Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Silnik gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym napisać silnik gry i otóż mam pytanie czy warto go pisać w tych językach?

Klient: HTML | CSS | PHP

Serwer: C++

jeżeli nie to proszę podać języki w których można stworzyć grę.

Za każdy post daje po plusiku :-)

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Jesli gra ma byc dynamiczna i szybka zrezygnuj z jquery. Czysty javascript wystarczy.

Jesli serwer w c++ cie przerosnie uzyj nodeJs.

gamedevmania.com

Opublikowano

Jesli gra ma byc dynamiczna i szybka zrezygnuj z jquery. Czysty javascript wystarczy. 

Nie rozumiem. Będzie szybsza może o 10% ale samą grę napisze 200% wolniej, gdzie tu zysk?

Jesli serwer w c++ cie przerosnie uzyj nodeJs. 

To miał być sarkazm? Skoro on nie wie co to jest w ogóle javascript to jakim cudem napisze w tym serwer?

Opublikowano

K***a panowie, jest dopiero 10 rano a czytając wasze posty to czuję się jak bym był naje|3any w 3 dupy....

Jeśli robisz zwykła klikaną grę to sam HTML, PHP, CSS, JQuery ci starczy.

Jak 2D to tu już musisz napisać serwer właśnie w tym C++, lecz tak jak już tu powiedzieli - jeśli to będzie za trudne to wykorzystaj do tego NodeJS.

Skoro znasz JQuery to mam nadzieję, że znasz też JavaScript.

PS: JQuery to framework javascriptu, a nie język ;).

Opublikowano

@Damian27515

Nawet ja zrezygnowałem z tworzenia serwera w C++, pomimo, że mam w tym języku wprawę jakiej ty nigdy nie osiągniesz. Java jest idealnym rozwiązaniem do stworzenia serwera webowego i socketowego w jednym. Ale najpierw trzeba umieć programować, a jakoś nie sądzę, żebyś umiał.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@Damian27515

Nawet ja zrezygnowałem z tworzenia serwera w C++, pomimo, że mam w tym języku wprawę jakiej ty nigdy nie osiągniesz. Java jest idealnym rozwiązaniem do stworzenia serwera webowego i socketowego w jednym. Ale najpierw trzeba umieć programować, a jakoś nie sądzę, żebyś umiał.

>_<

Powiedzmy sobie szczerze, pisanie w c++ nie jest trudne, jest cholernie czasochłonne i wymaga dokładnego planowania. No i znajomości 999 bibliotek :)

Opublikowano

Gdzie wy mu tu z javą czy c++.

Jesli chce zrobic gre i te jezyki go przerastają to niech skorzysta z nodeJs.

Ale to i tak obojetnie w czym napisze serwer. Byle nie w php.

Więc odpowiadam na pytanie. Warto pisac w tych jezykach. Tylko z PHP mozesz zrezygnowac. Tak samo z jquery. Sam javascript wystarczy.

gamedevmania.com

Opublikowano

@"Writen" - pewnie, że JavaScript starczy, ale jak @"foxbond`" napisał - zajebiesz się pisaniem na śmierć, a w JQuery wyjdzie ci to samo znacznie szybciej i przeważnie lepiej.

Tak, tak. Jak w jquery bede pisal gre, to sie zajebe na smierc.

Gier sie nie pisze w jquery.

Juz widze te wasze gry z tysiacami linii niepotrzebnego kodu.

Te wasze gry to tez cala masa niepotrzebnych elementow html,a.

Uzywajac jednej z dziesiatek bibliotek do pisania gier w czystym javascripcie gre pisze sie przyjemnie. I wszystko jest na swoim miejscu.

Ja polecam http://phaser.io

I wiecie kto mowi ze w jquery jest lepiej i szybciej? Ten kto nie zna javasctiptu w zaawansowanych stopniu. Bo zeby zrobic gre trzeba umiec programowac.

