Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem internet, co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mieszkam w miejscowości Siemiatycze. I mam internet Orange i mam 10 mb/s i zrywa ma połączenie parę razy dziennie. Stabilne jest łączę 6mb/s. Parę domów niżej, np. ja mieszkam na ulicy z numerem 40 a ktoś na 20 to już ma maksymalną prędkość w Orange 60 mb/s. Czy mogę coś zrobić abym też miał takie możliwości? Proszę o pomoc. Dzięki :)

Opublikowano

Nie umiesz pomóc to nie odpowiadaj. Czekam na normalną odpowiedź.

No ale dobrze napisał, a może żądasz odpowiedzi od wróżbity Macieja? Trzeba dzwonić do nich i sie pytac to nie zalezy od Ciebie, chyba że jesteś Bonzo.

fjlw0o.jpg

Opublikowano

Nic nie zrobisz, kabel idzie od słupka kablowego, który jest na początku ulicy więc dom z numerek 20 ma krótszy odcinek kabla więc automatycznie lepsze parametry, ty masz 2x dłuższą odległość więc parametry są gorsze. Zrywa połączenie bo ustawili ci 10Mb/s a tyle nie pójdzie, wejdź w ustawienie routera i zobacz jakie są marginesy szumowe. 

RAsfepN.png
Opublikowano

Nic nie zrobisz, kabel idzie od słupka kablowego, który jest na początku ulicy więc dom z numerek 20 ma krótszy odcinek kabla więc automatycznie lepsze parametry, ty masz 2x dłuższą odległość więc parametry są gorsze. Zrywa połączenie bo ustawili ci 10Mb/s a tyle nie pójdzie, wejdź w ustawienie routera i zobacz jakie są marginesy szumowe.

krótszy odcinek kabla

Z kim ja tu siedzę, nie trolluj. Neostrada używa dwóch standardów, adsl i vdsl, ty używasz adsl, a gość z większym bandwidth 60Mb/s używa vdsl. Po drugie oni ci nie zapewniają prędkości 10Mb/s, tylko DO 10Mb/s. Jedyną opcją jest dzwonienie do nich. A tak w ogóle zrywa ci połączenie jak nie używasz wifi?

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

@"Osama" Właśnie o to mi chodziło. A czy mogę poprosić o jakieś nową linię, no nwm. Coś żeby wybudowali np. z prośbą do burmistrza miasta albo do Orange?

A jesteś jakimś ważniakiem, że na twoje żądanie zbudują nową linie? :D Jak tak to możesz spróbować...

Idę na przód, lecz niedługo spojrzę wstecz.

Opublikowano

Z kim ja tu siedzę, nie trolluj. Neostrada używa dwóch standardów, adsl i vdsl, ty używasz adsl, a gość z większym bandwidth 60Mb/s używa vdsl. Po drugie oni ci nie zapewniają prędkości 10Mb/s, tylko DO 10Mb/s. Jedyną opcją jest dzwonienie do nich. A tak w ogóle zrywa ci połączenie jak nie używasz wifi?

@Dragon33 Nie adsl tylko jak już ADSL 2+ no chyba, że żyjesz w 2002 roku? A vdsl to zupełnie inna technologa która wymaga, żeby kabel światłowodowy leciał przynajmniej do słupka kablowego. I na jednej linii nie używa się dwóch różnych systemów bo każdy z nich ma inna moc nadawanego sygnału i sygnał z VDSL inteferowałby z sygnałem ADSL 2+ i byłaby kaszana... 

RAsfepN.png
Opublikowano

Trzy rzeczy.
1. Masz internet 10MB/s czy internet do 10MB/s?
2. Jeżeli masz internet stacjonarny/neostrade to przywyknij do tego.
3. Zadzwoń do nich. Jeżeli nie pomoże, to jeszcze kilka razy.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Mam neostrade do 10 mb/s. Miałem 2tygodnie temu 10mb/s lecz mi zrywało połączenie po parę razy dziennie. I przerzucili mnie na 6mb/s. Teraz jest stabilnie. No i ten technik co u mnie był to mówił, że parę domów niżej typek ma 50mb/s. Dlatego się pytam od czego to zależy, co muszą zmienić, przebudować itd.?

Opublikowano

Antena i internet stacjonarny? :O
Nie wiedziałem jeszcze kiedyś, że orange to s**t, ale w sumie to u mnie niestety nie ma innego dostawcy. Netia na liniach orange... :/

Opublikowano

Jedyne co możesz zrobić, to sprawdzić czy nie został za bardzo zgięty, albo przygnieciony np krzesłem kabel telefoniczny i ewentualnie go wymienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...