Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sakiewna Kd <Concordia>

.A.s.e.k.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na czym to polega ?

Że z itemu o id 27999  może polecieć któreś z tych przedmiotów ?

28640, 28639, 28638, 28637, 28636, 28635, 28634, 28633

Tak, ale taki quest jest bez sensu jeżeli dajemy do niego drop 1 itemu, do czegoś takiego przygotowane jest special drop item.
Opublikowano

Tak, ale taki quest jest bez sensu jeżeli dajemy do niego drop 1 itemu, do czegoś takiego przygotowane jest special drop item.

Chyba że chcemy zrobić w 100% losowe wypadanie kd, bez definicji szansy na dany przedmiot + móc zarządzać dropem w trakcie działania serwera, wtedy to ma sens.

Opublikowano

Chyba że chcemy zrobić w 100% losowe wypadanie kd, bez definicji szansy na dany przedmiot + móc zarządzać dropem w trakcie działania serwera, wtedy to ma sens.

Nie widze zadnej roznicy. Przeciez questy tylko debile odswiezaja komenda /rel q przy zalogowanych graczach.

Wiec tak czy tak ten "+" to slaby argument.

Opublikowano

Nie widze zadnej roznicy. Przeciez questy tylko debile odswiezaja komenda /rel q przy zalogowanych graczach.

Wiec tak czy tak ten "+" to slaby argument.

dlaczego sądzisz że debile? jak reload quest wyjebie Ci questa to licz sie z tym ze w ktoryms z questow masz blad, wtedy ruszasz tyłek idziesz do syslogu i patrzysz przy ktorym quescie padl Ci kanal, nastepnie idziesz do tego questa i dzialasz, a quest jak quest pewnie juz gdzies byl w tych starych tematach za czasow bambuska, sui, tenmy itd.

Opublikowano

dlaczego sądzisz że debile? jak reload quest wyjebie Ci questa to licz sie z tym ze w ktoryms z questow masz blad, wtedy ruszasz tyłek idziesz do syslogu i patrzysz przy ktorym quescie padl Ci kanal, nastepnie idziesz do tego questa i dzialasz, a quest jak quest pewnie juz gdzies byl w tych starych tematach

Co ty pierdolisz? Wpisz sobie reload q przy 500 aktywnych graczach.  o.O

Opublikowano

dlaczego sądzisz że debile? jak reload quest wyjebie Ci questa to licz sie z tym ze w ktoryms z questow masz blad, wtedy ruszasz tyłek idziesz do syslogu i patrzysz przy ktorym quescie padl Ci kanal, nastepnie idziesz do tego questa i dzialasz, a quest jak quest pewnie juz gdzies byl w tych starych tematach za czasow bambuska, sui, tenmy itd.

Uzytkownik wyzej juz napisal.

Ale jak nie chcesz sprawdzac przy tylu graczach to jedna postac otworz jakis quest u npc, a druga postacia gm odswiez questy.

Opublikowano

Ale jak nie chcesz sprawdzac przy tylu graczach to jedna postac otworz jakis quest u npc, a druga postacia gm odswiez questy.

Dziwni jesteście, sprawdzane na 700 graczach ponad, żadnych animozji nie było.

Opublikowano

Co ty pierdolisz? Wpisz sobie reload q przy 500 aktywnych graczach.  o.O

jak napisałem wyżej nie wyjebie, chyba że masz w pizdu błędów w questach, kanał reload quest nawet możesz wyjebać przy 1 graczu jeżeli w jakimś quescie aktywowanym jest błąd...

to jest bez znaczenia, otworzy questa przy starej wersji, jak otworzy ponownie pokaże się wersja odświeżona, jak już pisałem wyżej jak nie będzie błędu w quescie nic się nie stanie z kanałem

Opublikowano

jak napisałem wyżej nie wyjebie, chyba że masz w pizdu błędów w questach, kanał reload quest nawet możesz wyjebać przy 1 graczu jeżeli w jakimś quescie aktywowanym jest błąd...

to jest bez znaczenia, otworzy questa przy starej wersji, jak otworzy ponownie pokaże się wersja odświeżona, jak już pisałem wyżej jak nie będzie błędu w quescie nic się nie stanie z kanałem

Co z tego, że nic się nie stanie z kanałem, gorzej jak state graczom sie zaczną mieszać, questy przestaną w połowie działać, albo będą się ciągle pojawiać, nie można wykonywać takich operacji przy włączonym serwerze z aktywnymi graczami.
Opublikowano

