Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kilka pytań

Ghost1225

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wielokrotnych namowach, postanowiłem  spróbować zagrać w tą (podobno) zacną grę.

I tu, chciałbym zadać kilka pytań, tak od newbie.

No więc:

1. Na czym polega mniej więcej ta gra? Nie grałem nigdy w MOBA (poza mapką w Warcrafcie) 

2,Czy trzeba wydać sporo kasy, żeby coś mniej więcej osiągnąć? Pokrótce: Czy jest to gra P2W?

3. O co chodzi mniej więcej z tymi "championami"? Wiele tego na wszystkich forach, ale jakoś tego ogarnąć nie mogę.

4.Czy tych herosów trzeba zakupić, czy są jakieś darmowe losowania?

5. Zakłada się ekwipunek na tych herosów?

6. O co chodzi z tymi dywizjami? Jakieś bronzy, silvery itp.

Za wyczerpujące, ale krótkie (minimum słów-maksimum treści) odpowiedzi będą lajki.

Oczywiście proszę o wyrozumiałość, bo tak jak pisałem wyżej, nie mam dużego doświadczenia z grami tego typu.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

1.W grze zabijasz minionki lub przeciwnych bohaterow ktorzy daja ci zloto. Sa 3 rozne linie gora(top) mid(środek) i bot(dol) plus dzungla.

2. Jedynie co to mozesz kupic skorki do postaci ktore nic nie daja.

3. Championy to postacie ktorymi grasz. Z czasem nauczysz sie ktora postac jest magiem a ktora asassynem etc.

4, Co tydzien jest rotacja darmowych postaci ktorymi mozesz gracz za darmo (8 postaci bodajże) tylko przez tydzien a potem jest kolejna rotacja. Postacie musisz takze kupywac aby miec je na zawsze.

5. Tylko i wylacznie w grze, kazda gra jest inna niz poprzednia wiec i eq sie zmienia (w wiekszosci przypadkow nie)

6. Dywizja wyznaczaja twoje umiejetnosci braz to najgorszy a pretendent najlepszy.

Jak masz wiecej pytan wal smialo.

Ps. Gdybys czegos nie zrozumial napisz.

Pomogłem? To dobrze.

Opublikowano

Dzięki, troche rozjaśniłeś moją drogę w kierunku LoL-a :D 

Oczywiście, czekam na odpowiedzi innych.

Ghost1225.gif                               

Pomogłem? To cud! Daj lajka, by uczcić to niecodzienne wydarzenie.

ale papieża to ty szanuj

Opublikowano

1.Są dwie drużyny i wygra ta drużyna która dostanie sie do bazy przeciwnika i zniszczy nexus (w samouczku masz to pokazane)

2.Za Rpki możesz kupić skiny do postaci reszte rzeczy można kupić za walute zdobywaną w grze .

3.Bohaterowie są to tak jakby profesje na każdą rozgrywkę wybierasz jednego każdy różni się umiejętnościami i rolą w drużynie np strzelec ,tank.

4.Tak bohaterów się kupuje za walute zdobywaną w grze lub walute za pieniądze,ale co tydzień we wtorek losowane jest 10 bohaterów którymi można grać przez następny tydzień za darmo.
5.W każdej rozgrywce kupuje się ekwipunek na danego bohatera i dany bohater posiada go tylko na czas tej rozgrywki.

6.Od 30 lvl przywoływacza można grać  rozgrywki rankingowe po 10 pierwszych przydziela ci lige np brąz 3 albo silver 2

Opublikowano

Za rp możesz kupić jeszcze ip boost i exp boost, czyli szybszy level i szybszy hajs na champy, runy itp.

Opublikowano

1. Gra to generalnie starcie dwóch drużyn. Celem rozgrywki jest rozwalenie nexusa przeciwnika, którego bronią wieże i inhibitory. Oczywiście podchodzenie do wież i ot tak rozwalanie ich po kolei byłoby nudne, więc do tego dochodzą fale stworów wychodzących z bazy co 30 sekund, na których trzeba farmić złoto i które, pozostawione same sobie, mogą niszczyć Twoje budynki; potwory w dżungli, które dają po zabiciu złoto dla zabójcy - albo dla całej Twojej drużyny (Smok), złoto + buff dla zabójcy (Golem/Jaszczur), złoto+buff dla całej drużyny (Baron Nashor), a także superstwory, które pojawią się, gdy zostanie zniszczony inhibitor.

