Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Instancje, gra klerem i inne różne pytania

kubanowak112

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcialbym wiedziec jakie instancje TRZEBA zrobic rangerem po stronie elyos i co z nich bd mial. Xanan kiedys mi zrobil takie cos do gladiatora. Jezeli to pamieta to niech napisze tak samo a jak nie to podesle mu linka

Opublikowano

Raczej nic nie powinno się z tej listy zmienić bo bez znaczenia na klasę i tak robisz to samo. Podaj linka to ocenię użyteczność listy na obecną chwilę.

Opublikowano

Jak bd na pc to podesle teraz jeszcze jedno pytanie od ktorego lvla uzywac luku ? I poza tym qidze duzo ludzi xo szukaja randomow na TF. Tylko ze tamto bylo dla asmo a ja gram elyo. Ale masz Krótko rozpisując:

* Haramel (solo dla questów) od 16lvl;

* Nochsana Training Camp (grupowe dla expa i questów) od 25lvl;

* Fire Temple (grupowe dla broni) od 27lvl;

* Kromede's Trial (solo dla expa, questów i broni) od 37lvl;

* Steel Rake Cabin (solo dla expa, questów i itemów) od 40lvl;

* Steel Rake (grupowa dla expa i itemów) od 40lvl;

* Adma Stronghold / Theombos Lab (grupowe dla expa i broni) od 46lvl;

* Taloc's Hollow (solo dla expa i questów) od 51lvl;

* Lower Udas Temple (grupowa dla expa i broni) od 51lvl;

* Beshmundir Temple (grupowa dla expa, zbroi i broni) od 53lvl;

* Aturam Sky Fortress (solo dla expa, questów i itemów) od 55lvl;

* Raksang (grupowa dla expa i itemów) od 56lvl;

* Rentus Base (grupowa dla broni) od 59lvl;

* Tiamat Fortress (grupowa dla zbroi i broni) od 60lvl;

* Steel Rose Cabin (solo dla itemów) od 61lvl;

Na tym kończy się rozpiska instancji na które sądzę, że można pójść z randomami (czasem łatwiej, czasem ciężej). Przedmioty możesz z nich zdobyć lepsze i gorsze. Pominięte (jak Draupnir Cave, Dark Poeta, Udas Temple czy Esoterrace) po prostu zignoruj bo z randomami nie pójdziesz na dobry, pomyślny run. Do Tiamat Fortress będzie Ci ciężko znaleźć grupę bo ludzie po prostu już nie farmią tych instancji z różnych względów ale możesz próbować. Do samego TFa potrzebujesz dobrego eq by Ciebie wzięli.

Dalej nic nie rozpisywałem bo są to min:

* Runadium (6 osobowa dla end-game broni/zbroi);

* Katalamize (12 osobowa dla end-game broni/zbroi/wingów);

* Rune Shield Tower (6 osobowa dla end-game broni/wingów);

* Steel Wall Bastion (24 osobowa dla najlepszych end-game broni oraz APków, HPs i medali);

Nie zrobisz ich z zwykłymi randomami, z lfg. Nie masz co próbować też dopóki nie zrobisz porządnego eq.

Niektórych takich jak Tiamat Hideout nie opisuję bo bez ustawionego premade nie masz nawet co podchodzić do wejścia. Niektóre pominąłem ponieważ nie uznałem ich za warte farmienia na czasy 4.5, a do całej reszty potrzebujesz np. fortów przejętych w Katalamie.

Nie wspomniałem też o Dredgionach od 46lvl (przediały 46-50, 51-55, 56-60) oraz Bridge PvP (61-65) bo są one podstawą na które musisz chodzić czy chcesz, czy nie by mieć AP na jakiekolwiek potrzeby typu Greater Stigmy.

Całość Ci rozpisałem na przyszłość więc nawet jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj i co najważniejsze zapisz sobie gdzieś linka bo będziesz mógł wracać do tego jeśli nie będziesz wiedział co robić lub gdzie pójść na instancje.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to u rangera jest krucho z skillami na łuk do ~15 czy 20lvl. Później już bez problemu korzystasz tylko z łuku do samego końca.

Lista się zgadza. Co prawda na niektórych serwerach jest coraz ciężej z grupami na nisko levelowe instancje ale później już jest spokojnie.

Opublikowano

Do TFa ciezko znalezc pt? No sorry ale koleś dal ci jakieś dziwne info. Ja chodzę codziennie z randomami i nie mam problemu ze znalezieniem pt (bo kler nie ma takich problemow ^^) Tam się chodzi dla zarobku ( z eternala lecą często kamyki l110+) albo dpsy dropią stamtad set na pve bo ma prawie identyczne staty co kahrun. 

I czemu Dark Poeta pominięta? Jak tam jest kampania... No i można zarobić.

