Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zwiecha komputera podczas gry. Temperatura TMPIN2 82C

MPCwaRRior

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Nie dawno kupiłem sobie komputer, używany. Po pewnym czasie grania w gierke komputer się zwiesza + stały dzwięk. Postanowiłem sprawdzic temperatury i zobaczyłem że HWmonitor pokzauje na płycie głownej TMPIN2 max 82 C od razu wiedziałem że zwiecha jest przez to. Nie mam pojęcia co to jest te TMPIN2 postanowiłem podotykac płyte głowną i zorientowałem się że obok procesora 3 czarne kwadraciki o oznaczeniach R60 parzą. Może ktoś mi powie co to jest i jak sobie z tym poradzic ?

Płyta główna : Gigabyte Technology Co, Ltd GA-MA74GM-S2H

System: Windows 7 Ultimate 64bity

Procesor : Amd phenom II x2 550

SS Z HWmonitora :

635681405903085995906.jpg

EDIT: Podczas gry zanotowałem 86C i wyłączyłem gre. Spadło do 79C

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak tak to właśnie to.82C tej sekcji zasilania to norma ? Tak może być ? Bo nie wiem czy problem leży w tym. Dodam że jak gram w Counter Strike 1.6 to cały czas działa normalnie na noc komputer zostawiłem to też działał ale pod czas gry w War Thunder i MTA DayZ ( Bardziej wymagajace ) komputer lapie zwieche.

@ EDIT: Zauwazylem ze moja karta graficzna (nvidia gf gts 250 ) ma wejscie zasilania 8 pinowe a ja zlacze mam wsadzone 6 pinow. To ma cos do rzeczy  ?

Opublikowano

Poszperałem troche w goglach, poczytałem podobne problemy i zmieniłem w biosie ustawienia ramu z auto na 3.3x i taktowanie procesora karty z auto na 200. Komputer chodzi troszke słabie ( odczułem spadek fps w pewnych grach ale minimalny ) I Zauważyłem że ta temperatura dziś w nocy doszła do 89 C a komputer dalej pracował, nie jestem pewien teraz czy to wina sekcji zasilania, zostawiłem komputer na noc z wł. grą i działa poprawnie. Jak sytuacja się powtórzy zrobie tak jak kolega tls01 radzi. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pomoc. Pozdrawiam

Temat można zamknąć.

Opublikowano

Pomocy !! Komputer sie cały czas wiesza, pogram max 30 min i reset. dodam że czujniki temp nie oszukują takie czarne kwadraty ( prawdopodbnie sekcja zasilania ) jest tak gorąca że nie da się tego dotknąć !

Opublikowano

Te kwadraciki to sekcja zasilania. 

Poszperałem trochę w googlach i najprawdopodobniej jest to wina wadliwego czujnika temperatury (nie tylko ty masz taki problem). 

Najlepiej by było, gdybyś mógł "w miarę precyzyjnie" zmierzyć temperaturę tych podzespołów. 

Podaj jeszcze markę i moc zasilacza.

ㅈㅈ.

Opublikowano

zasilacz HEC Win 550AB. 450 W

Dziwi mnie to że rano po 1 min odpalenia komputera parametr TMPIN2 ma od razu 80C ;/ Tak ma być ?

Opublikowano

Dziś komputer zwisił mi się 10 min po włączeniu temperatura TMPIN2 wynosi 84 C zaraz po starcie !! Ktoś pomorze ? Boje się o komputer.

Opublikowano

Nic nie podkręcam. Może karta mi się sama podkręca podczas wyższych obciążeń ?

Podzespoły same się nie podkręcają. Mogą co najwyżej pracować w trybie "turbo" lub podobnym.

Ja bym pomierzył napięcia w zasilaczu (miernikiem), a a jeśli te by się zgadzały, to rozpatrzyłbym zakup nowej płyty głównej. 

Ew. możesz kupić jakieś małe radiatory i przykleić je na te kondensatory (chyba kondensatory) taśmą termoprzewodzącą. 

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...