Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie stron - początki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę programować strony , od czego mam zacząć?

jestem naprawde BARDZO zielony a naprawdę chciałbym to robić.

Ktoś zna może jakieś sprawdzone strony,poradniki,Filmy jak zacząć programowanie od 0?

tumblr_nkcalyLwew1r9spw1o1_500.gif

Opublikowano

Ostatnio brak czasu i utrudnienia...

...+ Java liżę xD

Opublikowano

hymmm... "kursy" które wymieniliście są dobre sam zaczynałem od nich... ale one nie mają tego czegoś, osobiście uważam,że naukę WebMasterki jak i Programowania najlepiej uczyć się na książkach... Dlaczego?? 
1.Czytając książkę wszystko masz ładnie zilustrowane itp.
2.Gotowe kody z książki musisz przepisywać z łapy nie ctrl+v co przyśpieszy zapamiętanie funkcji oraz ułatwi ci ogarnięcie podstawowych spraw
3.Przyjemniej czyta się z książki niż z monitora
4.Profesjonalna biblioteczka :p

24190981732848592412.png

"Chcesz wiedzieć, skąd mam te blizny? Mój ojciec był pijakiem i... łajzą. Któregoś dnia odbiło mu bardziej niż zwykle. Mama chwyciła kuchenny nóż, żeby się bronić. Nie spodobało mu się to. Ani trochę... Więc patrzyłem, jak wbijał w nią nóż, śmiejąc się jak zwykle... Odwrócił się do mnie i spytał: „Skąd ta powaga, synu?” Podszedł do mnie z nożem w ręku... „Skąd ta powaga?” Włożył mi nóż w usta. „Przyprawmy tej twarzy trochę uśmiechu”

Opublikowano

@M@J3M,

1) Ilustracje... hm... na w3schools masz tzw. "Try It". ;)

2) Osobiście ani razu nie skopiowałem gotowca, nawet ich nie używam. :)

3) Eeee nowa era. :D

4) hah xD

P.s. php.net jest podręcznikiem, nie kursem ;)

...+ Java liżę xD

Opublikowano

Zgadzam się z @M@J3M 

sam zakupiłem książkę i bardzo dużo już się nauczyłem ;)  Dodatkowo nie bolą oczy od monitora. Po nauczeniu się z książki mam zamiar przejść do manuala który znajduje już się niestety w internecie. 

Tworzę strony internetowe.

Sklepy Minecraft, CMS-y, fora itp.

Opublikowano

Zgadzam się z @M@J3M

sam zakupiłem książkę i bardzo dużo już się nauczyłem ;) Dodatkowo nie bolą oczy od monitora. Po nauczeniu się z książki mam zamiar przejść do manuala który znajduje już się niestety w internecie.

Czyli mowisz ze wolalbys miec dokumentacje w postaci papierowe ksiazki liczacej kilka tysiecy stron? Zyczylbym tylko powodzenia w znalezieniu czegokolwie w takiej dokumentacji, nie mowiac juz o nauczeniu sie czegos.

gamedevmania.com

Opublikowano

Osobiście zaczynałem na wcześniej wspomnianym: http://kurshtml.edu.pl

Tam nauczysz się podstaw html & css, co pozwoli ci już stworzyć prosty szablon strony www.

Praktyka, praktyka, praktyka.

Po oswojeniu się z podstawami robiłem mnóstwo szablonów, napotykałem wiele problemów, które nauczyłem się rozwiązywać etc.

Tobie radziłbym robić to samo.

HTML & CSS nie powinny Ci sprawić problemów. Są banalnie proste.

Potem idziesz według własnego widzimisię. Nie chce Cię obarczać zbyt dużą ilością szczegółów jakie języki potem itd. 

Powodzenia!

Opublikowano

Czyli mowisz ze wolalbys miec dokumentacje w postaci papierowe ksiazki liczacej kilka tysiecy stron? Zyczylbym tylko powodzenia w znalezieniu czegokolwie w takiej dokumentacji, nie mowiac juz o nauczeniu sie czegos.

Aż tak źle nie jest 855 stron ;) Dodatkowo każda funkcja ładnie wyjaśniona, pokazany przykład. Co najważniejsze? Nie zrobisz kopiuj, wklej ;) Jest nawet dołączona płyta nie wiem z czym bo nie używałem ;) 

Opublikowano

Ale do jakiego języka? Bo na pewno nie do PHP. Nie da się po prostu tego spisać w jednej czy kilku książkach. A potem z tego korzystać. Ile musisz szukać tej konkretnej funkcji, którą potrzebujesz? To jest po prostu nie wygodne.

gamedevmania.com

Opublikowano

Ja bym chciał umieć latać samolotem, też jestem zielony... Co mam zacząć robić, żeby móc latać samolotem?

