności.

Ponowne aktywowanie Rzezi zakończy umiejętność wcześniej.

Rzeź zadaje czterokrotnie więcej obrażeń stworom (ale nie potworom).

Runy

b30b061b20.png

Masteries

072438e7af.png

SS

Heal

Flash

Build, fazy gry

Start

dorans-blade.pnghealth-potion.pngwarding-totem.png

Kolejność budowania itemów

essence-reaver.pngthe-brutalizer.pngionian-boots-of-lucidity.pngblade-of-the-ruined-king.pngyoumuus-ghostblade.pnginfinity-edge.pngtrinity-force.png/guardian-angel.png/banshees-veil.png

Krótko o buildzie: Essence Reaver po buffach wg. mnie jest must have na Luciana. 80 AD. 10% LS, 10% CDR, w dodatku zwraca manę. BotrK daje nam konieczny attack speed, zarówno dla ulta jak i dla naszej pasywki (resetowanie cooldownów). Aktyw Yomumu użyty razem z ultem zwiększa naszą ilość strzałów na ulcie. Oprócz tego w razie pogoni za naszym ulubieńcem użycie na oponencie BotrK'a a następnie Yomumu może być skuteczne, ponieważ oba dodają movement speed a BotrK kradnie przecwinikowi 25% MS :). Infinity i Tri Force - tutaj możecie je zbudować w kolejności według uznania. Infinity zapewni wam boost do zadawanych obrażeń natomiast Trinity podobnie jak Essence Reaver również ma ważne dla Luciana statystyki, mówię tu o Attack Speedzie a także pasywce Phage'a i Sheen'a. Pamiętajcie jednak że zbudowanie 6 itemów w AD nie zapewnia wam żadnego defense! Dlatego jeżeli leci na was focus w teamfighcie lepiej zamieńcie TriForce/Infinity na Guardiana, natomiast jeżeli w enemy team jest dużo AP'ków kupcie Banshee. Nie wymieniłem co prawda wyżej Last Whispera, jednak jeżeli enemy buduje armor no to wiadomo - składamy go.

Early game

Ponieważ laning phase Luciana zostało mocno znerfione oczywistym będzie fakt że skupiamy się na farmie i raczej nie wchodzimy w trade'y. Możemy próbować obijać naszego oponenta przy pomocy Q (przez miniony, nie podchodzić za blisko).

Mid game 

Mając 40% CDR robimy już sporo zamieszania w teamfightach, możemy łatwo wyeliminować squishy cele. Pamiętajmy o używaniu naszego E dla zmaksymalizowania naszych obrażeń dzięki pasywca, a także dodgowaniu skillshotów przy pomocy dasha (no chyba że mamy Evadeee Kappa)

Late game

Jeżeli na pierwszej linii pojawiają się tanki a my nie mamy LW, to trzymamy się z tyłu i kiteujemy. Natomiast dzięki naszemu low CD na E możemy chaseować do woli. Pamiętajmy tylko o rozwadze - kiedy wbić/gonić a kiedy nie.

Teamfighty

Staramy się zmaksymalizować nasz output dmg. Czynimy to przez używanie Q>pasyw>E>pasyw. Nasze E będzie gotowe w ok. ~2/3 sekundy, Q w 3. Dzięki temu mamy szybkie resety CD i możemy załapać multikille w teamfightach, pamiętajmy jednak o pozycji - do jej zmiany możemy użyć E.

Opublikowano

Poradnik taki sobie, runy i masterki do wyrzucenia. Nie potrzebne runy na cdr, bo mamy z masterek, a z essence+brutalizer+ioniaki(buty) mamy 35%+masterki=40%. 

h6IduA1.png

Opublikowano

Poradnik taki sobie, runy i masterki do wyrzucenia. Nie potrzebne runy na cdr, bo mamy z masterek, a z essence+brutalizer+ioniaki(buty) mamy 35%+masterki=40%. 

zgadzam się w 100% 

22/8/0 nie ma sensu, 21/9/0 pod cd nie inaczej

reszta tuta ok 

­

Opublikowano

Runy coś nie pasują. Ja na twoim miejscu zainwestowałbym w P.Pen zamiast w Flat AD, bo średnio cokolwiek zrobisz przeciwko tankowatym przeciwnikom w teamfightach. Nie mniej jednak poradnik ciekawy i budowa przedmiotów nie jest zła. Za samą nazwę powinien lecieć like :D

omx6dh6.png

Opublikowano

Super poradnik, runy właśnie są dobre ;D dają mniejszy cdr na E dzięki czemu biegacie niczym Usain Bolt i macie prawie 100% szansę na zabicie przeciwnika, do tego połączenie Yomumu + Botrka.

9/10. Jedyne co mi brakuje to jakiegoś ładnego obrazka postaci, do którego byłem zawsze przyzwyczajony ;X

Opublikowano

Super poradnik, runy właśnie są dobre ;D dają mniejszy cdr na E dzięki czemu biegacie niczym Usain Bolt i macie prawie 100% szansę na zabicie przeciwnika, do tego połączenie Yomumu + Botrka.

9/10. Jedyne co mi brakuje to jakiegoś ładnego obrazka postaci, do którego byłem zawsze przyzwyczajony

Maksymalny procent na CDR to 40... Więc po co brać runy pod CDR, skoro z masterek+youmu+essence+butków mamy równe 40%...

h6IduA1.png

• 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...