Jesli czysty javascript was przerasta to znaczy ze sie do tego nie nadajecie.

Moim zdaniem smieszne jest uzywanie tak duzej biblioteki zeby tylko manipulowac elementami dom.

gamedevmania.com

Opublikowano

Tak, tak. Jak w jquery bede pisal gre, to sie zajebe na smierc.

Gier sie nie pisze w jquery.

Juz widze te wasze gry z tysiacami linii niepotrzebnego kodu.

Te wasze gry to tez cala masa niepotrzebnych elementow html,a.

Uzywajac jednej z dziesiatek bibliotek do pisania gier w czystym javascripcie gre pisze sie przyjemnie. I wszystko jest na swoim miejscu.

Ja polecam http://phaser.io

I wiecie kto mowi ze w jquery jest lepiej i szybciej? Ten kto nie zna javasctiptu w zaawansowanych stopniu. Bo zeby zrobic gre trzeba umiec programowac.

Jesli czysty javascript was przerasta to znaczy ze sie do tego nie nadajecie.

Moim zdaniem smieszne jest uzywanie tak duzej biblioteki zeby tylko manipulowac elementami dom.

Powiedziała "mądra" osoba z wiedzą teoretyczną zdobytą od internetowych "ekspertów" na blogach i forach. My (a przynajmniej ja) kierują się doświadczeniem 

Opublikowano

Jak widac twoje doswiadczenie jest zbyt male. Przynajmniej w temacie programowania gier.

I niestety po twoich wypowiedziach widac ze nie miales nigdy stycznosci z wiekszym projektem gry komputerowej.

Miej sobie takie doswiadczenie jakie tylko chcesz, twojego cv sprawdzal nie bede. Ale kompletnie nie masz pojecia jak sie gry robi.

Ja mam. I mozesz sobie mowic co chcesz. Bo w prawdzie zwisa mi to. A nudzi mi sie, więc sie tu produkuje.

Ja tylko czekam, az te wasze gry zostaną opublikowane. I jakos nie wroze ze w ogole będą.

I wtedy zobaczymy kto się będzie smial ostatni. I wtedy tez bedzie mogli sobie mowic jacy to wy jestescie doswiadczeni.

Bo jak ktos wam powie prawde ze jestescie niczym to zaczynacie ta sama spiewke ze jakie wy to macie duze doswiadczenie. Ktorego oczywiscie tutaj nie umiecie zaprezentowac.

Ja tam nie bede spiewal wam jakie to ja mam doswiadczenie. Ja po prostu wiem jak cos powinno byc zrobione. I to co napisalem w poprzednim poscie potwierdzi pierwszy lepszy zaawansowany programista javascriptu. A juz o programiscie gier w tym jezyku nie wspomne. Bo takich to ja akurat znam wielu.

I prosze, jesli wasze odpowiedzi na moje posty to maja byc 2 zdania to widac ze nie dorastacie do tego poziomu. Zajmijcie sie wtedy czyms innym i nie zawracajcie dupy.

gamedevmania.com

Opublikowano

Jasne, będę się produkował na telefonie abyś ty mógł sobie poczytać. Po co mam lać wodę jak ty - krótki, konkretny przekaz jest o niebo lepszy, no chyba, że piszesz szkolne wypracowanie.

wiekszym projektem gry komputerowej.

Czy ty kur* nienormalny jesteś? Jesteśmy na gimbforum także wszelkie rady i porady są dostosowane do możliwości, umiejętności i zapotrzebowania tutejszej społeczności. Chcesz technicznej, naukowej dyskusji to przejdź na inne forum. Jak masz pytanie "czy warto pisać w tych językach" to od razu wiadomo, że dana osoba nic wcześniej nie robiła. Po kiego wała ma pisać serwer w c++ z assemblerowymi wstawkami i klient w czystym js jak zajmie mu to rok po czym sobie odpuści.

