Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Linux PROBLEM!

Mr.Cukier

Pytanie

Opublikowano

Witam, pobrałęm Linuxa ubuntu 14.04, wypaliłem na płycie i zainstalowałem go na moim dysku przenośnym toshiba 500 gb( jedną partycję oznaczyłem "/" i sformatowałem ją do ex2, drugą oznaczyłem "/home" i tez sformatowałem do ex2) problem jest w tym, że sytem nie odpala z dystku. Naciskam f12 przy starcie, wybieram USB-HDD i nic sie nie dzieje. Wcześniej próbowałem zrobić to programem LILi USB Creator, ale było tak samo.  Proszę o szybką pomoc!

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na system  / wystarczy 10-15 gb

/home  cała druga partycja

swap ok 500 do 1000 Mb jako ostatnia partycja

format najlepiej tak jak zaproponuje instalka

Tylko, że ja system plikow musze sobie ustawic sam. No i jak ustawic to swap bo nie mam takiej opcji. Czy oznaczyć którąś partycję jako aktywną(w windowsie to robie)? Ten format plików ustawię podczas instalacji, teraz sformatowałem i podzieliłem dysk, wszystkie dyski mają teraz ntfs. Jak będę instalował tego linuxa to mam zaznaczyć partycję 15gb czy tą "pustą" tak jak Ty na screenie? No i po co mam odłączać swój dysk twardy? Sry że takie głupie pytania ale pierwszy raz instaluje ubuntu.

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

to nie rób home, zrób jedną na system a pliki zapisuj sobie na partycji ntfs i tam zapisuj pliki

linux widzi wszystkie partycje bez problemu , windows linuxowe nie

Mam takie pytanie, jak już mam zainstalowanego linuxa i jak podłączę go do windowsa, usunę partycję home i zrobię nową ntfs to coś stanie się z moim linuxem?

Opublikowano

przy instalacji opcje instalacji bootloadera zaznacz na dysk USB

po co ci ext2 ?   od razu rób ext3 albo ext4

dysk będzie jak sdb czy sdc  , zresztą jak masz możliwość to dobie odłącz wszystkie inne dyski na czas instalacji i masz po problemie

315891405765348150374.png

jak nie chcesz tracić danych z HOME to ją tylko montuj ( dodaj )  bez opcji formatowania

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Mam takie pytanie, jak już mam zainstalowanego linuxa i jak podłączę go do windowsa, usunę partycję home i zrobię nową ntfs to coś stanie się z moim linuxem?

Skasujesz partycje z użytkownikami i stracisz konfiguracje skasowanych userów oraz ich pliki które były tam przechowywane.  

Opublikowano

przecież ci napisałem : instalka robi partycje , ty tylko rozmiar sobie ustal i ustaw system plików jaki chcesz   od razu rób ext3 albo ext4 bo to najlepszy wybór

po cholerę się interesujesz systemem plików swapu , no ma i tak swój system swapfile

jak  nadal widzisz problem w odłączeniu dysku wewnętrznego  , to sobie rób większy  jak ci pasuje. twój wybór

Sytem chodzi tylko teraz jest taka sprawa bo chciałem np. wgrać na ten dysk film, a windows nie widzi dysku jak go podłącze. Mogę zmienić system plików tej partycji home na ntfs żeby wgrywać filmy? Chyba, że linux widzi ten dysk jako całość i nie da się z tym nic zrobić? Ogólnie to gdzie mogę w ubuntu znaleźć partycje dysku zewnętrznego?

Opublikowano

przy instalacji opcje instalacji bootloadera zaznacz na dysk USB

po co ci ext2 ?   od razu rób ext3 albo ext4

dysk będzie jak sdb czy sdc  , zresztą jak masz możliwość to dobie odłącz wszystkie inne dyski na czas instalacji i masz po problemie

315891405765348150374.png

jak nie chcesz tracić danych z HOME to ją tylko montuj ( dodaj )  bez opcji formatowania

Mój dysk jest podzielony na 2 partycje, jedna ma 30gb druga 470 jaki sytem plikow mam na nich ustawic i jakie na nich ustawic mount point i jaki sytem plikow? Sytem bedzie na partycji 30gb a druga bedzie do smieci. Obojętnie jak to ustawię, byle żebym mógł odczytywać i zapisywać pliki na partycji 470gb, obie są puste. Edit:Chcę zrobić tak, żeby linux odpalał mi na każdym komputerze.

Opublikowano

to nie rób home, zrób jedną na system a pliki zapisuj sobie na partycji ntfs i tam zapisuj pliki

linux widzi wszystkie partycje bez problemu , windows linuxowe nie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

przecież ci napisałem : instalka robi partycje , ty tylko rozmiar sobie ustal i ustaw system plików jaki chcesz   od razu rób ext3 albo ext4 bo to najlepszy wybór

po cholerę się interesujesz systemem plików swapu , no ma i tak swój system swapfile

jak  nadal widzisz problem w odłączeniu dysku wewnętrznego  , to sobie rób większy  jak ci pasuje. twój wybór

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

na system  / wystarczy 10-15 gb

/home  cała druga partycja

swap ok 500 do 1000 Mb jako ostatnia partycja

format najlepiej tak jak zaproponuje instalka

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

na razie to nic nie skasuje, uparł się jak cielę zrobić domowy HOME na osobnej partycji i na dodatek chce formatować na NTFS

a jedyne co mu się stanie to będzie musiał założyć nowe konto bo home wróci jako katalog do root /

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...