Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak postawić prywatny serwer MT2 , bez posiadania internetu .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż odkryłem sposób taki , gdy miałem problemy z internetem i chciałem się podzielić z wami tymi informacjami . Bardzo proszę o zrozumienie , że to mój pierwszy tutorial i nie będzie ScreenShotów , ale za to postaram się jaśnie wytłumaczyć . Okej , do tematu.

Żeby postawić serwer Metin2 , bez internetu , nie musimy być podłączeni do internetu . Otóż możemy mieć wyłączone hamachi , wifi , odłączony kabel od internetu itp . Ja znam sposób , sam go testowałem ;p

Wytłumaczę wam na plikach by taki nieśmiały .

1. Pierwszą naszą czynnością , będzie pobranie tego co podam :

- PortMap

- NaviCat

- VirtualPC

- Pliki by taki niesmialy

- Klient

- Launcher do nich .

Oczywiście możemy to pobrać z komputera gdzie mamy podłączenie do internetu , i skopiować na pendrive , a następnie na komputer/laptop bez internetu .

2. Następną naszą czynnością będzie zainstalowanie karty Microsoft Loopback w komputerze bez internetu . Aby zainstalować wchodzimy :

Panel Sterowania --> Dodaj Sprzęt --> Klikamy Dalej --> Klikamy " Tak urządzenie zostało już podłączone " --> Zjeżdżamy na sam dół i klikamy " Dodaj nowe urządzenie sprzętowe " --> Klikamy " Zainstaluj sprzęt , który wybiorę ręcznie z listy " --> Wybieramy zakładę " Karty sieciowe " i klikamy dalej --> Klikamy na Producenta " Microsoft " i wybieramy " Karta Microsoft Loopback " i klikamy dalej .

3. Gdy zainstalowaliśmy naszą kartę loopback , należy ją włączyć . Oczywiście ona nie pobierze adresu IP , dlatego że to jest tak jakby wirtualna karta, którą konfigurujemy sami . Dlatego Aby uzyskać takie IP wchodzimy w Stan połączenia karty , wchodząc :

Panel Sterowania --> Połączenia Sieciowe --> i Karta Microsoft Loopback

Następnie klikamy dwukrotnie na to połączenie i dajemy Właściwości . Szukamy zakładki " Protokół Internetowy TCP/IP , następnie gdy znajdziemy klikamy dwukrotnie na tą zakładkę . Następnie Zaznaczamy kategorię " Użyj następującego Adresu IP "

Okej , tutaj uważnie  .

Podajemy tutaj tylko Adres IP i Maskę Podsieci , czyli adres IP możemy wpisać standardowy , tak żeby się nie mylić czyli :

Adres IP : 192.168.1.1

Maska Podsieci : 255.255.255.0

I to wszystko . Mamy już skonfigurowaną kartę loopback.

4. Następnym krokiem będzie wypakowanie plików serwerowych , klienta, portmap i instalacja VirtualPC i Navicat.

To to chyba każdy potrafi ;p

Przypominam, że piszę tutorial , na podstawie plików TakiNiesmialy.

5. W tym Punkcie , skonfigurujemy poprawnie portmap , do karty loopback.

Powinny się znajdować Porty tj :

80

13000

13001

3306

13002

11002

13003 .

Jak dodajemy te porty , lub mamy dodane już same w sobie , musimy zeedytować je . Klikamy dwukrotnie na port , i musimy mieć tam IP z karty loopback z końcówką 100 , czyli jak na karcie mamy ip : 192.168.1.1 , to w portmap musi być : 192.168.1.100

kategoria musi być " Any IP " .

6. Gdy już to zrobimy to praktycznie najtrudniejsze już mamy za sobą , teraz wystarczy postawić maszynę .

Gdy dodajemy maszynę to nic nie robimy , robimy tak jak zawsze . Jak już zostanie dodana , to bardzo ważne jest ustalić jej , z jakiego IP ma korzystać , także wchodzimy w ustawienia maszyny , i tam gdzie zawsze dawaliśmy żeby korzystało nam z IP z hamachi , dajemy Karta Microsoft Loopback .

Następnie odpalamy maszynę i czekamy aż się zalogujemy .

Gdy już się zalogujemy , warto wprowadzić IP do maszyny czyli wpisujemy komendę " sysinstall "

Dajemy zakładkę Configure --> Networking --> To pierwsze z góry --> No --> No

i tutaj wpisujemy IP .

IPv4 , to będzie IP z karty z normalną Końcówką Czyli : 192.168.1.1

A tamte następne to z Końcówką 100 , czyli : 192.168.1.100

Netmask : 255.0.0.0

Gdy już to zrobimy to wpisujemy komendę " /etc/rc.d/netif restart "

Następnie wpisujemy /start .

Maszyna działa , lecz jak zrobić Rooty ?

7 . Rooty

Rooty , należy wziąć z launchera metin2_2010 . One tylko działają dobrze .

Rooty ustawiamy tak jakbyśmy ustawiali na hamachi , czyli edytujemy tamtejsze IP , na nasze z końcówką 100 .

Pakujemy rooty i wklejami do Pack .

W zawartości launchera mamy także plik serverimfo.py , edytujemy tam również IP na nasze z końcówką 100 , i zapisujemy .

I wszystko gotowe ;p

Przypominam, że to serwer bez internetu , także tylko my mamy do niego dostęp .

