Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Udyr Phoenix Jungle pod Flare

Gość Merceddes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

480511406158338578515.png

Cześć. Witam w poradniku do jednej z moich ulubionych postaci - Udyra.

Będzie to Phoenix Udyr.

W poniższych zapisach postaram zawrzeć to, co najważniejsze u duchowego wędrowcy.

Zapraszam!

1.Statystyki

Zdrowie: 427 (+99)                                         Obrażenia ataku: 52,91 (+3,2)

Regeneracja Zdrowia:  7,45 (+0,75)               Prędkość ataku: 0,658 (+2,67%)

Mana: 220 (+30)                                             Pancerz: 18,75 (+4)

Regeneracja Many: 6,75 (+0,45)                    Odp. na magię: 30 (+1,25)

Zasięg: 125                                                     Prędkość ruchu: 345

2. Zalety i wady Phoenixa pod Flare

+mobilny

+szybko i łatwo czyści campy w jungli

+shield

+lifesteal

+stun

+świetne ganki

+świetna counterjungla

+solo drag w 10 minucie?

+Solo baron w +/- 25 minucie?

-nie posiada normalnego Ultimate

-mogą występować problemy z maną

-łatwo go peelować

3. Umiejętności

7563314061527591132950.png Zwinność małpy (Passive) - Zmiana stylu daje Udyrowi 10% premii do prędkości ataku oraz 5 do prędkości ruchu na 5 sek. Efekt kumuluje się do 3 razy.

9570114061527591132950.png Styl Tygrysa (Q) - Prędkość ataku Udyra rośnie na 5 sek., a ponadto rozrywa on cel, zadając dodatkowe obrażenia magiczne w przeciągu 2 sek.

Trwały efekt: Podstawowe ataki zadają 15% obrażeń od ataków w sumie jako dodatkowe obrażenia fizyczne przy uderzeniu.

7681014061527601132950.png Styl Żółwia (W) - Udyr tworzy tymczasową tarcze absorbującą obrażenia przez 5 sek.

Trwały efekt: Ataki Udyra zyskują kradzież życia.

1181814061527601132950.png Styl Niedźwiedzia (E) - Prędkość ruchu Udyra zostaje na krótki czas znacznie zwiększona.

Trwały efekt: Udyr atakuje cel z taką siłą, że ogłusza go na sekundę. (Jednego bohatera można zestunować raz na 6sek.)

8584514061527601132950.png Styl Feniksa ® - Udyr tworzy falę ognia zadającą pobliskim wrogom obrażenia co sekundę przez 5 sekund.

Trwały efekt: Co trzeci atak Udyra zsyła na przeciwników znajdujących się przed nim płomienie, zadając obrażenia magiczne.

4. Rozdawanie punktów w umiejętności

7363014061528271132950.png

5. Masteries

8073814061527621132950.jpg

6. Runes

9432114061527621132950.png Mark of Atack Speed x9

5365514061527621132950.png Seal of Armor x9

4579414061527621132950.pngGlyph of Magic Resist flat/perf lvl x9 lub 5% cdr

2495414061527621132950.png Quint of Movement Speed x3

7. Najważniejszy i najpotężniejszy item na Udyra - Feral Flare

8. Summoner Spells

5070014061527621132950.png2984714061527621132950.png

5070014061527621132950.png1867514061902741132950.png

9. Bulid

Start items:

hunters-machete.gifhealth-potion.gifwarding-totem.gif

Core items:

boots-of-swiftness.gifwriggles-lantern.giffrozen-heart.gifspirit-visage.gif

Late game build:

boots-of-swiftness.gifferal-flare.giffrozen-heart.gifspirit-visage.gifranduins-omen.gif / sunfire-cape.gif / 3190.pngbanshees-veil.gif

10. Jak grać Phoenixem pod Flare?

1. Pierwsza i podstawowa zasada - farmić, farmić i jeszcze raz farmić. Na wyższym ELO ludzie zrozumieją, ale w Silver/Brąz lepiej wytłumaczcie im co i jak.

