Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Motor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przez 2 lata udało mi zarobić (w pracy na wakacje)/uzbierać koło 10 tysięcy polskich złotych. Upatrzyłem sobie motor, a konkretnie Yamaha FZ6 (około 600 cm sześciennych pojemności, prawie 100 koni): http://otomoto.pl/yamaha-fz-yamaha-fz6-05-czarny-dodatki-M3985073.html . Mam pytanie, czy mając 15 lat bez ukończenia prawka A+, czy B+ (nie pamiętam) mogę jeździć nim bezkarnie po mieście? Nie chcę, żeby motor stał. Dodam, że mieszkam w zadupiu (ok. 50 tys. mieszkańców). Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Jak cię złapią to dostaniesz 500 zł mandat, a jak trafisz na chujowych policjantów to sprawa trafi do sądu i możesz dostać zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na ileś tam lat...

Opublikowano

Niestety, od 16 roku życia masz A1 (do 125 ccm).

Od 18 masz A2 (do 35kW czyli ok. 45 koni).

Jeżeli posiadasz conajmniej 2 lata kategorię A2, możesz wyrobić kat. A czyli bez ograniczeń.

Jeżeli nie chcesz robić kategorii A2, to na kategorie A musisz czekać do 24 roku życia. Zjebali strasznie system prawka na kat. A :<

Innymi słowy. Kasa do banku i czekać.

Ewentualnie:

http://www.yamaha-motor.eu/pl/products/scooters/50cc/aerox-r.aspx

xD

Opublikowano

Niestety, od 16 roku życia masz A1 (do 125 ccm).

Od 18 masz A2 (do 35kW czyli ok. 45 koni).

Jeżeli posiadasz conajmniej 2 lata kategorię A2, możesz wyrobić kat. A czyli bez ograniczeń.

Jeżeli nie chcesz robić kategorii A2, to na kategorie A musisz czekać do 24 roku życia. Zjebali strasznie system prawka na kat. A :<

Innymi słowy. Kasa do banku i czekać.

Ewentualnie:

http://www.yamaha-motor.eu/pl/products/scooters/50cc/aerox-r.aspx

xD

No, zjebali, zjebali... Nie rozumiem tego, dlaczego tak zrobili... Mogliby chociaż umożliwić zdanie prawka kat. B od 16 lat, no ale po co? 

Motor? A nie motocykl?

Może tak... Przepraszam za błąd.

Jak cię złapią to dostaniesz 500 zł mandat, a jak trafisz na chujowych policjantów to sprawa trafi do sądu i możesz dostać zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na ileś tam lat...

A za gwałt dostają wyroki w zawieszeniu... C*****e te prawo w Polsce.

Opublikowano

Motor a motocykl... typie gdzieś tam u góry gdzie ty masz różnicę? Wiadomo o co chodzi... 

95% tych cwaniaków co się czepiają jeździ max na skuterkach ;)

Motocyklistom określenie motor nie przeszkadza. 

Pozdro!

/musisz niestety poczekać do 18 i ewentualnie kombinować by go zarejestrować na a2.

2662114216934981012447.png

Opublikowano

Motor a motocykl... typie gdzieś tam u góry gdzie ty masz różnicę? Wiadomo o co chodzi... 

Pozdro!

/musisz niestety poczekać do 18 i ewentualnie kombinować by go zarejestrować na a2.

Na 19/20 jadę wkuwać na jakieś studia, a tam chuja se pojeżdżę, a 10 tys. drogą nie chodzi - nie kupię motoru na rok, a jak będę chciał go sprzedać, to będę połowę tyle w plecy. Poza tym, często inni twierdzą, że wyglądam na 21, dwadzieścia kila lat, więc zawsze mogę w chuja polecieć z policjantami mówiąc, że dokumentów zapomniałem. Poza tym, mendy robią coś takiego, jak wyrywkowe kontrole w mieście, czy na drogach ekspresowych?

Opublikowano

Zrób prawo jazdy na A1 i lataj 125 ccm. Za ten hajs może i trafisz w dobrym stanie KTM'a EXC 125 cmm, który ma 43 KM (w zupełności Ci wystarczy, uwierz mi ;)).

Bez prawka nie możesz się poruszać po mieście, a jeśli nawet to wątpię byś dostał sprawę do sądu.

Opublikowano

Zrób prawo jazdy na A1 i lataj 125 ccm. Za ten hajs może i trafisz w dobrym stanie KTM'a EXC 125 cmm, który ma 43 KM (w zupełności Ci wystarczy, uwierz mi ;)).

Bez prawka nie możesz się poruszać po mieście, a jeśli nawet to wątpię byś dostał sprawę do sądu.

Może by i starczyło, ale nie podoba mi się.

To, że nie można, to wiem, doczytałem nie dawno o tym, lecz i tak mendy w moim mieście albo na kebabie siedzą, albo w MC.

