Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Umbra 3 w WoT, duży krok w stronę optymalizacji

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patch 9.2 wzbogacił się o logo nowego kooperanta, a właściwie o system firmy Umbra Software.

B3fJY8m.jpg

Firma Wargaming ogłosiła współpracę z Umbra Software już w kwietniu 2014. Nie da się ukryć, że są troszkę w tyle za takimi studiami jak CDProjekt RED (Wiedźmin), czy też Bungie, ale lepiej późno niż wcale.

Ale co tak właściwie ta Umbra 3 robi? Ano, być może ów system przyczyni się do zwiększenia wydajności World of Tanks.

Prezentacja:

Więcej na/źródło: http://www.dom1n.com/newsy/umbra-3-wot/

Ale, zaraz zaraz, to że pojawiło się logo, to nie znaczy, że system został dodany do gry. Kiedy to będzie dodane? Jak będzie, to będzie.

Opublikowano

No niech to jak najszybciej aktualizują bo ich optymalizacja to porażka. Zapewne będzie jak z fizyką miała być w 9.0 a zamiast tego dodali jakąś piłkę... WarThunder w porównaniu do WoT w kwestii optymalizacji wypada świetnie WT-40-60fps na "film" a WoT 30<fps na średnich...

4758463064.png

Opublikowano

No niech to jak najszybciej aktualizują bo ich optymalizacja to porażka. Zapewne będzie jak z fizyką miała być w 9.0 a zamiast tego dodali jakąś piłkę... WarThunder w porównaniu do WoT w kwestii optymalizacji wypada świetnie WT-40-60fps na "film" a WoT 30<fps na średnich...

Podobno ta Umbra podnosi optymalizację o 50-200%, a w WT być może to już jest, także spokojnie będzie można powiedzieć, że WoT ma lepszą optymalizację od WT :)

Opublikowano

Powoli zaczynam żałować że nie mam monitora Ultra HD :D Cóż, wystarczy mi Oculus który kiedyś zakupię. Jak to wprowadzą to duży +, bo mimo wszystko 60 FPS to lepiej niż 40, a Oculus też potrzebuje sporo w zapasie.

PS: Odnoszę wrażenie że podobny system jest w WT... Jak jedziemy prosto/lekko skręcamy to pięknie, ultrapłynnie, ale jak obrócimy mocniej kamerę to króciutki lag. Oby w WoT tak nie było, bo w niektórych sytuacjach od tego zginiesz.

Opublikowano

Taki właśnie jest + aktualnego systemu, że nie ma lagów przy obrocie, ponieważ cały czas są one wyświetlane. - taki, że ciągle są lagi, a nie tylko przy obrocie :D

Opublikowano

Taki właśnie jest + aktualnego systemu, że nie ma lagów przy obrocie, ponieważ cały czas są one wyświetlane. - taki, że ciągle są lagi, a nie tylko przy obrocie :D

Nope. Lagi teraz są z winy waszych słabych kompów, problem polega na tym że w WT ten mikrolag występuje na bardzo mocnym sprzęcie gamingowym - a więc zawsze, niezależnie od sprzętu. Oby tak nie było w WoT, bo tutaj akcja toczy się na mniejszych przestrzeniach, szybciej, i trzeba patrzeć w dużo stron naraz. A na słabych kompach to pewnie będzie sekundowy lag, czy coś w tym stylu. Oby nie.

Opublikowano

Mam złe przeczucia co do tego systemu... bardzo złe. 

Gorzej nie będzie ;)

Opublikowano

Gorzej nie będzie ;)

Wiesz, boję się, że WG znowu mnie zawiedzie, obiecują obiecują a z tych obietnic i tak nic nie wychodzi. 

Opublikowano

Wiesz, boję się, że WG znowu mnie zawiedzie, obiecują obiecują a z tych obietnic i tak nic nie wychodzi. 

Jak w 9.2 już ma być logo, to na 100% zamierzają zrobić coś w 9.3, albo nawet 2 turze 9.2.

Opublikowano

Jak w 9.2 już ma być logo, to na 100% zamierzają zrobić coś w 9.3, albo nawet 2 turze 9.2.

Pożyjemy zobaczymy, ja tam w to nie wierzę :p tak samo z havokiem nas wykukali.

Opublikowano

Ale jak mają 9.2 wlepić logo to w dalszych wersjach musi się pojawić :D Tylko kiedy..........

Myślę, że 9.3. Nie jest dużym problemem dodać Umbre, a skoro mają już większość gotowe, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było w 9.3.

Opublikowano

Faktycznie, pobrałem serwer testowy FpSów przybyło o 30, jest moc. Dobry pomysł z wprowadzeniem tego silnika ciekawe ile zapłacili tej firmie (pewnie dzienny dochód z goldshopu)

Opublikowano

Faktycznie, pobrałem serwer testowy FpSów przybyło o 30, jest moc. Dobry pomysł z wprowadzeniem tego silnika ciekawe ile zapłacili tej firmie (pewnie dzienny dochód z goldshopu)

Dziwne, że przybyło Ci 30 fpsów, skoro ten system nie został jeszcze dodany xDDDDDDDDD

Opublikowano

Aaa, racja. Tylko model gracza jest wyświetlany w HD. Pozostali są w SD.

Opublikowano

Znajac WG to nie liczyl bym by to jakas znaczaco poprawilo optymalizacje

jak dojdzie 5 fps to bedzie duzy sukces :D

Wydajność tego systemu jest na poziomie 50-200%, tak było w każdej grze, gdzie go instalowano.

Opublikowano

Aaa, racja. Tylko model gracza jest wyświetlany w HD. Pozostali są w SD.

Coś w tym jest, gdy patrzyłem na model HD na kilka sekund przycinało grę. 

Opublikowano

Wydajność tego systemu jest na poziomie 50-200%, tak było w każdej grze, gdzie go instalowano.

Wot to nie inne gry

to co poprawi umbra to zepsuje WG w nastepnych patchach :D

860331433165800174608.png

Opublikowano

Nope. Lagi teraz są z winy waszych słabych kompów, problem polega na tym że w WT ten mikrolag występuje na bardzo mocnym sprzęcie gamingowym - a więc zawsze, niezależnie od sprzętu. Oby tak nie było w WoT, bo tutaj akcja toczy się na mniejszych przestrzeniach, szybciej, i trzeba patrzeć w dużo stron naraz. A na słabych kompach to pewnie będzie sekundowy lag, czy coś w tym stylu. Oby nie.

Może dlatego, że gra na bieżąco doczytuje elementy gry, które mają zaraz zostać wyświetlone. Sprawność systemu ogranicza w wielu przypadkach dysk. Dlatego nie ważne czy będziesz miał Intel Core I999 czy I0, elementy

będą się wczytywały z taką samą prędkością.

Rozwiązaniem na to są dyski SSD. ;) (świetna sprawa nie tylk odo gier)

(Taka jest moja teoria)

Jeżeli nie w tym rzecz, przeciwdziałać można temu po prostu zwiększając pole wczytanych elementów ze 200 stopni do prawie 280-300 co i tak da więcej fps-ów. 

@Edit:

Problem w tym, że Wot jest gów@#$ przygotowany na SSD. System powtórek zapisywanych na bieżąco i pobieranie path-y przez protokół torrent nadmiernie eksploatuje dysk. 

x

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...