Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno pamięci RAM.

kubaxaxa3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam płytę główną  ASRock 870iCafe i na tej płycie głównej mam 2 kości RAM po 2 GB 1333 MHz. Chciałbym dokupić sobie jeszcze 4 GB. I tutaj pytanie , czy kupować RAM  w 2 kościach czy w jednej od razu 4 GB? I czy do tej płyty mogę kupić RAM z jakiejkolwiek  firmy? 

Maroon-5-Concert-from-Katrina-Rivera-800

Opublikowano

Obojętnie jak kupisz, byle DDR3 i nie niższe niż 1333MHz, bo wtedy ram pracuje z prędkością najwolniejszej kości. Ja bym brał znów x2 2gb żeby pracowały w dualu.

Aha okej :)/ a wiesz gdzie mogę nabyć takie 2 x 2? Bo na aukcjach często widuję tylko 2 GB albo od razu 4 GB

Opublikowano

W sumie nie wiem czy byłaby jaka kol wiek różnica ale nie wydaje mi się poczekajmy aż wypowie się tu ktoś bardziej doświadczony. 

Okej i tak dzięki za pomoc ;)

Opublikowano

Różnicy praktycznie nie będzie. Więc obojętnie czy weźmiesz 2x2GB czy 1x4GB. Ale przyszłościowo lepiej jest wybrać jedną kość 4GB, gdyż zawsze zostaje ci miejsce na kolejne dołożenie pamięci. A przy 2x2 GB blokujesz sobie rozbudowę.

Co do pamięci to ta będzie dobra http://www.morele.net/pamiec-patriot-4gb-1333mhz-ddr3-cl9-psd34g133381-534869/.

Opublikowano

Różnicy praktycznie nie będzie. Więc obojętnie czy weźmiesz 2x2GB czy 1x4GB. Ale przyszłościowo lepiej jest wybrać jedną kość 4GB, gdyż zawsze zostaje ci miejsce na kolejne dołożenie pamięci. A przy 2x2 GB blokujesz sobie rozbudowę.

Co do pamięci to ta będzie dobra http://www.morele.net/pamiec-patriot-4gb-1333mhz-ddr3-cl9-psd34g133381-534869/.

Aha no dobrze. A co sądzicie o tej pamięci http://allegro.pl/samsung-4gb-pc10600-ddr3-1333mhz-via-sis-amd-i4413458065.html  ? Dlaczego te wyżej kosztują grubo powyżej 100 zł a ta jest do 100zł?

Opublikowano

Poczytaj 

UWAGA !!!

Kości kompatybilne tylko z płytami opartymi na chipsecie VIA, SIS i AMD !!

NIE DZIAŁAJĄ Z CHIPSETAMI INTELA I nVIDIA !!!

PRZED ZAKUPEM PROSIMY DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ SPECYFIKACJE PŁYTY GŁÓWNEJ ABY NIE BYŁO PROBLEMÓW Z KOMPATYBILNOŚCIĄ !!
Opublikowano

Poczytaj 

UWAGA !!!

Kości kompatybilne tylko z płytami opartymi na chipsecie VIA, SIS i AMD !!

NIE DZIAŁAJĄ Z CHIPSETAMI INTELA I nVIDIA !!!

PRZED ZAKUPEM PROSIMY DOKŁADNIE SPRAWDZIĆ SPECYFIKACJE PŁYTY GŁÓWNEJ ABY NIE BYŁO PROBLEMÓW Z KOMPATYBILNOŚCIĄ !!

Może tak. Czy ten RAM pójdzie pod ten zestaw ? :  Płyta główna ASRock 870iCafe

- Procesor AMD Athlon II X3 460

-Pamięć ram 2x 2gb 1333mhz DDR3

-Karta graficzna AMD Radeon HD 6700  

Opublikowano

W specyfikacji tej płyty głównej masz taką informację. Więc powinna działać.

Chipset- Northbridge: AMD 870
              - Southbridge: AMD SB850

Opublikowano

W specyfikacji tej płyty głównej masz taką informację. Więc powinna działać.

Chipset- Northbridge: AMD 870

- Southbridge: AMD SB850

Czyli mogę kupić spokojnie i powinno działać??  :)

Opublikowano

Ja wolałbym kupić droższą która pasuje do wszystkich płyt głównych z DDR3, przy upgrade PC będzie o wiele lepiej działało i przy późniejszej sprzedaży będzie punktowało. Ale tak, będzie działać.

+ten ram nie przyśpieszy Ci tego PC.

Opublikowano

Ja wolałbym kupić droższą która pasuje do wszystkich płyt głównych z DDR3, przy upgrade PC będzie o wiele lepiej działało i przy późniejszej sprzedaży będzie punktowało. Ale tak, będzie działać.

+ten ram nie przyśpieszy Ci tego PC.

możesz powiedzieć dlaczego nie przyśpieszy? Więc on będzie tylko w środku i tyle? nic nie będzie robił?

Opublikowano

możesz powiedzieć dlaczego nie przyśpieszy? Więc on będzie tylko w środku i tyle? nic nie będzie robił?

Masz procesor średniej klasy, a jaki model grafiki dokładnie? I jeszcze jeżeli grasz tylko w gry i nie używasz zaawansowanych programów więcej niż 4-6gb ramu nie pomoże. Jak chcesz Boost fps to zmiana grafiki/procesora.

Opublikowano

Masz procesor średniej klasy, a jaki model grafiki dokładnie? I jeszcze jeżeli grasz tylko w gry i nie używasz zaawansowanych programów więcej niż 4-6gb ramu nie pomoże. Jak chcesz Boost fps to zmiana grafiki/procesora.

Model grafiki to AMD Radeon 6700 HD . Gram głownie w gry i przeglądam internety. Ale moze coś by minimalnie dało te 4 gb ram

Opublikowano

Model grafiki to AMD Radeon 6700 HD . Gram głownie w gry i przeglądam internety. Ale moze coś by minimalnie dało te 4 gb ram

Pobierz CPU-Z i podaj model grafiki, 6700HD to seria. Pewnie coś będzie 67xx HD. Ten ram może Ci da 2-3fps.

Jeżeli chcesz coś ulepszyć w tym komputerze podaj każdą część (producent i model) i nie zapomnij podać budżetu oraz zasilacza, bo on jest bardzo ważny.

Opublikowano

Pobierz CPU-Z i podaj model grafiki, 6700HD to seria. Pewnie coś będzie 67xx HD. Ten ram może Ci da 2-3fps

Pobrałem ten program i pokazuje mi model 6700 HD series 1 GB. Wiem , że ten RAM dużo nie zmieni ale na razie na nic lepszego niz RAM nie stac mnie. 

Opublikowano

Pobrałem ten program i pokazuje mi model 6700 HD series 1 GB. Wiem , że ten RAM dużo nie zmieni ale na razie na nic lepszego niz RAM nie stac mnie. 

To lepiej nic nie kupuj i tyle :) Odkładaj pieniądze na coś lepszego, pobierz GPU-z i daj screeny z programu

Opublikowano

To lepiej nic nie kupuj i tyle :) Odkładaj pieniądze na coś lepszego, pobierz GPU-z i daj screeny z programu

Szczerze to ja myślałem troszeczke przyszłościowo i nie chodziło mi aż tak o to żeby było dużo więcej fps'ów w grach. :) Głównie , żeby lepiej komputer pracował a i niektóre gry nie bardzo wymagające, a takie które poszłyby mi bez problemu chcą już 8 GB RAM :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...