Ciężko tak opowiedzieć wszystko w paru zdaniach, najlepiej gdybyś zobaczył to sobie sam - w grze są dwa samouczki i nowy typ gry przeciwko botom (boty powitalne), więc dowiesz się stamtąd więcej.

2. Wszystko, co potrzebne do grania (bohaterowie, runy, dodatkowe strony na runy, ewentualnie zmiana nicku) jest dostępne za punkty, które dostaje się za granie. Ładowanie pieniędzy w konto nie sprawi, że staniesz się pro graczem :>

3. Bohaterowie to postacie dostępne w grze. Jest ich ponad 100 i każdy ma unikalny zestaw umiejętności. Można je kupować za Punkty Zasług (te za granie) albo Riot Points (te za PLN). Bohaterowie mają różne ceny, ale nie znaczy to, że tańsza postać jest gorsza od droższej.

4. Aby mieć bohatera na stałe, trzeba go kupić. W zdecydowaniu się na kupno danego bohatera może pomóc rotacja - pula 10 bohaterów, którymi można grać za darmo i którzy zmieniają się co tydzień. Można sobie przetestować i później ewentualnie zdecydować się na zakup.

Do tego możliwe jest zdobycie trzech bohaterów i skórek do nich za darmo - za subskrypcję na YT, like na facebooku i follow na twitterze.

5. Ekwipunek dla bohatera kupuje się podczas gry i będzie Ci służyć tylko podczas tej jednej rozgrywki. Szalenie przydaje się tutaj farmienie złota na stworach, więc umiejętność zabijania ich to podstawa.

6. Ligi i dywizje to szczeble drabiny rankingowej. Każda liga (brąz, srebro, złoto, platyna i diament) składa się z pięciu dywizji (V - najniższa, I - najwyższa). Powyżej Diamentu I jest Pretendent, który nie jest podzielony na dywizje i liczy tylko 200 miejsc.

Dywizja ma określać Twoje umiejętności. Niekiedy trzeba rozegrać kilkaset gier, żeby trafić tam, gdzie się rzeczywiście należy, ale system ułatwi Ci pięcie się w rankingu, jeżeli dobrze sobie radzisz na obecnym poziomie... ale też nie puści Cię wyżej albo wręcz zrzuci, jeżeli uzna, że jesteś zbyt wysoko na obecny stan rzeczy.

Opublikowano

Dodam jeszcze do pkt. 4, gdy wychodzi nowa postać jest ona warta 7300 IP przez tydzień, następnie jej cena jest obniżona do 6300 lub mniej.

IP - jest to waluta ("pieniądze"), którą zdobywasz w grze. Za nie możesz kupić runy, postacie, itd.

RP - to już doładowujesz realnymi pieniędzmi (przelewy, sms, psc, itp.). Chyba wszystko można kupić za to. Jedynie tą walutą możesz zakupić skórki (wygląd postaci).

Najłatwiej i najszybciej jest "załapać" kogoś, kto zna się na tej grze i po prostu wytłumaczy mniej więcej co i jak podczas grania (najlepiej na botach).

@Macarena dobrze napisała, tylko dodam do pkt. 5 - odnośnie farmienia, czyli tzw. "last hit" - gdy minion ma mało hp to musisz w niego uderzyć, zabić - zadać ten ostatni cios, wtedy dostaniesz więcej gold'a.

