Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bateria w laptopie

Gość Valze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejos, jutro chyba dotrze mój lapek. Jako, że nie miałem styczności z laptopami to mam pytanie. Trzeba jakoś formować baterię? I czy to prawda, że przy dużym obciążeniu (granie w wymagające gry), lepiej wyciągnąć baterię i grać na samym zasilaczu (negatywny wpływ wysokiej temperatury)?

#Bateria 6-komorowa, 5900 mAh, Li-Ion

Opublikowano

Jaka to bateria? Strzelam, że Li-ion, więc:

Akumulatorów Li-ion się nie formuje. Przeciwnie - nie powinno się dopuszczać do całkowitego rozładowania akumulatora (skraca to jego żywotność). 

Jasne, że temperatura ma wpływ na długość życia baterii, jeśli dobrze pamiętam, to optymalną temperaturą dla Li-ion jest 15*C. Za niska - źle. Za wysoka - źle + istnieje ryzyko wybuchnięcia akumulatora (szczególnie tzw. nonameów, przy wysokiej temperaturze, strzelam, że 50-60*C). Ale laptop chyba monitoruje temperaturę akumulatora i nie pozwala mu się nagrzać do pierdyliarda stopni (tak, jak w telefonach - u mnie przy >45*C akumulatorek przestaje się ładować i zaczyna migać czerwona dioda). 

ㅈㅈ.

Opublikowano

ogólnie to nie powinno się w ogóle używać baterii gdy się ma podłączony zasilacz, nie tylko przy grach, gdyż później bateria będzie wytrzymywała nawet pół godz. :P 
a formatować się nie formatuje (z tego co wiem) po prostu zawsze ją do 15% (wyskoczy komunikat :p ) czy coś koło tych % rozładuj a potem naładuj, bo jak będziesz ją rozładowywał do np. 50% potem ładował, to tez skrócisz jej żywotność 

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

W przypadku akumulatorów li-ion i li-pol nie ma czegoś takiego jak formatowanie. Ten akumulator możesz doładowywać kiedy chcesz i nie musisz nic specjalnego z nim robić.

Co do tego drugiego to jeśli będziesz go mocno obciążał przez dłuższy czas to warto wyjąć akumulator by niepotrzebnie go nie nagrzewa.

tls01

W "baterii" z laptopa masz elektronikę która monitoruje napięcie poszczególnych akumulatorów, więc nie da się ich nadmiernie rozładować.

Więc spokojnie można rozładowywać akumulator do momentu aż laptop się wyłączy.

Opublikowano

Okej, dziękuję Wam, a jak wcale nie będę korzystał z baterii powiedzmy przez miesiąc, to straci właściwości?

@tls01 @KimAhYoung @modelar

Możliwe. Tak, jak napisał modelar, w baterii jest elektronika, która pozwala na 100% rozładowanie się akumulatorów, ale jeśli bateria będzie leżeć nieużywana przez dłuższy czas, to prąd "wyparuje". Ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś raz w tygodniu podłączył ją do ładowania? 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Jeszcze na koniec dopowiem, że zostawiając akumulator li-ion/li-pol nieużywany powinno się go naładować do pełna i co kilka miesięcy doładowywać. Nie trzeba tego robić co tydzień a jedynie co kilka miesięcy, po to by akumulator się w pełni nie rozładował.

Gdyż nadmierne rozładowanie grozi wybuchem/zapaleniem takiego akumulatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...