Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mikrofon USB - co wybrać ?

Fifolski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Od pewnego czasu mam znaczący problem z mikrofonem w laptopie. Nie pomogła zmiana sterowników (Lenovo G500). Dodatkowo otwór mikrofonu znajduję się obok przycisku CTRL którego używam jako "Push To Talk". Może ktoś ma jakiś pomysł czy da się z niego wycisnąć więcej ?

Jeżeli nie to przejdźmy do tematu numer dwa czyli wyboru samego mikrofonu. Z góry zaznaczam że mój laptop NIE MA wejścia typu jack 3,5 na mikrofon, dlatego zostaje tylko opcja USB. Nie chcę też małej karty USB, bo zasłoni mi oba porty i będzie tylko przeszkadzała a co gorsza popsuje mi radość ze słuchania muzyki.
Niestety po przewertowaniu allegro niczego małego na USB nie znalazłem (nie chcę takiego stojącego, bo ma to być coś na tyle mobilnego, żebym mógł to zabrać np. do innego pokoju). Brałem pod uwagę zakup kamery USB i użycia jej jako mikrofonu. Pytanie tylko czy będzie dobrze zbierać dźwięk ?

Ostateczne wyjście to zakup słuchawek z wbudowaną kartą albo przejściówką USB. Tutaj niestety nie wiem czego szukać, bo ze słuchawkami typowo komputerowymi nie miałem żadnych przygód. Muszą być wygodne (zamknięte albo półotwarte), oczywiście mieć mikrofon i powiedzmy grać na takim poziomie, żebym nie płakał porównując je chociażby ze swoimi Soniakami ZX 600. Cena ? Około 200 zł. Jeżeli ktoś zaproponuje mi "hybrydę" proszę pamiętać o mobilności zestawu.

Z góry dzięki za dobre rady, pozdrawiam !

f.png

Opublikowano

Czyli jak podłączasz, to nic się nei dzieje (nie działa)?

bez gif

Opublikowano

Czyli jak podłączasz, to nic się nei dzieje (nie działa)?

Nie rozumiem co mam podłączać ? Zapoznaj się z treścią tematu raz jeszcze.

Korzystam z Logitech USB desktop i jest calkiem niezly, dodatkowo byl tani (ok. 65zl z przesylka). Nie wiem tylko czy teraz gdziekolwiek go znajdziesz.

Stojące odpadają. Obecnie mój laptop nie ma stałego miejsca (biurka) i muszę z nim biegać. Taki tryb pracy uniemożliwia mi posiadanie stojącego mikrofonu.

Co do słuchawek w tej cenie, może coś takiego ?

http://pl.creative.com/p/headphones-headsets/sound-blaster-tactic3d-alpha 
Jest USB, jest mikrofon, jest komfort. 

f.png

Opublikowano

Niestety ale małego mikrofonu np z klipsem nie znajdziesz pod USB. Zostaje ci tylko opcja słuchawek z mikrofonem,

RAsfepN.png
Opublikowano

Mały mikrofon (na zdjęciach wydawał się większy, przy rozpakowaniu zdziwiłem się, że taki mały :D) z tzw. klipsem to Samson Go Mic - przenośny pojemnościowy, sam go używam, możesz go przekręcać pod różnym kątem, ma 3 tryby wyłapywania dźwięku, piękna jakość jak na mikrofon za tą cenę, ja swój kupiłem za 200, teraz spokojnie znajdziesz za 120-140, przejrzyj sobie, polecam! :)

25jcw2w.jpg

Opublikowano

Jeśli bardzo nie zależy Ci na jakości dźwięku mogą być. Mimo pokaźnego wyglądu są lekkie, więc komfort raczej na plus.

Staram się być raczej rozsądny jeżeli chodzi o takie zakupy. Jeżeli twierdzisz że tutaj płaci się tylko za wygląd to podaruję sobie ten model.

Niestety ale małego mikrofonu np z klipsem nie znajdziesz pod USB. Zostaje ci tylko opcja słuchawek z mikrofonem,

Dzięki za cynk. Czyli albo zostaje kamera internetowa, albo całe słuchawki.

Mały mikrofon (na zdjęciach wydawał się większy, przy rozpakowaniu zdziwiłem się, że taki mały :D) z tzw. klipsem to Samson Go Mic - przenośny pojemnościowy, sam go używam, możesz go przekręcać pod różnym kątem, ma 3 tryby wyłapywania dźwięku, piękna jakość jak na mikrofon za tą cenę, ja swój kupiłem za 200, teraz spokojnie znajdziesz za 120-140, przejrzyj sobie, polecam! :)

Fajny fajny, ale czy da się go na tyle delikatnie przymocować do laptopa że nie będę potrzebował dodatkowej pary rąk przenosząc sprzęt ? :)

Wychodzi na to że jestem skazany na słuchawki. Coś godnego polecenia do 200 zł ?

f.png

Opublikowano

Jeżeli jesteś w stanie wydać 200zł to polecam Samson Go Mic.

Jest on mały, specjalnie dla "podróżujących"

Można go przyczepic spokojnie klipsem do laptopa. Np u góry do ekranu przy kamerce.

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

Opublikowano

Fajny fajny, ale czy da się go na tyle delikatnie przymocować do laptopa że nie będę potrzebował dodatkowej pary rąk przenosząc sprzęt ? :)

Ten klips strasznie mocno się zaciska, mógłbyś trzymać za mikrofon i przenosić laptopa i by go nie upuścił, bez problemu : )

25jcw2w.jpg

Opublikowano

To ten sam który podał kolega wyżej.
Faktycznie ma klips do laptopa, tylko pytanie czy moja zintegrowana dźwiękówka nie będzie go karać :P

Jestem w lekkiej kropce. Kilka tygodni wcześniej pisałem o tym, że zbieram się za zakup stacjonarki. Oczywiście nie zapomniałem o dobrej dźwiękówce.
Z jednej strony taki mikrofon to dobra inwestycja w przyszłość (kto wie może nawet zacznę coś nagrywać). Dokupuję tylko statyw i gotowe.

Z drugiej strony na chwilę obecną laptop nie da sobie z tym rady a za 100 zł mogę dostać kamerkę internetową z mikrofonem, którego jakość będzie "aż za dobra" dla Teamspeak'a. Kolejnym minusem jest fakt, że po złożeniu kompa i wstawieniu go gdzieś, będę mógł dobrać sobie tańszy stojący mikrofon.

Dziękuję Wam za dobre rady i pomoc. Rzeczywiście jest to jakieś wyjście muszę tylko pomyśleć co z tej całej trójcy (nie zapominajmy o słuchawkach) będzie najlepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności.

Zlajkowałem co mogłem. Tematu nie zamykam, bo może ktoś wpadnie jeszcze na inny pomysł albo rozwieje moje wątpliwości :P

f.png

Opublikowano

Wczoraj dokonałem wyboru, może komuś się przyda :P

Za 69 zł w Media Expert zakupiłem kamerę internetową HP HD Webcam 3300.
Jakość rejestrowanego dźwięku jest bardzo zadowalająca, moim skromnym zdaniem lepsza niż w w bliźniaczym modelu Creative.

Jedyne zastrzeżenie to klips, który ewidentnie średnio współpracował z moim laptopem, ale po kilku chwilach walki przyssał się do niego niczym Donek do Vatu.

Bez kombinowania, bez zbędnego wydawania kasy a i mam jeszcze fajną kamerkę.

f.png

Opublikowano

Ja też mam w laptopie jeden jack 3,5mm, i jest uniwersalny, mogę podpinać słuchawki, mikrofon, line in.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...