Boże co za głupie pytanie... Chcesz coś robić? TO ZACZNIJ TO ROBIĆ... Te same informacje dostałbyś od wuja google

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Opublikowano

To może jak na podstawy w książce to systemu logowania/rejestracji na sesjach nie powinno być w niej skoro to podstawy... Podstawy (w tej co ja mam książce) były w 1 rozdziale. Dalej lecieli z koxem "vademecum profesjonalisty" ;)

Opublikowano

To może jak na podstawy w książce to systemu logowania/rejestracji na sesjach nie powinno być w niej skoro to podstawy... Podstawy (w tej co ja mam książce) były w 1 rozdziale. Dalej lecieli z koxem "vademecum profesjonalisty" ;)

Przeczytałeś to zanim wrzuciłeś tego posta? 

System logowania na sesjach to są podstawy...

Opublikowano

Wiesz, zależy jak kto jest zaawansowany... Dla Ciebie może to być pikuś a np. dla mnie czarna magia... 

Opublikowano

@kazikp

Bzdura...

Biorąc dla przykładu PHP... jest ono często aktualizowane, książka napisana w 2006 nie ma niektórych dzisiejszych funkcji. Dodatkowo nie spotkałem się z książką PHP gdzie opisano wszystkie funkcje.

...+ Java liżę xD

Opublikowano

@kazikp

Biorąc dla przykładu PHP... jest ono często aktualizowane, książka napisana w 2006 nie ma niektórych dzisiejszych funkcji. Dodatkowo nie spotkałem się z książką PHP gdzie opisano wszystkie funkcje.

Jest wiele nowszych książek które nie opierają się tylko o podstawy php. Ogarnij sobie np książki Łukasza Sosny. 

Opublikowano

Za rok książka kupiona dziś nie będzie miała nowych funkcji itd.

Czy to tak trudno zrozumieć? :-)

...+ Java liżę xD

Opublikowano

A to co w internecie jest okrojone na Maxa. Chcesz więcej przeczytać? To zapłać. Lub angielskie strony gdzie więcej czasu bym poświecił natłumaczenie tekstu w głowie...

Opublikowano

A to co w internecie jest okrojone na Maxa. Chcesz więcej przeczytać? To zapłać. Lub angielskie strony gdzie więcej czasu bym poświecił natłumaczenie tekstu w głowie...

To znaczy, że z manuala nie umiesz korzystać. Nie trzeba znać języka (pomijając że manaal PHP jest w części po polsku) żeby dowiedzieć się jak dana funkcja działa. A jeśli nie umiesz jej wykorzystać bez obszerniejszego poradnika to znak żeby wrócić do podstaw programowania i wzorców projektowych.

gamedevmania.com

Opublikowano

Umiem ;) chodziło mi o to że trzeba odrazu jak się czyta tłumaczyć. I ktoś "mało" biegły sobie może nie poradzić.

Opublikowano

No to teraz na pytanie "od czego zacząć naukę programowania?" będę pisał "od nauki języka angielskiego."

Bo ja myślałem, że to takie oczywiste. Pomijając już fakt, że manuale są pisane prostym językiem na poziomie podstawówki. A często też są multijęzyczne. Więc ja nie wiedzę tu problemu.

Nawet z moimi przygodami z angielskim (2 razy jedynka z angielskiego w technikum What?) nie mam problemu ze zrozumieniem manuali.

I to dzięki przeglądaniu zagranicznych stron poprawiłem się znakomicie. :p

Więc nie mów mi, że nieznajomość języka to największa przeszkoda. Po prostu trzeba chcieć. Chcesz pisać programy/strony - naucz się języka angielskiego! To jest podstawa!

I twierdzenie, że angielski jest zbędny, że się nie umie i że trudno nauczyć włóż sobie między bajki o Kubusiu Puchatku i Kaczorze Donaldzie.

Nie chce ci się tłumaczyć stron w pamięci? Włącz google translator, on ci przetłumaczy całą stronę leniuchu!

gamedevmania.com

Opublikowano

Ależ ja tłumacze w pamięci. (W końcu te 4 z angielskiego było) angielski do obojętnie jakiego języka programowania jest potrzebny bez tego nie ma się co zabierać.

Opublikowano

Książki są najlepsze.

Nie robimy kopiuj wklej.

Jak czegoś potrzebujemy to końcu znajdziemy skróty, co gdzie znajdziemy.

Osobiście uważam, że są lepsze strony niż w3c :)

Jeżeli wolisz uczyć się na stronkach to polecam:

HTML -> http://www.kurshtml.edu.pl/

CSS - > http://kodcss.pl/ (Najlepszy jaki jest ^^)

PHP -> http://webhosting.pl/Kurs.PHP..Wstep.do.programowania.w.popularnym.jezyku.skryptowym (ciekawy kurs)

Widzę posty, gdzie piszą, aby uczyć się z Manuala ... itp...

Ja powiem tak. uczysz się podstaw, czytasz trochę więcej, abyś się orientował w tym co robisz, a manual jest po to, abyś szukał pomocy kiedy nie wiesz co zrobić. Nie można nauczyć się wszystkiego.

@gredier potwierdzam. Język angielski bardzo pomaga i jest trochę potrzebny. Np. jeżeli chcesz zarobić na stronce :) Sprzedaj komuś z USA, bo Janusze chcą za pół darmo.

laska.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...