Właśnie - produkujesz, bo ci się nudzi. Poczytaj sobie książki, a najlepiej coś sobie napisz (w znaczeniu programować). W c++, czystym javascripcie, a co! 

"programista gier javascript" - nigdy o czymś takim nie słyszałem. Czemu? Bo taka pozycja nie istnieje. Nie pisze się potężnych aplikacji w tym języku z powodu jego ograniczeń, zaawansowanych algorytmów również - ale to już ze względu na łatwy plagiat.

Ja po prostu wiem jak cos powinno byc zrobione.

Tobie się wydaje, że wiesz. Nie możesz robić wszystkiego pod siebie. No powiedzmy nawet, że masz te n projektów za sobą, ale ile w grupie?

Pozdra

Żegnam ozięble, niektórzy się nie nudzą tak bardzo, ażeby tracić czas na gimbforum.

Opublikowano

Dobra. Krotko i tresciwie.

Chcesz stworzyc szybko i latwo gre? Nic z tego! Zajmij sie czyms innym. Gier nie robi sie szybko i latwo. Oczywiscie latwosc przyjdzie z LATAMI.

Jesli nie slyszales nigdy o kims takim jak programista gier javascript to jestes po prostu zbyt ograniczony. Widac od razu ze jezyk ten znasz malo.

Nie chcesz dyskutowac, bo po prostu cię to przerasta.

A ja nie mam zamiaru dawac zlego przykladu tylko dlatego ze to jest gimbforum.

Chcesz cos zrobic zrob to dobrze!

gamedevmania.com

Opublikowano

Dlatego nie stosuj sie do tego co pisza koledzy wyzej. Oni najzwyczajniej nie maja pojecia jak sie robi gry.

Wiec jeszcze raz napisze ci. Do zrobienia gry w przegladarce najlepiej uzyc javascript, jave, actionscript, unity. Jesli to ma byc dynamiczna gra to zrezygnuj z jquery oraz PHP.

Serwer mozesz napisac w nodeJs, c++, c#, javie. I kilka innych tez.

Acha, Frozena sluchaj. On zawsze dobrze mowi.

gamedevmania.com

Opublikowano

Nie rozumiem. Będzie szybsza może o 10% ale samą grę napisze 200% wolniej, gdzie tu zysk?

1) Od kiedy gry pisze się na szybko?

2) jQuery jest dobre do dynamicznego interfejsu strony, nie nadaje się do gier (wyjątek: klikane).

Klient to aplikacja do zainstalowania, więc jej w językach webowych nie napiszesz, jedynie możesz napisać własną przeglądarkę jako klient do gry i odtwarzać w niej stronkę.

Ostatnio brak czasu i utrudnienia...

...+ Java liżę xD

Opublikowano

1) Od kiedy gry pisze się na szybko?

2) jQuery jest dobre do dynamicznego interfejsu strony, nie nadaje się do gier (wyjątek: klikane).

Klient to aplikacja do zainstalowania, więc jej w językach webowych nie napiszesz, jedynie możesz napisać własną przeglądarkę jako klient do gry i odtwarzać w niej stronkę.

A czemu niby się nie nadaje? Wszystkiego można używać, jeśli ma się przemyślany plan. Jeżeli ktoś lubi używać jquery to czemu ma nie pisać w jquery, chodź ja osobiście nie lubię tej biblioteki i sam javascript jak dla mnie oferuje wszystko co potrzeba, do tego trochę wyobraźni i planu i piszemy co dusza zapragnie.

Co do szybkości, to bardziej się zgodzę z foxbondem`, gdyż jeżeli patrzymy na "zysk" to im szybciej tym lepiej. Im szybciej powstanie produkt, tym szybciej będzie generował potencjalne zyski. Czy to propsy na osiedlu czy to pieniądze czy to budujące się wspaniałe community w grze :).

Co do klienta, no to masz rację, tutaj powinno się nazywać to front-end'em.

O błędach w C++ powie Ci kompilator, a o błędach w PHP klient..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...