Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak zrobić swoją grę PC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko jak moge stworzyć swoją grę komputerową podobną do nwm np. The walking dead w wersji animowanej. Próbowałem narysować swoje postacie w whosegame lecz chyba strona padła bo wyskakuje mi coś innego. Poprosiłbym o jakieś programy oraz tutoriale. A, i prosze nie pisać że nie dam rady stworzyć takiej gry, wszystkiego się można nauczyć (mówię o języku programowania).

tumblr_me3px1cAsX1rll4sdo1_500.gif                                                             

Opublikowano

Pierwszą rzeczą jaką musisz zrobić to wybrać język programowania. Ja, jak zawsze, polecam Javę, ale warto pomyśleć też nad C++, C# i innymi językami. Nim zrobisz taką grę minie naprawdę wiele czasu, więc na początku radziłbym celować w jakąś prostą grę 2D. Najlepszym polskim kursem jest javastart.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Zawsze możesz zrobić to na silniku typu Unity3d. (podałem jako przykład ponieważ prawie każdy wie o co chodzi) Wtedy ogarniasz aby silniczek oraz jakiś język skryptowy w którym uwierz, że o wiele łatwiej się wszystko pisze. Jeśli chodzi o Unity to ma on całą masę poradników, dokumentacji oraz innych przykładowych projektów dlatego z nauką nie będziesz miał tak ciężko, oczywiście najlepiej jeśli dobrze znasz angielski. Polecam Ci to wyjście a odradzam uczenie się języków podanych przez kolegę powyżej jeśli będziesz chciał to wykorzystać tylko do stworzenia twojej gierki a na temat programowania nie masz zielonego pojęcia.

2mmtzeu.jpg

Opublikowano

Zawsze możesz zrobić to na silniku typu Unity3d. (podałem jako przykład ponieważ prawie każdy wie o co chodzi) Wtedy ogarniasz aby silniczek oraz jakiś język skryptowy w którym uwierz, że o wiele łatwiej się wszystko pisze. Jeśli chodzi o Unity to ma on całą masę poradników, dokumentacji oraz innych przykładowych projektów dlatego z nauką nie będziesz miał tak ciężko, oczywiście najlepiej jeśli dobrze znasz angielski. Polecam Ci to wyjście a odradzam uczenie się języków podanych przez kolegę powyżej jeśli będziesz chciał to wykorzystać tylko do stworzenia twojej gierki a na temat programowania nie masz zielonego pojęcia.

Taaa, bo do unity to nie trzeba umieć programować. Pierdolisz głupoty.

@teusz0724k

Jeśli chcesz napisać program, jakikolwiek (gra jest programem) to logicznym jest, że musisz się nauczyć programować. Umiejętność programowania a znajomość języka to dwie kompletnie różne sprawy, ale znajdzie się tu na pewno kilku kretynów, którzy twierdzą inaczej... ich błąd.

Czy ty wiesz na co ty się w ogóle porywasz? Tego sie nie nauczysz w tydzień, gra to nie jest coś, co napiszesz do końca wakacji. Gdyby tak było to co drugi mądry w twoim wieku był by game developerem. Zgadnij, czemu tak nie jest :)

Jeśli nadal chcesz się uczyć to: obowiązkowo c++, do tego książka, np 'symfonia c++'. Ten język jest idealny do nauki programowania. Bardzo dużo wymaga, ale uczy dobrych nawyków. Potem, jak już to ogarniesz to czekają cię kolejne książeczki: algorytmy i struktury danych oraz wzorce projektowe.

Dużo? Trudno, nikt nie powiedział, że będzie łatwo. Jeśli to, co napisałem ci nie pasuje to proszę bardzo, słuchaj idiotów pokroju tego, co się tu produkował wyżej. Ale gwarantuje ci, ze nic ci wtedy z tej twojej gry nie wyjdzie.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Dobra dzięki za rady, czyli jednak tak jak myślałem C++, a teraz może jakiś program do narysowania postaci i potem robienia ich animacji ? Z tego co widze to Whosegame padło a nie wiem czy ten program jest dobry do animacji i wgl. "GameStudio" ?

tumblr_me3px1cAsX1rll4sdo1_500.gif                                                             

Opublikowano

Do animacji to gimp/ photoshop, blender czy inne, zależnie od potrzeb i przyzwyczajeń.

Ale to jest najmniejszy problem. Wątpię, że dotrwasz do czasu, kiedy wykorzystasz te animacje.

Opublikowano

Dobra dzięki za rady, czyli jednak tak jak myślałem C++, a teraz może jakiś program do narysowania postaci i potem robienia ich animacji ? Z tego co widze to Whosegame padło a nie wiem czy ten program jest dobry do animacji i wgl. "GameStudio" ?

http://esotericsoftware.com/ chyba najlepsze co moze byc

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Jednak miał racje, że kretyn...

Gdzie on napisał, że łatwiej napisac własny silnik 3D?

Po prostu, żeby nawet korzystać z gotowych silników to trzeba dobrze znac język i umiec programowac. A żeby zrobić cos sensownego to już na pewno trzeba miec zaawansowaną znajomość języka i programowania.

Ale niestety dzieciaczki co maja w profilu wypisane 5 róznych technologii a nie umieją nawet podstaw programowania ani zadnych wzorców tego nie ogarną. Na szczęście juz sie przyzwyczailem do tego na tym forum i mnie to nie rusza.  :P

Na poprawe humoru dla tych ktorzy maja pojecie o programowaniu oraz czym jest zaawansowana znajomosc danego jezyka(podpowiem ze to nie jest znajomosc podstawowej skladni :P ). Popatrzcie na podanie do MPC Coders tego dzieciaczka:

http://www.mpcforum.pl/topic/1172453-arkeus-v2/

I mi powiedzcie czy on to powypisywal dla beki czy na serio? Bo jak na serio to trzeba go leczyć. Popatrzcie tez na jego posty to zobaczycie ta zaawansowana znajomosc pierdyliarda technologii  xD

Opublikowano

@AdirasOwns

Zostawmy na chwile języki programowania, unity, silniki itp.

Jak ktoś chce napisać grę to niech najpierw weźmie kartkę, ołówek i rozrysuje. Niech rozrysuje poszczególne bloki takiego programu, przepływ danych miedzy nimi. Niech rozdzieli GUI od logiki programu. W 3D praktycznie zawsze są to różne wątki, więc dochodzi dodatkowo synchronizacja - a to temat, na którym nawet ktoś obeznany może się wyłożyć na ryj.

Potem można wziąć jeden taki bloczek i opisać (narysować) go bardziej szczegółowo, kolejny krok to zrobienie tego samego z resztą. i tak dalej, i tak dalej, schodzić od abstrakcji na coraz większe poziomy szczegółowości, aż ze schematów blokowych najprostszych algorytmów przejdziemy na czysty kod źródłowy.

Tak to mniej więcej wygląda. Brzmi skomplikowanie?

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...