2. Gankujmy jeśli jesteśmy w 100% pewni sukcesu. Nie ma sensu marnować czasu stojąc 30 sek. w krzakach. 

3. Również bardzo ważna zasada - counterjungla! Kradniemy ile wlezie.

4. Wystarczą nam tylko asysty. Lepiej oddać komuś killa, ale oczywiście dodatkowym złotem nie pogardzimy =D

5. Blue jest bardzo ważne. Potrzebna nam jest mana + cdr do spamowania skillami. Jeżeli nasz mid lane koniecznie go potrzebuje - oddajmy go. WTEDY PO MADREDACH KUPUJEMY SPIRIT STONA I SPRZEDAJEMY GO GDY NIE MA JUŻ MIEJSCA NA OSTATNI ITEM.

6. Kiedy mamy już latarnie sprzedajemy żółtego i kupujemy czerwonego trinketa.

7. Jeśli dobrze wystackujemy flare to nie ma potężniejszej postaci niż my w late. Żadna Vayne nam nie straszna ;-)

11. Przeciwko komu Udyr jest dobry?

5493114061527621132950.png - U niego trzeba spędzać więcej czasu w jungli niż u nas. Żartuje ofc. Jest on rzadkim pickiem do jungli, ale jak już się taki zdarzy to counterjunglujcie ile tylko można. Nie wolno mu dawać stackować Q.

6882514061527621132950.png - Co ten mały płaczek nam zrobi? Jak go spotkamy w jungli to jedyne co może zrobić to uciec flashem lub Q do campów. Po prostu nie dawajcie się złapać w ulti, a będzie dobrze.

9511914061527621132950.png W early jednym słowem - słabiak. Nie ma żadnego CC. Jedynym jego escape jest flash lub ulti. To jest postać na której robi się flare, więc counterjungla jest tu obowiązkowa.

8209514061527621132950.png Ratuje go tylko fear i lifesteal z W. Wystarczy gnoja zestunować i zabić. =D

12. Przeciwko komu Udyr jest słaby?

2853814061527621132950.png W early nas gwałci, jak to Lee. Również jest dobry counterjunglerem. Miejmy się na baczności, bo chwila nie uwagi i mamy po buffie, a on spierdzieli nam wszędzie. Czy to Q do campa, czy W do warda lub flash. Late jest nasz. =)

9275414061527621132950.png Q+W = dupa zbita. Przebicie pancerza i AS będą bardzo nas boleć jak ją spotkamy. Ma Q, więc albo nam ucieknie albo nas dogoni i zabije. To od was zależy co wybierzecie. 

3173214061527621132950.png TOP5 Junglerów w obecnym patchu. Ma stuna i 7 skilli do użytku z czego jednego ma spory lifesteal. Nie polecam wymian na początkowych levlach.

13. Mowa końcowa

To już koniec. W raz z upływem czasu postaram się coś nowego dodać/zmienić. W planach mam zrobienie poradnika dla Udyra Tygrysa. Bardzo wiele o Udyrze nauczyłem się od jednego z lepszych (moim zdaniem najlepszy) grajków tą postacią - Trick2g

Jeżeli poradnik wam się podobał zostawcie komentarz i łapkę w górę.  ^_^

Grafikę wykonała @Renissance - dzięki ;-)

Opublikowano

Dobra, i ten poradnik zrobił "Unranked".

Na co masterowi escape system, skoro to postać do zabijania ;), Spytałbym o ss ile masz nim gier, ale skoro unranked ;d ?

Nie jestem jakimś WOW udyrem, ale zawsze podstawą dla Mnie jest na niego Trinity force, i jakiś mocniejszyk itemek pod ad bt, ale BOTRK. (Warto korzystac z jego wymiennosci skilii.)

graphic.png

Jeśli ten niesamowity post, Ci się spodobał, kliknij "Lubie To! ", to naprawdę motywuje do lepszej pracy ;)

Opublikowano

Dobra, i ten poradnik zrobił "Unranked".

