Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pierwsza Gra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siem wydaję mi się że jestem w stanie zrobić już własną grę(prostą 2d bez żadnych udziwnień). Chciałem zrobić menu i tu mam pytanie da się zrobić jedną wersję i by się dostosowywała do danej rozdzielczości ekranu ?? Jeżeli nie to wpadłem na dwa inne wyjścia ale to już nie ważne, więc tak jak wyżej idzie zrobić jedną wersję tego menu żeby się dostosowywała czy to nie możliwe ?

Opublikowano

średnio rozumiem, ale ogólnie musisz tak ustawiać "guziczki" i inne śmiecie, by nie robić np: Guzik1 ma być na x=300, z=400

Tylko obliczasz środek ekranu i dajesz go na tym środku np 5% (z całkowitej wysokości "ekranu") niżej od górnej granicy ekranu, kolejny ma być np 10% wielkości ekranu poniżej pierwszego, i tak zawsze się od czegoś odwołujesz, dzięki temu na każdym ekranie powinno to wyglądać dobrze/podobnie.

Mniej więcej o to ci chodziło? :P

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

taak o to wgl na to nie wpadłem dziękuje <3 A ja chciałem ustawiać położenie przycisków konkretnie na daną rozdzielczośc i tak zrobić na te najczęściej spotykane ...

@Edit
A tak z innej beczki wciąż szukacie budowniczych na serwer ?

Opublikowano

taak o to wgl na to nie wpadłem dziękuje <3 A ja chciałem ustawiać położenie przycisków konkretnie na daną rozdzielczośc i tak zrobić na te najczęściej spotykane ...

@Edit

A tak z innej beczki wciąż szukacie budowniczych na serwer ?

jeszcze dopisze na szybko bo mi tu marudzą na GG:

Nie podałeś pod co to piszesz, bo ja podałam takie rozwiązanie na czysto -> bo jak się pisze pod OpenGL: używając np LWJGL to tam jest inny układ współrzędnych :P którego sam ustawiasz "wielkość" i np zawsze masz do 1000, niezależnie od wielkości ekranu (rozdzielczości) , więc wszystko się "samo wyskaluje" o ile można tak to nazwać :P

I tak... szukam buda xD

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Kurw, myślałem że mam taką wiedzę jaką posiadam a zapomniałem o wyborze jakiejś biblioteki do 2d...

Javafx.

Dobre wsparcie hardware (D3D,OpenGL) oraz software utrzymane w stylu java2d (graphics.draw(...))

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...