Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Udostępnianie internetu z PC poprzez WiFi/kabel ethernet

djmati5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam mały problem z internetem w moim pokoju. Niestety router mam na dole a mój pokój jest na piętrze i nie bezpośrednio pod pokojem z routerem, dlatego jest problem, aby umiejscowić u mnie drugi router, który by rozwiązał ten problem (próbuję coś wymyślić, aby dostać się tu z kablem nie rozwalając wszystkich ścian i żeby to jakoś wyglądało), ale póki co muszę jakoś sobie radzić tak jak jest.

Ale do rzeczy.

Komputer obecnie ma internet poprzez WiFi, mam kartę sieciową z anteną na kablu. Nie jest źle z zasięgiem, na pewno lepiej niż na konsolach obok, a właśnie o udostępnienie internetu na konsole mi chodzi.

Znalazłem w internecie parę programów które umożliwiają udostępnianie internetu poprzez stworzenie wirtualnego Hot Spot'a WiFi na PC, jednak tylko jeden był w miarę dobry, a niestety po dwóch dniach wersja testowa wygasła i co pół godziny hot spot przestaje działać, co jak wiecie nie jest zbyt dobre.

1. Dlatego chciałbym się Was spytać, co najlepiej zrobić, skoro chcę udostępnić internet dla dwóch konsol, obecnie tylko przez WiFi (nie mam żadnego wolnego kabla ethernet).

2. Może uda mi się jutro jeszcze kupić kabel (tylko nie wiem czy to musiałby być krosowany czy nie) i jakiś switch i rozdzielić go do konsol.

3. Jeśli byłaby możliwość, można udostępniać internet zarówno po kablu jak i po sieci WiFi?

Karta sieciowa wbudowana w płytę główną ASRock P67 Pro3 B3 (wejście ethernet jest wolne, do odbierania internetu służy karta dedykowana, poniżej model)

Karta sieciowa dedykowana: Atheros AR5005G od TP-Link, poniżej przykładowe zdjęcie z internetu

Antena podłączona do niej to TP-Link TL-ANT2405C

Internet mam radiowy od dostawcy działającego na terenie miasta i pobliskich mniejszych miejscowości. Jest to prędkość do 10MB/s (tak, niestety jest to słowo "do" ale lepszej oferty u mnie nie ma ;[ )

System operacyjny Windows 7

Jeśli jeszcze jakieś dane by były potrzebne proszę napisać.

@ PS4 odbiera internet tylko chwilami, jak jest to prędkości są takie: 60kb/s download i ok 10kb/s upload. PS3 łapie w miarę, ale prędkość jest na poziomie 150kb/s download. Dlatego chciałbym prosić o pomoc, bo jak sami widzicie nie powala.

Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie, propozycję i porady, jeśli ktoś chcę, to te limity like'ów mogę dać. I przepraszam, że trochę chaotycznie napisane, ale trochę mnie głowa boli przez tą temperaturę na dworze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...