Na co masterowi escape system, skoro to postać do zabijania ;), Spytałbym o ss ile masz nim gier, ale skoro unranked ;d ?

Nie jestem jakimś WOW udyrem, ale zawsze podstawą dla Mnie jest na niego Trinity force, i jakiś mocniejszyk itemek pod ad bt, ale BOTRK. (Warto korzystac z jego wymiennosci skilii.)

Plakietka unraked dotyczy smurfa. Kiedyś miałem gold III, ale zostałem okradziony, a e-mail usunięty.

Dodatkowe itemy robiące DMG nie są potrzebne. Wystarczy dobrze wystackować flare, a robi taki dmg, że głowa mała. Pozdrawiam. =D

Opublikowano

Dragona się robi w 5-6 minucie, a barona w 20 z pomocą toplanera. Do minusów dodaj że łatwo go peelowac. Dodatkowo jeżeli chcesz ciągle farmic to po co grasz flare, a nie madstone?

b_560_95_1.png

Opublikowano

Hehe, nie no. Nie przesadzaj. =D Dzięki, dopisze. ;-)

Opublikowano

Mogłeś opisać start z teamu purple oraz blue żeby jak najszybciej mieć flarę :D. Co do dragona można go spokojnie zrobić solo na 5/6 lvlu z madredami oraz spirit stonem.

Takie pytanko jeśli grasz udyrem to spotkałeś się z określeniami, że tiger lepszy oraz co o nim sądzisz? Mogłeś jakiś ofensywny item dać do buildu np zephyr/trinity

btw ja maksuję E jako drugie pod lepszy ms potem Q, a W na końcu :D

Zapomniałeś o małym tipsie jeśli gramy ala trick2g używamy Q > zatakujemy potwora w jungli i zmieniamy na R, mamy wtedy dodatkowy attack speed]

dobry poradnik łap plusika ode mnie.

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Tiger jest również bardzo dobry, ale moim zdaniem Pheonix lepszy. Już to wcześniej pisałem, że żadne dodatkowe itemy tego typu Pheonixowi nie są potrzebne. Maxowanie drugiego skilla jest zależne od gustu, ale jak gram udyrem to E mi jest nie potrzebne, bo bardzo rzadko gankuję. Więcej skupiam się na farmieniu, więc dla mnie W>E. 

To zależy jak kto gra. Ja na przykład punktu w Q w ogóle nie dodaje. =) Również dałbym Ci plusa, ale mam dwóch grafików do wynagrodzenia. -.- Dostaniesz za jakiś tydzień. =D Dzięki za opinie. ;)

Opublikowano

Hmm rzadko gram na phoenixa głównie na tigera. Z tego co zauważyłem częstym błędem udyrów pod phoenixa jest to, że mało farmią a co za tym są słabsi tiger nie potrzebuje tyle farmy i ma częstsze ganki co moim zdaniem na niższych dywizjach jest lepsze. Prócz tego też udyr jest silny early na tigerze co daje mu możliwość "fajterowstwa" 1 vs 1 w jungli.

Co do poradnika to jedynie w sumie co wyżej jakieś itemki na dmg by się przydały np last whisper, botr'ka, malmorius. Czasami także choć rzadko trzeba GA walnąć.Ogółem więcej sytuacyjnych mógłbyś dać, a tak to spk

Opublikowano

Według mnie zabawa w Tricka i jego godyra to tylko w diamencie. Niestety, muszę się wyrazić tak a nie inaczej, idioci zmotywowani jego/takimi poradnikami grają tym w goldzie, co za tym idzie, jest kilka problemów które przedstawię:

