Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hub sieci serwerów

Noelq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Budowla pierwotnie stworzona na potrzeby konkursowe MPCForum została zaadaptowana jako hub sieci serwerów MCLobby. Budowla wraz z koniecznymi przeróbkami zajęła mi 2 dni. Tradycyjnie wykorzystałem WE,Voxela i relight z MCEdita. 

Specyfika huba wymagała kilku elementów: zgaszone kolory by logo i napisy się wyróżniały, granicę budowli na krawędzi średniego zasięgu renderu (stąd niewielkie rozmiary) oraz względnie niezabudowany środek by napisy były widoczne po spawnie gracza. 

Zapraszam do komentowania :)

194281405370266903526.jpeg489911405370425903526.jpeg984391405370425903526.jpeg922561405370425903526.jpeg921641405370425903526.jpeg212541405370425903526.jpeg

Opublikowano

Budowa wraz z przeróbkami trwała 2 dni. 

Odchodzimy w stylistyce od tych tragicznych minecraftowych pikseloz które można zobaczyć na każdej nawet najbardziej beznadziejnej stronce czy w każdym banerze o mc. Sztampa klockowych napisów wstawianych wszędzie gdzie to tylko możliwe po prostu mnie nudzi. Myślę że wystarczy w banerze podkład klockowych budowli a napis niech zostanie gładki jak jest i nie gryzie w oczy  :P Stylistyka karnawału, lunaparku, cyrku czy w końcu użyte ozdobniki wiktoriańskie i secesyjne na naszej stronie, forum i w banerach a przede wszystkim na szykowanym na pełną wersję spawnie minigames to nie jest przypadek - taki własnie obraz minigames promujemy na naszym serwerze. Mamy nadzieję że się przebijemy przez utarte schematy.  :D

Opublikowano

Bardzo ładny spawn. Lecz czy nie za dużo tych teleportów? No chyba że to będzie serwer służący jedynie za lobby ;)

Opublikowano

@Cefarm

Nie umniejszaj możliwości naszego drogiego Noelqa!

On sam to budował.. 2 dni ;D

@kuba Bielawski

Może byś tak czytał temat, co?

PS: Dwa dni -.-

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Cześć!

@Cefarm

Przecież pisał, że z pomocą różnych narzędzi (Czyt. Pluginów/wtyczek)...

Czytanie ze zrozumieniem?

Noelq ma taki talent, że jego twórczość nie poprzestanie na jednym budynku..

Zamiast dziedzinca i zamku wybudował całe miasto...

A zamiast jednej mapki na Arcade wybudował ich kilka..

A każda z nich była wspaniała xD

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Dzięki Soli ale nie przesadzaj. Niektóre mapki to raczej siara bo nie ma się tam jak rozbujać zbytnio. Zwłaszcza przy nieszczęsnych mapkach do SW. A tak poważnie Cefarm to przy powtarzalnych elementach budowa jest banalnie prosta. Podstawa to dokładnie wymierzyć a potem już leci. 

Opublikowano

Dość ciekawy pomysł, świetne połączenie monumentalizmu gotyckiego z domieszkami baroku i grubymi, romańskimi murami. Niesamowita lekkość gotyckich fasad, po których bokach stoją romańskie wieże oparte na grubych murach przyprawia mnie o dreszcz. Dostrzec można także wiele nawiązań do saraceńskiej architektury orientalnej - spójrzcie tylko na rozmieszczenie zieleni. Zastanawia mnie jednak brak przypór. Mogły by one stać się dużo piękniejszym i bardziej funkcjonalnym elementem konstrukcji. Dzięki nim można by pozbyć się monotonii tworzonej przez powielanie otwartych naw głównych.

Jednak jak sami widzicie, autor prawdopodobnie miał zamiar ukazać niesamowitą różnorodność architektoniczną. Co jednak, jeśli stoi za tym głębszy cel? Może w ten sposób chciałby zachęcić do zjednoczenia, do połączenia sił, czy wspólnej zabawy, może oznaka międzynarodowej akceptacji? Jestem pewien, że na serwerze zagości wielu naszych Indyjskich przyjaciół. 

X1L1PPs.png

Opublikowano

Nie należy pominąć zaś pozostałych aspektów, poza zewnętrzną architekturą. Opisane budynki jedynie otaczają plac z główną platformą, która z kolei jest otoczona przez niewielki zbiornik wodny i kilka fontann. Podłoże wykonane w stylu zawiłej inkustracji ze złota i lapis lazuli - jakby nie spojrzeć, w barwach szlachetnych, królewskich. Na myśl mi przychodzi fleur-de-lis znajdujące się niegdyś w herbie dynastii Burbonów. Woda otaczająca podest może oznaczać oczyszczenie: w momencie zejścia ze schodów i przejścia w kierunku portali gracz odrzuca swoją przeszłość i pędzi ku przyszłym losom. Ku przygodzie wypełnionej poznawaniem, eksploracją, walką. Wypełnionej wzlotami i upadkami, zwycięstwami oraz porażkami. Ku nowemu życiu.

Qkob39i.png

Opublikowano

Raczej otwarcie do intelektualnego melanżu Pitbull. Jednak dziś jestem wyjątkowo wyjałowiony za sprawą wysokiej temperatury otoczenia i internetowego starcia z kilkoma typami o inteligencji ameby żeby, chwycić przynętę i zacząć tłumaczyć "co autor miał na myśli". Jak w większości przypadków np: przy rozkładzie wierszy nie bierze się pod uwagę że autor mógł być po prostu na bani albo po zielsku i tak mu jakoś się skleciło wierszydło. 

Co tu dużo gadać - po prostu składałem klocki tak żeby pasowało nie dorabiając do tego jakiejś głębszej ideologii. 

Btw - stosowanie przypór w "schodowej" konstrukcji budynku nie spełni funkcji nośnej a jedynie dekoracyjną i zważywszy na szerokość nawy i jej konstrukcję przypora zasłoniłaby zasadniczy element budynku czyli napisy i nawy pozostawiając niesmak z powodu nienaturalnie długich łęków przyporowych i prawdopodobnie wyjątkowo wysokiego pinakiela. Chyba że zmniejszyć jego wysokość kosztem obniżenia kąta łęków. Też kiepskie rozwiązanie - zwłaszcza w mc gdzie kąty 30st wyglądają co najmniej średnio. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzę napis ma wzięcie :P Każdy nasz serwer ma taki napis różniący się nieco stylem odpowiadający charakterowi serwera. 

tu macie napis z serwera PVP305101404821313903526.jpg

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...