Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor ;) AMD vs Intel?

mulkus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ziomale. Mam taką sprawę otóż rozważam kupno procesora do pc. I nie wiem jaki wybrać.. Potrzebuje procesor do: Gier: Minecraft,Fifa,Cs:go,Lol do nagrywania filmów z gier, do renderingu filmów z gier. I pytanko jest takie. Co polecacie Intel czy AMD? W odpowiedziach proszę podawać procesory do 400 zł max 450. Te procesory mają się nadawać do czynności wymienionych wyżej.Z góry dzięki

28668778758492166319.png

Opublikowano

Hmm tak sobie myślę i się zastanawiam nad FX-6300. Jest tani ale wydajny i programy (mowa tu o tych półprofesjonalnych) potrafią wykorzystywać jego wielowątkowość. O ile często renderujesz i nagrywasz to można się zastanowić. Jednak nie jest to koszt samego procesora tylko także płyty głównej i chłodzenia.

Jeśli chodzi o gry to może i i3 go przeganiają ale nie są to różnice które będziesz widział na każdym kroku. Kolega składał zestaw na takim FX-ie z zamiarem wsadzenia tam potem FX-8320. Okazało się że nie trzeba było. W grach było poprostu płynnie a w zastosowaniach graficznych i renderowaniach było świetnie.

Jeśli nie robisz tego tak często to myślę że ta i3-4130 powinna starczyć.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Hmm tak sobie myślę i się zastanawiam nad FX-6300. Jest tani ale wydajny i programy (mowa tu o tych półprofesjonalnych) potrafią wykorzystywać jego wielowątkowość. O ile często renderujesz i nagrywasz to można się zastanowić. Jednak nie jest to koszt samego procesora tylko także płyty głównej i chłodzenia.

Jeśli chodzi o gry to może i i3 go przeganiają ale nie są to różnice które będziesz widział na każdym kroku. Kolega składał zestaw na takim FX-ie z zamiarem wsadzenia tam potem FX-8320. Okazało się że nie trzeba było. W grach było poprostu płynnie a w zastosowaniach graficznych i renderowaniach było świetnie.

Jeśli nie robisz tego tak często to myślę że ta i3-4130 powinna starczyć.

Zgodzę się z wyborem FX 6300.

Potrzebuje procesor do: Gier: Minecraft,Fifa,Cs:go,Lol

W tych grach spokojnie da sobie radę.

do nagrywania filmów z gier, do renderingu filmów z gier.

A do tych zastosowań będzie się idealnie nadawał.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Hmm, to co w końcu brać? I jeśli chcę wybrać FX-6300 to czego mi jeszcze do niego potrzeba? Proszę o linki bezpośrednio do sklepu z produktem.
Jeśli potrzeba mi chłodzenia i płyty głównej to jaką polecacie?

28668778758492166319.png

Opublikowano

Polecam FX mam go na drugiej maszynie sprawuje się świetnie. Pamiętaj tylko o odpowiednim sokecie, tam wymagany jest 3+ z tego co pamiętam =)

Jestem królem po dziś dzień i mój gen się tym skaził.

Opublikowano

Się kolego zagalopowałeś do czego to kupujesz? Bo nie wystarczy kupić procesor jak płyta go nie obsługuje.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...