- grając w goldzie lub niżej, ale głównie w goldzie, ludzie myślą że tak jak w diamencie ich team nie będzie walczył kiedy taki udyr pójdzie sobie pod splita. Niestety, większość ludzi w goldzie to albo bezmózgie yeti, albo boostowane brązy które nie mają pojęcia że jest taki styl gry jak Godyr Tricka i co za tym idzie - i tak wchodzą w teamfighty 4v5, przegrywając je i flejmując

- gracz grający godyrem zabiera wszystkie buffy, nie gankuje, robi AFK farmę w jungli. Sprawia to że linia na której nasz sojusznik został np. scounterpickowany lub po prostu trafił na lepszego przeciwnika nie dostanie żadnej pomocy, a w następstwie przegra linię feedując oponenta

Ostatni problem jest taki że z udyrem jest trochę jak z garenem: zrobisz go pod dmg nie będzie tanky, zrobisz go tanky nie będzie miał dmg. Owszem, jest ten phoenix, ale fulltank udyr nie może splitpushować, a w teamfighcie też wiele nie zrobi.

TL;DR: Godyr nie powinien być grany niżej niż diament ze względu na to że ludzie po prostu nie umieją z nim współpracować.

Opublikowano

te porady to chyba z dupy wzięte. FARM FARM FARM gram rengarem pod flare i gankuje na 6 jak tylko moge. Udyrem też się da, kille i assysty tez daja stacki do flary.

Zadna vayne ci nie straszna? To chyba jeszcze sie nie spotakles z dobra vayne bo ta cie wciagnie zanim uzyjesz w ogle swojego phoenixa.

"Lepiej oddać komuś killa" na gankach nie chodzi by oddac killa tylko by zabić i wziąć turreta/drake, jak zabijesz to i tak twój laner ma farme i exp(to sie najbardziej liczy) bo przeciez jak chcesz z nim spushowac to zacznie plakac.

Nie dac nasusowi stackowac Q? Przeciez on w jungli nie potrzebuje Q.

solo drake w 10 minucie? kto teraz go nie zrobi?

<>

Opublikowano

te porady to chyba z dupy wzięte. FARM FARM FARM gram rengarem pod flare i gankuje na 6 jak tylko moge. Udyrem też się da, kille i assysty tez daja stacki do flary.

Zadna vayne ci nie straszna? To chyba jeszcze sie nie spotakles z dobra vayne bo ta cie wciagnie zanim uzyjesz w ogle swojego phoenixa.

"Lepiej oddać komuś killa" na gankach nie chodzi by oddac killa tylko by zabić i wziąć turreta/drake, jak zabijesz to i tak twój laner ma farme i exp(to sie najbardziej liczy) bo przeciez jak chcesz z nim spushowac to zacznie plakac.

Nie dac nasusowi stackowac Q? Przeciez on w jungli nie potrzebuje Q.

solo drake w 10 minucie? kto teraz go nie zrobi?

Oczywiście, gankować też trzeba. Jednak Udyrem bardziej skupiam się na farmie niż na gankach. Czytałeś wgl. caly? Napisałem aby gankować wtedy kiedy tylko jesteśmy pewni killa, bo stanie +/- 30 sec to ogromna strata. Akurat grałem z dobrą Vayne, jednak bardzo się cieszę, że Ty również ją spotkałeś. E do tego Flash i Omen. Wtedy nie ma szans na ucieczkę, a gdy mamy jeszcze reda, to już w ogóle. Lepiej jest oddać killa, bo asysta da nam tyle samo stacków (1), a nasz kolega z drużyny dostanie więcej golda. Q to główny DMG Nasusa -> Nie ma stacków, nie ma Nasusa. 

Na przykład Evelynn?  :rolleyes:

Dzięki za opinie, mistrzu ;)

Ostatni problem jest taki że z udyrem jest trochę jak z garenem: zrobisz go pod dmg nie będzie tanky, zrobisz go tanky nie będzie miał dmg. Owszem, jest ten phoenix, ale fulltank udyr nie może splitpushować, a w teamfighcie też wiele nie zrobi.