Opublikowano

Do TFa ciezko znalezc pt? No sorry ale koleś dal ci jakieś dziwne info. Ja chodzę codziennie z randomami i nie mam problemu ze znalezieniem pt (bo kler nie ma takich problemow ^^) Tam się chodzi dla zarobku ( z eternala lecą często kamyki l110+) albo dpsy dropią stamtad set na pve bo ma prawie identyczne staty co kahrun. 

I czemu Dark Poeta pominięta? Jak tam jest kampania... No i można zarobić.

Zależy od serwera. Na Nexusie nie pamiętam kiedy ostatni raz widziałem grupę rekrutującą randomów na TFa. Znajomi czasem chodzą ale runy po np 4 osoby żeby był lepszy podział.

Dark Poetę pominąłem ponieważ ostatni raz grupę na LFG widziałem w 2.7. Aktualnie robi się raz kampanię i później zwykle nie wraca wcale bowiem mało komu się chce farmić tam itemy na sell do NPCa. Pomiając, że połowa klas ma problemy z biciem samych mobów bo wszystkie klasy bijące fizycznie mogą dostać debuffa uniemożliwiającego atakowanie z skilli przez 10s. Klasy magiczne mają dużo łatwiej. Clerzy szczególnie jednak Rangerem może być trochę cięzej.

Opublikowano

To na Barusie jest inaczej, jeśli chodzi o znalezienie pt :D Nawet znajdą się chętni na S rank na DP ;) Tak właściwie, to na każdą instę można znaleźć ludzi. Ostatnio ludzie zaczęli chodzić np. na abyssal splinter...  Wywąchali zbliżające się ceramki za bm i zbierają ap :D

No i zapomniałeś mu wpisać na listę najłatwiejszą instancję do zbierania ap, czyli shugo :D Bo czuję, że niedługo Indiana znowu zawita do Sanctum/Pandemonium :)

Opublikowano

To na Barusie jest inaczej, jeśli chodzi o znalezienie pt :D Nawet znajdą się chętni na S rank na DP ;) Tak właściwie, to na każdą instę można znaleźć ludzi. Ostatnio ludzie zaczęli chodzić np. na abyssal splinter...  Wywąchali zbliżające się ceramki za bm i zbierają ap :D

No i zapomniałeś mu wpisać na listę najłatwiejszą instancję do zbierania ap, czyli shugo :D Bo czuję, że niedługo Indiana znowu zawita do Sanctum/Pandemonium :)

Abyssal Splinter jest dla bardziej ogarniętych i wymaga posiadania fortecy. Fakt, Asmo na Nexusie mają ją od paru miesięcy i zapewne masa ludzi chodzi jak ja kiedyś trio codziennie z podziałem "jedna osoba bierze supple, a AP dzielą się na pozostałych". Jednak też nie jest to instancja dla randomów.

Shugo nie umieściłem na liście ponieważ nie jest normalnie dostępna na codzień ale sądzę, że każdy zawsze stara się korzystać z oferowanych eventów.  ^_^ Ale fakt shugo należy robić codziennie. Na to akurat zawsze ktoś szuka ludzi jeśli już ta instancja jest.

Opublikowano

Każdy musi mieć dwa eq :) Na pvp i pve :) Chociaż w przypadku klera to można mieć i 4 sety ;P Na pve set kahrunowy full hp, jeśli leczysz, a jeśli nie lubisz leczyć tylko wolisz kręcić dpsa to mb. Na pvp na support set w mr, można też z blockiem zrobić jak ktoś lubi, a pod dps mb/macc. Kleryk w secie mr bardzo wkurza ludzi :D

Tu masz wyczyny najlepszego klera właśnie w secie pod mr:

http://www.youtube.com/watch?v=bEDRQmoIIdk

Czytałam gdzieś, że w 4.7 mają coś znerfić mr :/ 

Opublikowano

Każdy musi mieć dwa eq :) Na pvp i pve :) Chociaż w przypadku klera to można mieć i 4 sety ;P Na pve set kahrunowy full hp, jeśli leczysz, a jeśli nie lubisz leczyć tylko wolisz kręcić dpsa to mb. Na pvp na support set w mr, można też z blockiem zrobić jak ktoś lubi, a pod dps mb/macc. Kleryk w secie mr bardzo wkurza ludzi :D

Tu masz wyczyny najlepszego klera właśnie w secie pod mr:

http://www.youtube.com/watch?v=bEDRQmoIIdk

Czytałam gdzieś, że w 4.7 mają coś znerfić mr :/ 

Full Kahrun w HPki? Mam wątpliwości czy jest to dobre rozwiązanie na end-game instancjach jak Katalamize lub Runadium. Chociaż do momentu wyfarmienia setu 65 mythicalowego w czymś trzeba biegać. Pamiętam jeszcze jak po wyjściu 3.5 wszyscy Templarzy i Clerzy robili Kahrunowe sety pod Magic Resista żeby robić instancję Tiamat Hideout. Temp bez 2.3k mressa nawet nie był brany pod uwagę w rekrutacji. Clerzy wyciągali trochę więcej i nie było to dla nich tak istotne jak w wypadku Templara, który musiał przeżyć wszystko albo był fail. ^_^  Na chwilę obecną clerzy robią cztery sety:

• W HPka pod PvE
  • W Blocka pod PvP przeciwko fizycznym (jak sinowie czy gladiatorzy lub templarzy)
  • W Mressa (na wszystkie klasy magiczne)
  • W Magic Boosta pod PvP (pod DPSa)

Słyszałem również, że popularne stało się wkładanie kamieni Magic Boost / Accuracy. Nie Magic Accuracy tylko zwykły, ten dla fizycznych ponieważ Clerowi w DPSie zawsze by wchodził skill na slow attack speeda i kolejny w chainie. Dlatego też cena tych kamieni sporo skoczyła do góry na Nexusie.

Odnośnie filmiku nie nazwałbym go najlepszym Clerem. Jest masa lepszych ludzi od niego, którzy robiąc set w mressa tworzą sobie postać prawie nie do zabicia. Znam zarówno jego możliwości jak i prawie wszystkich ludzi, których zabił. Na nieoficjalnym forum AIONa padł nawet komentarz, że większość high rank z filmiku (Generałów itp) wbiła swoje rangi podkładając postaci pod siegeami, więc nie mają ani krzty rozumu, ani umiejętności. Nie mówiąc już o tym, że sam gracz jest zwykłym chamem. Dużo lepszy moim zdaniem jest Kegi - raz, że nie rzuca mięsem na wszystko co się rusza, dwa, że robi długie filmiki na których widać jak zabija lub jest zabijany (czego nie widać u Liva bo ten pokazuje tylko swoje wygrane) to trzy, moim zdaniem lepiej gra od Liva.

http://www.twitch.tv/xkegi

Dodatkowo mogę polecić filmiki gracza Misto z Perento, który również jest o niebo lepszym clerem od Liva:

http://www.twitch.tv/misto91

Opublikowano

Chyba czytasz mało uważnie :P Wybór setu zależy od sytuacji.

Przedstawię Ci w skrócie, jak powinna wyglądać Twoja droga.

Wbijasz 60 lvl i zaczynasz zbierać bm oraz kahruny (tahmes od 57 lvl). W set za kahruny wbijasz kamyki 95,100 pż (ja tam uważam, że to najlepszy wybór i najwięcej kleryków tak robi). Jeśli grasz z kimś i ogólnie masz kolegów w grze, to w set bm zaczęłabym wbijać od razu mresist 16, ponieważ taki set przydaje się na wiele przypadków. Jeśli grasz sam i ogólnie poznajesz grę, to pakuj w set za bm chociaż białe kamyki magic boost a potem możesz wymieniać na lepsze kamienie. Następnie dalej zbierasz bm i robisz wtedy set za mr albo olewasz i zbierasz ceramium medal i taki secik pod mresa to już w ogóle kozacki :D Do tego żeby mieć jak najwięcej mresa (bo tylko wtedy jest to coś warte) to chodzisz na arenki, aby uzbierać insygnia na tarczę Karvo, zapisujesz się do silverinerka i zbierasz na tytuł z mresem, do tego można jeszcze dołożyć czapkę sunayaki (chociaż traci się trochę pvp defence), jedzonko, idian i masz full mresa :D

Wracając do setu kahrunowego to pod heala nosisz też oczywiście mace+shield. Wydaje mi się, że macka za bm w hp powinna wystarczyć, ale lepsza jest grigola. Najfajniejsza tarcza do leczenia, dosyć łatwa do zdobycia,  to Nishaka Scale Shield, ze względu na dużą ilość koncentracji (żeby nie przerywało castowania skilli). Dropi z pierwszego bossa na Rentusie, który jest łatwy do ubicia. Jak zaczniesz chodzić na Katalamize itp i będziesz zbierać set  hyperiona, to wg mnie nie warto robić drugiego setu pod hp, tylko wtedy możesz w mboosta.

Opublikowano

Ok rozumiem. To teraz mam chyba ostatnie pytanie xD, to jest postac walczaca na dystans czy nie bo widze skille takie i takie

Opublikowano

Ok rozumiem. To teraz mam chyba ostatnie pytanie xD, to jest postac walczaca na dystans czy nie bo widze skille takie i takie

Cler? Walka na dystans + 1 skill obniżający szybkość ataku - bijący z bliska.

Opublikowano

No i juz wiem jaka jest najdrozsza postac. W wowie gralem klerem przez 5 lat to tutaj tez dam rade, prosze nie zamykac tematu jak bd mial jakies pytania to napisze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...