Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak napisać grę WWW czasówkę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dobry pomysł na grę .

Chodzi o grę czasową taką jak plemiona tylko, że moja nie będzie o średniowieczy tylko o wojnie .

Tak to znam język itd Tylko nie wiem jak napisać skrypt o tym czasie . 

Pomożecie ??

Podajcie stronkę na której jest taki skrypt czy coś .

Z Góry Dziękiiiiiii...

Opublikowano

Że co proszę? Nie za bardzo rozumiem! Ale fajnie że napisałeś jaki język znasz! 

Myślę że chodzi ci o PHP jeśli nie to nie napiszesz takiej gry! I wytłumacz jak miałby wyglądać taki skrypt to dokładnie robi itp. 

Cześć...

Rekrut
Opublikowano

W php no to wydaje mi się najprościej, pobierać wcześniejszy czas z bazy porównywać z teraźniejszym i sprawdzać czy już minęła odpowiednia ilość czasu.

Opublikowano

W php no to wydaje mi się najprościej, pobierać wcześniejszy czas z bazy porównywać z teraźniejszym i sprawdzać czy już minęła odpowiednia ilość czasu.

Istnieje taka możliwość, lecz przy dużej ilości połączeń, baza danych może chodzić bardzo wolno (lub wcale). Radzę się zapoznać z Node.js, lub/i Socket.io, albo stworzyć własny serwer (np w C++) i łączyć się za pomocą Socket.io (https://github.com/uning/socket.io-client-cpp)

Opublikowano

Jeśli nie potrafisz napisać skryptu o czasie (czymkolwiek on jest...) to wątpie, abyś potrafił napisać resztę. Gotowców nie ma. Każdy skrypt jest przystosowany do danej gry. A jeśli serio chcesz pomocy to potrzebne jest więcej szczegółów.

Ps: Umieram z ciekawości, jakie to języki znasz. Możesz zdradzić? :)

Opublikowano

Koledze chodzi chyba o takie coś, że np. misja kończy się o 20 godzinie a rozpoczęła o 15, a więc (na przykładzie php)...

Przy rozpoczęciu misji do bazy zapisujesz czas:

time()+(5*(60*60))

i przy sprawdzaniu pobierasz czas np. do zmiennej $czas i:

if(time() >= $czas) echo 'Koniec misji';

"Hobby:Programowanie , Pisanie gier . Jak na razie uczę się ." - uczenie się, nie jest znajomością języków (tak jak to w temacie napisałeś).

Ostatnio brak czasu i utrudnienia...

...+ Java liżę xD

Opublikowano

Polecam ci zrobić serwer w c++ ponieważ jeżeli będziesz miał dużo użytkowników połączonych to baza nie wyrobi. :-)

Jak coś dam ci linka do strony.

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Jak ktoś za pewne w gównianej mierze ogarnia PHP, to w cpp nie ogarnie nawet typów zmiennych x). Jak już chce coś ambitniej robić to nodek wystarczy.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Damian, a po co od razu ma się bawić w tworzenie serwera w C++, skoro nawet nie zaczął jeszcze nic pisać ? A jeśli nawet by skończył tą klikanke, to i tak nie będzie miał od razu tylu graczy, żeby free hosting mu nie wystarczył :)

C++ - uczę się... :(

Opublikowano

Damian, a po co od razu ma się bawić w tworzenie serwera w C++, skoro nawet nie zaczął jeszcze nic pisać ? A jeśli nawet by skończył tą klikanke, to i tak nie będzie miał od razu tylu graczy, żeby free hosting mu nie wystarczył :)

W sumie to dlatego, że by przynajmniej był zmobilizowany, żeby nauczyć się konkretnego języka, a nie odpierdzielać byle jaką klikanke w pehapie z maj es kju elem

Teraz ceny hostingu są zerowe, za 7 zeta w ovh dostanie już vps, a www są kosmicznie tanie.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Opublikowano

Sorki za ten temat

A tak pozatym to mam pytanko :

- MAM gierke super tylko jest naly problem :/ jest ona na androin znaczy na telefon . Pytanie brzmi Jak zmienić gre z abdroida ba gre która będzie wchodzila w przeglądarkę (na server) .

Jeśli będziecie wstanie mi pomóc to hmm za kilka dni zobaczycie nowa gre ;*

Opublikowano

Koledze chodzi chyba o takie coś, że np. misja kończy się o 20 godzinie a rozpoczęła o 15, a więc (na przykładzie php)...

Przy rozpoczęciu misji do bazy zapisujesz czas:

time()+(5*(60*60))

i przy sprawdzaniu pobierasz czas np. do zmiennej $czas i:

if(time() >= $czas) echo 'Koniec misji';

"Hobby:Programowanie , Pisanie gier . Jak na razie uczę się ." - uczenie się, nie jest znajomością języków (tak jak to w temacie napisałeś).

Nie potrzebne obliczenie. Nie mógł to odrazu w liczbie zapisać ,a nie działaniu?

@goryl329

Napisać ją ;-; ?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano
- MAM gierke super tylko jest naly problem :/ jest ona na androin znaczy na telefon . Pytanie brzmi Jak zmienić gre z abdroida ba gre która będzie wchodzila w przeglądarkę (na server) .

Odpowiedź brzmi :

@goryl329

Napisać ją ;-; ?

Jesteś tępy czy Ci za to płacą?

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

bo jest to strasznie czasochłonne a java jest bardziej pod to stworzona, różnicy nie będzie DOPÓKI programista c++ nie będzie baaardzo zawansowany, a nie sądzę że autor tematu taki jest.

W javie po prostu łatwiej napiszesz serwer i imo lepiej odpuścić tworzenie serwera w c++

<>

Opublikowano

Aha. Widze ze wszyscy licza na szybkosc pisania a nie na szybkosc i jakosc aplikacji.

Ale jak w javie ktos jest zaawansowany to tez da rade napisac szybką i wydajną aplikacje.

gamedevmania.com

Opublikowano

Aha. Widze ze wszyscy licza na szybkosc pisania a nie na szybkosc i jakosc aplikacji.

Ale jak w javie ktos jest zaawansowany to tez da rade napisac szybką i wydajną aplikacje.

nie wiem jak to do końca rozumieć.

W serwerze napisanym pod c++ lub pod jave nie będzie różnic dopóki programista C++ nie będzie bardzo zaawansowany.

Ja jestem bardziej za pisaniem serwera w javie bo wydaje mi się to wygodniejsze

<>

Opublikowano

Nie wiem czy zauważyłeś ale wychodzą coraz to wyżej poziomowe języki właśnie ze względu na szybkość pisania. Dziś mamy dostęp do komputerów o wysokiej wydajności których zasoby nie są wykorzystywane w pełni.

Opublikowano

Zauważ ze wiekszosc tutejszych pseudoprogramistow nie potrafi napisac wydajnej aplikacji w zadnym z tych jezykow.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...