No, rzeczywiście. Wystackowany Udyr robi tyle co nic. =D

Dzięki za opinie ;-)

Opublikowano

Oczywiście, gankować też trzeba. Jednak Udyrem bardziej skupiam się na farmie niż na gankach. Czytałeś wgl. caly? Napisałem aby gankować wtedy kiedy tylko jesteśmy pewni killa, bo stanie +/- 30 sec to ogromna strata. Akurat grałem z dobrą Vayne, jednak bardzo się cieszę, że Ty również ją spotkałeś. E do tego Flash i Omen. Wtedy nie ma szans na ucieczkę, a gdy mamy jeszcze reda, to już w ogóle. Lepiej jest oddać killa, bo asysta da nam tyle samo stacków (1), a nasz kolega z drużyny dostanie więcej golda. Q to główny DMG Nasusa -> Nie ma stacków, nie ma Nasusa. 

nie, nie ma czegoś takiego jak oddawanie killi.

dmg nasusa bierze się z ulti które daje mu ad i e które redukuje pancerz, top lane nasus ma się stakować a nie jungler

na ile czasu zestunujesz vayne? nie na tyle by ją zabić. Ona użyje botrka, ulti i cię po prostu zabije, omen został znerfiony

i gdzie jest solari?

<>

Opublikowano

nie, nie ma czegoś takiego jak oddawanie killi.

dmg nasusa bierze się z ulti które daje mu ad i e które redukuje pancerz, top lane nasus ma się stakować a nie jungler

na ile czasu zestunujesz vayne? nie na tyle by ją zabić. Ona użyje botrka, ulti i cię po prostu zabije, omen został znerfiony

i gdzie jest solari?

Dodany, dzięki ;)

Opublikowano

No, rzeczywiście. Wystackowany Udyr robi tyle co nic. =D

Dzięki za opinie ;-)

Brud z włosów mnie zabije :D

Tylko on jest diament, a w goldzie ludzie nie umieją ugrać nawet wystackowanym :)

Opublikowano

Brud z włosów mnie zabije :D

Tylko on jest diament, a w goldzie ludzie nie umieją ugrać nawet wystackowanym :)

Osobiście nic do niego nie mam. Gra nieźle i ma przydatne poradniki. Wrzuciłem tu ten filmik aby pokazać moc Udyra jak się na feeduje. ;d

To zależy. Mogą mieć również słabszy dzień. =D

Przydatny bardzo, dzięki ;)

Dzięki wielkie, proszę ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Mainuje udyra od pewnego czasu i nie zgodze sie z buildem skilli oczywiscie zaczynamy z phoenixem w jungli ale na 2 lvl lepiej dac tygrysa wtedy szybciej zabijamy moby itd.

Jako 2 lepiej maxowac niedzwiedzia jestesmy wtedy bardziej mobilni i lepiej wychodza ganki , jako 3 oczywiscie żółw .

Core itemki z doswiadczenia wiem ze na solo q niema co liczyc na team wiec frozen hearth jest spoko ale nie jako cor item i w sumie odradzam skladac ten item idac lepiej zlozyc spirit stone i niemamy problemow z maną w jungli oraz na 5 lvlu mozemy bez problemu z spirit stone i madredami zrobic sami dragona co w 6-7 minucie daje przyjemna przewage jako core itemki na udyrze musimy miec trinity lub botrka lub zepir najlepiej 2 z tych itemkow i potem mozemy sie pokusic o 3 item na dmg albo randuina /ga/warmoga/banshie/spirit visage.

Co do summoner speli ghost jest useles na udyra lepiej grac flash a jezeli ogarniamy jungle i udyra polecam tp.

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Szkoda że nie jest Twojego autorstwa, bo z tego co widzę to większość jest skopiowane. Ale ładnie napisane wszystko poukładane i estetycznie napisane.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...