Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ładowanie mapy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Tak się ostatnio zacząłem zastanawiać jak lepiej i pod jakim względem jest mi ładować mapę. Chodzi mi o mapę 2D przy grze www oczywiście.

Fajnie by było gdybyście napisali jak Wy to robicie i dlaczego oraz konkretne wady i zalety podanych rozwiązań oraz podajcie być może jeszcze inne opcje ładowania mapy jakie polecacie.

Zastanawiam się nad

A ) Wczytywaniem po prostu obrazka jako tło i ładowaniem na to kratek. 

B ) Stworzenia dwu lub trzy wymiarowej tablicy, w której każdy rekord odpowiada za konkretną teksturę.

Mam pewne przemyślenia dotyczące obydwu rozwiązań, ale chciałbym posłuchać Waszych opinii.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Tworze mape w programie Tiled. Mapa w formacie json.

Używając biblioteki Phaser, która jest znakomita do robienia gier w javascript, ładuję i wyświetlam mapę za pomocą odpowiednich funkcji. Nie martwię się nadto optymalizacją bo biblioteka robi to za mnie, nawet przy ogromnych mapach.

Mam ogrom opcji. Moge ustawiac warstwy, kolizje z poszczegolnymi warstwami, a nawet kolizje z poszczegolnymi tile'ami.

Podalbym ci przykladowy kod zebys zobaczyl jakie to fajne i latwe, ale pisze z telefonu i po prostu nie chce mi sie.

Jesli bys korzystal z tej biblioteki to sluze pomocą. :)

gamedevmania.com

Opublikowano

Jakbyś znalazł chwilę przy komputerze to proszę wyślij mi kawałek kodu :) Generalnie to wezmę tą opcję pod uwagę, jednak nie wiem czy chcę się pchać w biblioteki, bo gierkę sobie piszę hobbystycznie i chyba raczej bym wolał, że tak powiem wszystko napisać samemu. Nie mniej jednak dzięki, obczaję pharsera :)

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...