Co z tego, że nic się nie stanie z kanałem, gorzej jak state graczom sie zaczną mieszać, questy przestaną w połowie działać, albo będą się ciągle pojawiać, nie można wykonywać takich operacji przy włączonym serwerze z aktywnymi graczami.

zadaj sobie teraz pytanie dlaczego tak się może stać? bo są kurcze błędy, z item proto możesz mieć tak samo, zrobi Ci się crash db i przedmioty poznikają lub inne graczom się pokażą w ostateczności padnie db

Opublikowano

zadaj sobie teraz pytanie dlaczego tak się może stać? bo są kurcze błędy, z item proto możesz mieć tak samo, zrobi Ci się crash db i przedmioty poznikają lub inne graczom się pokażą w ostateczności padnie db

Dobrze, ale to jest w miarę logiczne, że przy ciągłym wysyłaniu danych do tabelki 'quest', NAGLE z dupy sobie ktoś ją reloaduje, może się potem coś dziać nie tak. Ogółem, nie tylko w tym wypadku, ale jestem nauczony, że nie wykonuję takich operacji, czy to jest reload quest, czy reload proto, cokolwiek, takich operacji globalnych na przeciążonej przez graczy bazie nie wykonuje się.

Opublikowano

No ja kiedys wlasnie sparzylem sie rel q i to przy jednym quescie typu chat z npc i kilka say'ow.

I od tamtej pory jedynie ba hamachii uzywam.

Btw. To czemu na globalu przy glupiej aktualizacji (ktora na bank nie wiaze sie z game) jest przerwa techniczna?

Opublikowano

No ja kiedys wlasnie sparzylem sie rel q i to przy jednym quescie typu chat z npc i kilka say'ow.

I od tamtej pory jedynie ba hamachii uzywam.

Btw. To czemu na globalu przy glupiej aktualizacji (ktora na bank nie wiaze sie z game) jest przerwa techniczna?

Odpowiedź prosta jak drut - bezpieczeństwo, te reload q to trochę tak jakbyś zrestartował mysql przy włączonym serwerze. xD

Opublikowano

bo widocznie miałeś szczęście, jeśli jakiś gracz aktualnie ma otworzonego questa i wpiszesz reload q (na tym ch/subchannelu gdzie ma otworzonego) to go wywali.

tak sie stanie jeśli usuniesz/dodasz jakiś przedmiot i wpiszesz w grze. (poznikają/zmienia się w inne)

ps. pamiętam jak mialem 1 (no 3, ale pierwszy w 2011 nie wystartowal a na drugim w 2012 gralo może 30 osób ) serwer dedyk (NarniaMt2 - nie moja nazwa to nie moja wina że taka) i wtedy jeszcze nie ogarniałem i wpisalem /reload q przy odpalonym serwerze, wtedy wszystkie state sie popsuly, ludzie po zalogowaniu mieli od nowa quest z eq na start, biologi od nowa itd (tylko ci co byli wtedy na serwerze)

sygna1.png

Opublikowano

Nikt tu dziwny nie jest, a przy okazji można ładną cofkę rypnąć przeładowywaniem w trakcie..

Tak jak up, gdy ktoś będzie używał to wywali proces.

W dodatku nie przeładuje na wszystkie procesy.

Opublikowano

bo widocznie miałeś szczęście, jeśli jakiś gracz aktualnie ma otworzonego questa i wpiszesz reload q (na tym ch/subchannelu gdzie ma otworzonego) to go wywali.

tak sie stanie jeśli usuniesz/dodasz jakiś przedmiot i wpiszesz w grze. (poznikają/zmienia się w inne)

ps. pamiętam jak mialem 1 (no 3, ale pierwszy w 2011 nie wystartowal a na drugim w 2012 gralo może 30 osób ) serwer dedyk (NarniaMt2 - nie moja nazwa to nie moja wina że taka) i wtedy jeszcze nie ogarniałem i wpisalem /reload q przy odpalonym serwerze, wtedy wszystkie state sie popsuly, ludzie po zalogowaniu mieli od nowa quest z eq na start, biologi od nowa itd (tylko ci co byli wtedy na serwerze)

1. jak pisałem wyżej błędy w questach, nie raz sam u siebie pisałem reload quest, nie raz może Ci reload quest też wywalić kanał jak serwer będzie obciążony w tym stopniu że game lub db nie będzie wyrabiało, czyli będzie się zawieszać na pare sekund

2. dodawanie nie ma nic do rzeczy, gorzej jak usuniesz lub zrobisz błąd przy edycji jakiegoś przedmiotu/moba

a teraz mi powiedz jaka jest różnica pomiędzy edytowaniem na nowo questów i wgraniem ich na serwer przy wyłączonych kanałach, a reload quest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...