Tak w ogóle, ma ktoś Kawasaki ZX (rocznik 2000 - 2001), Yamaha R6 albo coś w tym stylu? Nie polecajcie R1 - ma ją/go znajomy, jeździłem kilka razy, nawet przypasowała mi, ale nie chcę jej.

Opublikowano

Może by i starczyło, ale nie podoba mi się.

To, że nie można, to wiem, doczytałem nie dawno o tym, lecz i tak mendy w moim mieście albo na kebabie siedzą, albo w MC.

Tak w ogóle, ma ktoś Kawasaki ZX (rocznik 2000 - 2001), Yamaha R6 albo coś w tym stylu? Nie polecajcie R1 - ma ją/go znajomy, jeździłem kilka razy, nawet przypasowała mi, ale nie chcę jej.

Zrób prawko na 125 i kup sobie: Honde NSr 125 albo Yamahe yzf r125 :D Honda w 2T i jedzie 160 km/h - cena ok 5000 zł za dobry egzemplarz, Yamaha 4T, vmax 120 km/h, cena 7000/8000 zł za dobry egzemplarz :D Hondzia pali z 5/6l na 100 a yamaha 2/3 l na 100 :)

sygnateam.png
Opublikowano

Człowieku obudź się. Zmień swoje dziecinne marzenia o jeździe R1 czy R6 która zresztą jest agresywniejsza od litra ;>

Na sprzęcie o pojemności wyższej niż 600ccm będziesz uczył się podstaw latami. Nie lepiej szlifować swoje umiejętności na czymś mniejszym?

Szpan przed kumplami? Masz ty rodziców? 

Opublikowano

Człowieku obudź się. Zmień swoje dziecinne marzenia o jeździe R1 czy R6 która zresztą jest agresywniejsza od litra ;>

Na sprzęcie o pojemności wyższej niż 600ccm będziesz uczył się podstaw latami. Nie lepiej szlifować swoje umiejętności na czymś mniejszym?

Szpan przed kumplami? Masz ty rodziców? 

Nie mam kolegów, ani rodziców :(

A poważnie, to co ma to wspólnego z tematem? Nie muszę ci się tłumaczyć.

Zrób prawko na 125 i kup sobie: Honde NSr 125 albo Yamahe yzf r125 :D Honda w 2T i jedzie 160 km/h - cena ok 5000 zł za dobry egzemplarz, Yamaha 4T, vmax 120 km/h, cena 7000/8000 zł za dobry egzemplarz :D Hondzia pali z 5/6l na 100 a yamaha 2/3 l na 100 :)

Jakie mają przyśpieszenie się orientujesz?

Opublikowano

Pytanie o przyśpieszenia u 15latka co parę postów wcześniej pisał o R6 jest jednoznaczne. 

Później się dziwić, że mentalność polska na temat motocyklistów jest taka a nie inna.

.

Opublikowano

Pytanie o przyśpieszenia u 15latka co parę postów wcześniej pisał o R6 jest jednoznaczne. 

Później się dziwić, że mentalność polska na temat motocyklistów jest taka a nie inna.

.

Spierdalaj.

Opublikowano

Pozdro!

Motor to tym masz w pralce ,a motocykl to jest motocykl

jak CIę złapią to płacisz mandat do 16 roku życia można jeździć do 125

@down a co to ma do tego co napisałem ?

giphy.gif ­

Opublikowano

Motor to tym masz w pralce ,a motocykl to jest motocykl

jak CIę złapią to płacisz mandat do 16 roku życia można jeździć do 125

Jeździłeś kiedykolwiek na czymś mocniejszym i nie przypominającym kibla o pojemności większej niż 50ccm? 

Pozdro!

Opublikowano

Nie wierzę, koleś 15 latek chcę kupić 600 która jest bardzo mocno, a nawet myśli o R6 które strasznie nie liniowo oddaję moc i jest bardzo zrywna niż R1 xD Kup sobie nawet 250'kę i będzie dla ciebie to wystarczające. 

PMK3yt4.png

Opublikowano

Dlatego powiedziałem mu żeby kupił KTM EXC 125. Bierze wszystkie te Yamahy i Hondy na kresce i jest najsilniejszy.

Yamaha ma ma 15 KM, Honda 23 KM, a KTM 40 KM. Jedyną wadę jaką ma KTM to spalanie.  Ewentualnie jeśli wolisz coś miejskiego to poleciłbym Ci KTM'a Duke, lecz on poleci 120, a EXC 160. :)

Nie wsiadaj na żadne R1, bo się po prostu zabijesz.

Opublikowano

Do osób wyżej: motor od motocykla sie troche różni.

Nie kupuj żadnej 600-1000, chyba ze chcesz sie zabić. Taka maszynę trzeba umieć opanować, lekko przekrecisz manetke i możesz na koło pójść... Kup jakaś 125, moze crossa, chyba ze lubisz scigacze. Osobiscie mam yamahe yzf R 125 i jak dla mnie jest to narazie wystarczająca pojemność.

Wsiadają takie dzieciaki na jakieś r6, r1, CBR 1000 a potem dziwne ze motocyklistów dawcami nazywają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...