Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wakacje, a niepełnoletność, oraz PKP ICC

McLeoks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

25 lipca chcę z dziewczyną wyjechać na weekend nad morze (bez noclegu). Chciałem zadać pytania pod względem prawny. Oboje mamy po 17 lat. Czy możemy legalnie zrobić sobie taki wypad ? Oczywiście zgoda rodziców jest. Nie chodzi mi tutaj o odpowiedzi typu "Jak nic nie odjebiesz to nic ci nie zrobią ". Chodzi tutaj o prawo. Czy możemy ? 

Pytanie drugie.

Chodzi tutaj o skład w pkp intercity: 

http://rozklad-pkp.pl/bin/traininfo.exe/pn/350472/461708/787912/277132/51?ld=s37&seqnr=2&ident=ea.02918237.1405366456&date=25.07.14&station_evaId=5100259&station_type=dep&journeyStartIdx=0&journeyEndIdx=20&backLink=tp&

Niby przesiadki nie ma, ale jak widać jest zmiana z TLK 62201 na TLK 65260, co to znaczy ? Chodzi o to, że wagony są podczepiane pod inny skład ? O ile mi wiadomo to samo TLK 62201 jest relacji Jelenia Góra - Lublin. Czy ktoś się orientuje w tym temacie ? Musimy zmieniać pociągi czy po prostu nasz wagon jest podczepiany pod inny skład ?

Dziękuję za racjonalne wypowiedzi :)

Pozdrawiam :)

simply.4557.gif

Opublikowano

Bez noclegu? Czyli, ze od rana do wieczora, dobrze rozumiem? Czy ze pod namiotami?

Ogolnie mozecie pojechac nad morze "prawnie" - tylko rodzice moga was sciagnac przy uzyciu prawa. O ile to nie jest basen na prywatnej posesji :D

Kilka razy w liceum bylem pod namiotami z znajomymi i przypalu nie mialem zadnego z policja.

Opublikowano

Możesz jechać co CI ma grozić? Pojedziesz i wrócisz na 2 dzień i tyle. Powiesz, że przyjechałeś na wakacje wypocząć w razie wypadku a zgode rodziców to weź najlepiej na kartce napisz i już :D.  A jak chcesz to dodaj tam jeszcze numer dowodu osobistego mamy i jej podpis, tak samo z ojcem jak się boisz jechać.

Opublikowano

te pociągi to wejdź na forum gdzie ludzie siedzą w temacie 

nic ci nie zrobią jak masz  17 lat, słyszałem że jak na mieście będziesz się do późna szłajał to mogą nieletniego do domu odwieźć, ale tobie to nie grozi

Opublikowano

Gdzieś kiedyś czytałem, że normalnie można samemu od 14 albo 16 lat podróżować, ale głównie to właśnie chodzi o to, jeżeli nic nie zrobisz to nikt nie będzie patrzył ile masz lat :D

25jcw2w.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...