Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Pomarańczowa dioda w monitorze

sopel011

Pytanie

Opublikowano

Witam , przejdę wprost do mojej usterki w monitorze. Pewnego dnia dałem informatykowi komputer sformatował go i działało wszystko all , ale po tygodniu gdy mi prąd wyłączyli to komputer mi zgasł.Potem gdy chciałem go włączyć po 15 minutach to pojawiła sie zielona kontrolka logo firmy monitora , a po sekundzie zmieniło się na pomarańczową diode w monitorze i monitor zrobił się czarny.

Komputer idzie tylko włączyć gdy wyłączy sie komputer z monitorem na 2/3 godziny i potem sie włączy pierw komputer pochodzi z 2/3 minuty  i potem monitor wtedy zapala sie zielona dioda i pokazuje sie monitor ..

Monitor LG , komputer all wszystko ładnie działało tylko przez ten 1 raz gdy światło wyłączyło to potem komputer dziwnie chodził , że musiałem 2/3 h off komputer i wtedy go odpalić. Miał może ktoś taki problem ? Proszę o pomoc , jeśli chodzi o formatowanie komputera to nic to nie daje po tygodniu robi sie to samo , może to być problem może kabli od monitora? Bo nieraz jak dotknę palcem kabla od monitora to iskrzy ale monitor działa.

Proszę bardzo o pomoc. Pozdrawiam .

imetin_logo.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisz to po polsku to może uda się pomóc...

Czyli włączasz komputer i działa normalnie przez 2-3 godziny i później gaśnie monitor?

Opublikowano

wróżka ci tego nie powie i my też

raczej żaden program nie jest miarodajny sprawdzić i wyszukać co jest uszkodzone a już tym bardziej ty na podstawie testów stwierdzić usterkę :/

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

No jak to wytłumaczyć , np jak wyłącze komppa 3 razy w czasie 15 minut to nie włacze go , tylko musi byc komputer wylaczony pozniej przez 2/3 h zeby tak jakby ostygl i go moge wlaczyc i wtedy bedzie zielona dioda a jak nie poczekam tych paru godzin to jest pomaranczowa. Jak cos pisz

Aha dobra news , teraz po 3 h odpoczynku kompa (nie włączając go i monitora) nie dziala , co to moze k ur wa byc? bo juz mnie szlak trafia z tym monitorem.

imetin_logo.png

Opublikowano

płyta,procesor, pamięć , sprawdź po kolei która z tych części jest uszkodzona i wymień. twój sprzęt to twój problem to zrobić albo zlecić komuś sprawdzenie kto potrafi

stawiam na płytę, z bezwładnego opisu wynika że się przegrzewa płyta główna albo procesor

płyta,procesor, pamięć , sprawdź po kolei która z tych części jest uszkodzona i wymień. twój sprzęt to twój problem to zrobić albo zlecić komuś sprawdzenie kto potrafi

stawiam na płytę, z bezwładnego opisu wynika że się przegrzewa płyta główna albo procesor

Jeśli chodzi o pamięć to ma Dysku C mam 5 GB z 15 wolnego i jest spoko a na D/E mam po 10 GB wolnego z 30 więc pamięć napewno nie.

Płyta głowna ? też mi się tak zdaje ponieważ nawet koledzy z klasy mi mówili ze przy pojawianiu sie blue screena poszła najprawdopodobniej płyta .

A jeśli chodzi o procesor to nie mam pojęcia czy jest sprawny.

W jaki sposób bez informatyka mógłbym zobaczyć czy procesor/płyta działa ? (program /rozkręcenie , nie wiem help me )

imetin_logo.png

Opublikowano

skoro twój rozum nie ogarnia tak skomplikowanych rzeczy jak znalezienie usterki wśród kilku elementów czy pomyleniu  tak prostej rzeczy jak pamięć komputera   ( RAM ) z dyskiem HDD  to zostaw to komuś kto ma pojęcie i potrafi sprawdzić za ciebie a nie przez internet stwierdzić usterkę nie mając dostępu do niczego

jak by nie było diagnostykę uszkodzonych części zwłaszcza płyty głównej i procesora  przeprowadza się podłączając odpowiednie urządzenia czy programy do nich których na pewno nie posiadasz i raczej nie będziesz posiadał nie mając dostępu do serwisu

p.s. przeciętnego polaczka to sam pokazujesz w swoich wypowiedziach nie potrafiąc nawet z sensem sformułować właściwego opisu usterki a co dopiero zrozumieć z tego co się do ciebie pisze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Po co ta ironia z wróżką , chcesz pokazać przeciętnego polaczka , który umie tylko pluć się , i flamić ? Nic na spokojnie jeśli Ci nie pasuje to nie musisz pisać...

imetin_logo.png

Opublikowano

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Gdy podłączam kabel od monitora do 2 wejscia za komputerem to gdy go odpalam to chodzi z 2/3 minuty i pojawia sie tkzw. blue screen caly niebieski ekran i jakies biale napisy po ang. nawet gry nie idzie odpalic , moze to być płyta główna ??? ze tak sie pierdoli ?? pls help nie wiem co robic juz

imetin_logo.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...