Opublikowano

Nikt jeszcze nie napisał, więc ja dopiszę. Bardzo opłaca się oglądać różnych streamerów no dajmy przykład - Nervarien (akurat teraz zrobił sobie urlop jakoś do niedzieli xD) i u niego można dobrze się nauczyć grać w lola, są też zagraniczni ale nie znam. Ja nie dawno zacząłem grać w Lola i staram się oglądać wszystko co wrzucone z lola. Jeszcze się wypowiem trochę o championach, bohaterach jak kto woli. Jest 100+ bohaterów, którzy różnią się umiejętnościami, polecanym buildem (przedmioty kupowane podczas meczów), stylem rozgrywki a nawet swoją historią.. Jest kilka "typów" bohaterów. Jest ADC, który specjalizuje się w walce na dystans. Jest Tank, który ma za zadanie wchodzisz bardziej pod ostrzał niż np taki ADC. Jest Support, który musi pomagać np leczeniem (Soraka), jest Jungler, który atakuje potwory w dżungli i może gankować (chodzić na różne linie aby pomóc). Są też inne ale to już raczej mniej ważne. W grze również są specjalizacje, runy i czary, które odblokowujesz gdy nabijasz poziom (w grze, nie podczas meczu) ale runy dopiero na 20 lv warto pakować bo masz 3 poziom run. Jak zaczynasz grać jakąś postacią to najpierw poczytaj o buildzie na nią w internecie, jak pakować w skille itp. Polecam jakieś poradniki w lolu dla początkujących i streamerów właśnie np Nervarien. :)
PS: Nie myśl że jak jakaś postać kosztuje np 1350 to jest gorsza od tej za 6300. :) Sorry za chaos w tekście ale późno już a liczę na to że jakoś pomogłem. :)

Opublikowano

1. Na czym polega mniej więcej ta gra? Nie grałem nigdy w MOBA (poza mapką w Warcrafcie) 
2,Czy trzeba wydać sporo kasy, żeby coś mniej więcej osiągnąć? Pokrótce: Czy jest to gra P2W?
3. O co chodzi mniej więcej z tymi "championami"? Wiele tego na wszystkich forach, ale jakoś tego ogarnąć nie mogę.
4.Czy tych herosów trzeba zakupić, czy są jakieś darmowe losowania?
5. Zakłada się ekwipunek na tych herosów?
6. O co chodzi z tymi dywizjami? Jakieś bronzy, silvery itp.

1. Polega to na tym, że flame'isz, spamujesz, itp. A tak serio, to grasz online z innymi graczami niszcząc turrety (wieże na każdej alei/linii), pushujesz ("pchasz") każdą linię przeciwnika do Nexusa, głównego "budynku", do najważniejszej części bazy enemy teamu. Są 3 główne linie - Top, Mid, Bot i jeszcze Jungla, jako "dodatkowa" linia. 

2. Nie, nie musisz absolutnie nic wydawać na grę, żeby coś osiągnąć. Skórki możesz wygrać z konkursów, nie musisz tracić pieniędzy na wirtualne rzeczy, które są niczym innym, jak zwykłym dodatkiem do postaci, a to nie daje żadnego skilla czy lepszego ogarnięcia gry. LoL to MOBA typu F2P, czyli grasz i nie płacisz, żeby grać :)

3. Są to postacie, którymi gra się na określonych liniach i które kupujesz za IP lub RP (waluta w grze). Każdy champion ma swoją określoną rolę w grze, np. są postacie typowo pod Tanka lub na Junglę. Są również postacie AD Carry, czyli Marksman'i (dolna linia, Bot lane) albo są takie postacie, którymi można grać i tu i tu, np. Top i Jungla, itp. 

4. Tak, postacie kupujesz wyłącznie poprzez walutę dostępną w grze. IP, czyli pieniądze, za które kupujesz sobie championów zdobywasz podczas grania meczy, czy to rankingowych (do 30 lvl'a) lub zwykłych "normali". 

5. Tak, tak zwane eq kupujesz tylko podczas grania meczy w dostępnym w bazie sklepie za 'golda', którego zdobywasz poprzez zabicie enemy lub za last hitowanie, o czym wyżej wspomniałem. 

6. Dywizje to określony poziom, który możesz wbijać "pnąc" się wyżej podczas grania meczy rankingowych, tzw. rankedów. Najlepszą i ostatnią dywizją jest Challenger. 

ezgif-com-effects.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...