Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

schemat tworzenia muzyki

Wojciech..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki jest schemat tworzenia muzyki house/electro house. 
Nie chodzi mi o aranżacje tylko przykładowo najpierw beat potem melodie, bass, miks itd ? Czy jak to ma wyglądać ?
Bo jak ja się zabieram to  robię wszystko na raz i nic z tego nie wychodzi. 

Deus vult

Opublikowano

Tak w skrócie, wydaje mi się, że melodia --> beat --> basy --> miks [przy okazji poprawki] --> finalny mastering.

Opublikowano

Moim zdaniem urozmaicona. 

Ale zeby tworzyc takie melodie trzeba byc mistrzem pianina i miec wieloletnie doswiadczenie, bo inaczej nie jest tak latwo. Chodzilo mi bardziej o to czy z prostej melodii da sie stworzyc ladny kawalek ? 

Ogolnie jak slucham nowe kawalki co ostatnio wychodzily z wytwórni to jest banalna melodia a efekt calej aranzacji i muzyki niesamowity. Mastering robi swoje. 

Przykladowo np ten utwór 

Melodia na 4 klawisze. 

Deus vult

Opublikowano

Nie trzeba być od razu mistrzem. Wystarczy coś wymyślić, stworzyć, popoprawiać i posłuchać czy to brzmi. Potem można bawić się już w różne efekty, zmieniać tonacje, dawać pauzy i urozmaicać to kickiem, snarem, bassem itd. Wydaje się proste, gorzej z wykonaniem ;)

Opublikowano

Nie trzeba być od razu mistrzem. Wystarczy coś wymyślić, stworzyć, popoprawiać i posłuchać czy to brzmi. Potem można bawić się już w różne efekty, zmieniać tonacje, dawać pauzy i urozmaicać to kickiem, snarem, bassem itd. Wydaje się proste, gorzej z wykonaniem ;)

jaka lepsza bedzie aranzacja

Przykladowo przez caly utwor jedna melodia stopniowo rozwijamy o utwor potem punkt kulminacyjny refren z ta sama melodia i ostrym basem tylko inne preset potem od nowa zaczynamy to samo i 2 punkt kulminacyjny ten sam preset co wczesniej tylko jakis fx dodany zeby odroznic refreny.

Czy

bass potem dodajemy jakis synth (ta sama melodia co w basie) stopniowo rozwijamy i w refrenie taki big roomowy drop i od nowa ? 

i na poczatku w kazdej aranzacji robic poczatkowy beat konczacy sie fx chwila ciszy i powoli slychac melodie , dosc chyba popularne.

Sorki za ortografie ale cos mi sie ustawienia  klawiatury powalily ? 

Deus vult

Opublikowano

Każdy ma swoją wizję, także nie ma określonego wzoru. Owszem, jest teraz sporo tracków "na jedno kopyto" ale wiadomo jak się miewają na rynku muzycznym. Zrób, zobaczysz jak wyjdzie, popytaj innych i dopiero wtedy zobaczysz czy utwór będzie się nadawał i czy będziesz dobrze się czuł w tworzeniu takiego typu muzyki.

Opublikowano

Każdy ma swoją wizję, także nie ma określonego wzoru. Owszem, jest teraz sporo tracków "na jedno kopyto" ale wiadomo jak się miewają na rynku muzycznym. Zrób, zobaczysz jak wyjdzie, popytaj innych i dopiero wtedy zobaczysz czy utwór będzie się nadawał i czy będziesz dobrze się czuł w tworzeniu takiego typu muzyki.

ogólnie w fl studio bawie sie dla przyjemnosci i zabawy, nie wiaze z tym przyszlosci  ale cieszy jak sie cos stworzy, ale narazie to walka z wiatrakami. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...