Tak na koniec , jeszcze raz , przepraszam że bez SS , ale to mój pierwszy tutorial , także prosiłbym o zrozumienie .

Do następnego :)

Welcome in MPCForum House ;p

Opublikowano

Teraz troszku krytyki :D

1. Zgaduje ze posiadasz win 89 / win7 ultimare / professional gdyż na nowszych systemach nie możliwości zainstalowania karty loop back

2. Było wiele razy jak to zrobić (np. youtube)

3. Niestety ale bez internetu serwera nie postawisz.

4. Te wszystkie czynności są zbędne (wystarczy postawić serwer na ip swojego internetu np. 192.168.1.254 - o wiele mniej roboty)

Co do pkt 3. Dlaczego? Ponieważ i tak trzeba :

Pobrać potrzebne programy:

PortMap

- NaviCat

- VirtualPC

- Klient

- Launcher do nich .

i jak napisał Astera2 przeczytać ten poradnik.

@edit. Pliki by nieśmiały to już przeszłość (game 2089)

Opublikowano

@Intern .

Właśnie że postawisz serwer taki na loopback bez internetu . Osobiście , sam postawiłem na WinXP SP3, bez internetu i śmigał mi bez żadnych zarzutów . Jeśli niewierzysz , postaw sobie , wyłącz wszystkie połączenia z internetem , i się przekonasz :)

Welcome in MPCForum House ;p

Opublikowano

Teraz troszku krytyki :D

1. Zgaduje ze posiadasz win 89 / win7 ultimare / professional gdyż na nowszych systemach nie możliwości zainstalowania karty loop back

2. Było wiele razy jak to zrobić (np. youtube)

3. Niestety ale bez internetu serwera nie postawisz.

4. Te wszystkie czynności są zbędne (wystarczy postawić serwer na ip swojego internetu np. 192.168.1.254 - o wiele mniej roboty)

Co do pkt 3. Dlaczego? Ponieważ i tak trzeba :

Pobrać potrzebne programy:

PortMap

- NaviCat

- VirtualPC

- Klient

- Launcher do nich .

i jak napisał Astera2 przeczytać ten poradnik.

@edit. Pliki by nieśmiały to już przeszłość (game 2089)

Game 2089 to nie przeszłość dużo osób je nadal preferuję.

df3eca6886da0.png

Opublikowano

tak wgl to mozna postawic serwer na karcie loopback bez port mapa i bez internetu 

3392542656.png

Opublikowano

@Intern .

Właśnie że postawisz serwer taki na loopback bez internetu . Osobiście , sam postawiłem na WinXP SP3, bez internetu i śmigał mi bez żadnych zarzutów . Jeśli niewierzysz , postaw sobie , wyłącz wszystkie połączenia z internetem , i się przekonasz :)

No widzisz WinXP

Nie przeczytałeś pkt 1. Ja posiadam win 7 home premium na którym nie ma możliwości instalacji tej karty.

bez portmapa raczej nie odpalisz bo maszyna musi przez coś się łączyć z serwerem ;p

Odpali :D ja nie używam portmapa i wchodze na swój serwer ale jeśli ktoś by miał wejść to wtedy musi odpalić. 

Ip internetu używamy jak ip z hamachi czyli .100 i wszystko śmiga.

Mały poradnik (po mojemu :) )

Wchodzimy w:

Panel sterowania --> Sieć i Internet --> połączenia sieciowe --> znajdujemy naszą kartę sieciową np. Intel® 82578DC Gigabit Network Connection

Klikamy na nią 2x --> szczegóły --> otworzy się okienko, spisujemy potrzebne dane:

Opis: Intel® 82578DC Gigabit Network Connection
Adres IPv4: 192.168.1.254
Maska podsieci IPv4: 255.255.255.0

Dalej robimy to samo co na hamachi tyle ze nie wybieramy hamachi jako karty sieciowej a naszą kartę Intel® 82578DC Gigabit Network Connection.

Dla kolegów:

Klikamy na nią 2x  PPM --> Właściwości --> Udostępnianie:

1. Zaznaczamy Zezwalaj innym użytko.... bla bla bla
2. wybieramy sieć hp. Hmachi (gracz który dojdzie do sieci hamachi będzie mógł się połączyć z naszym IPv4.
3. odznaczamy zezwalaj innym użytkownikom... bla bla bla

Wygląda to tak:
pkt 5 to nasz serwer
Tu potrzeba portmap.
Specjalista
Opublikowano

Nie wiem jak inni lecz jak pracowałem na hamachi normalnie serwer stawiałem standardowo,i nawet gdy nie miałem internetu to normalnie wchodziłem na serwer.

Pomogłeś,pomogę kiedy tylko brachu mogę!

graphic.png

Opublikowano

Ja robiłem na hamachi bez internetu xD Tak, Tak da się xD

@topic: Dla mnie zbedne ale dla kogo innego skarb :D

Opublikowano

Po pierwsze. Na hamachi także nie potrzebujemy połączenia z internetem, jeżeli mamy już obraz dysku z gotowym systemem pod siebie.

Po drugie. Jeżeli łączymy się z localhostu, nie potrzebujemy PortMapa. PortMap jest dla innych, nie dla nas.

W mojej opinii ten poradnik nic nie wnosi, a świadczy jedynie o małej wiedzy.

PS. Ja też nie mam wielkiej wiedzy.

Napisz do mnie, jeżeli potrzebujesz patcher'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...