Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy na chwile obecna warto zaczynac gre?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W poniedzialek mam zamiar zaczac swoja przygode z WoW. Lecz meczy mnie to czy warto wydac pieniadze na gre.

1. Czy z moim zerowym pojeciem o WoW cos zdzialam?

2. Czy sa jakies nowe serwery gdzie nie natkne sie od razu na najwyzsze lv?

3. Czy w grze istnieje item shop lub cos podobnego?

4. Czy jak sciagne starter z battle.net to gdy bede chcial grac na pelnej wersji bede musial sciagac jeszcze raz?

5. Czy jak sciagne starter tam zawarte dodatki? Czy jak kupie dodatki to bede musial sciagac jeszcze raz?

6. Czy gracze to dzieci? Tzn czy spotkam sie w grze z licznym flame itp?

7. Czy jest jedna wersja gry na ktorej wszyscy graja?

To chyba tyle. Licze na wasza wyrozumialosc. Za kazda sensowna odpowiedz daje + !

POZDRAWIAM!;)

Opublikowano

Dziekuje. Ale ten item shop wplywa bardzo na gre? Gralem w metina troche lecz odszedlem od trj gry gdyz pieniadze w realu wplywaly bardzo na postac. Czy tutaj tez tak jest?

Opublikowano (edytowane)

a ja Ci nie polecam Burning Legion grałem tam i właśnie ten minus to za dużo kretynów, teraz gram na Sylvanas mało polaków ale za to dużo ogarniętych ludzi w dodatku ciężej się gra bo np na allegro nie możesz kupić sobie golda na tamten server jest mniej ludzi którzy chcą Cię oszukać itd itp. Jeśli chciałbyś np zaczać gre od września to daj mi znać dam Ci rafa i w pare dni wbijemy 85lvl teraz niestety nie mogę bo niedługo wyjeżdzam a i tak mało ludzi teraz gra tylko ci co farmią mounty profeski albo ci co jeszcze nie zabili garrosha na hc na przykład :D

jakbyś miał jakieś pytania to pisz na gg 40881853 to ci odpowiem bo że tak powiem jestem veteranem :D

Edytowane przez Deser12

HAHAHAHA

!! ICH BIN PRO !!

l_Maiister_l.png <------Gap -5 102k sp :))

Opublikowano

Dziekuje za bardzo sensowne odpowiedzi!;)

Prosze o niezamykanie tematu, gdyz jestem ciekaw innych wypowiedzi.

Pozdrawiam i zachecam do dyskusji na temat : CZY WARTO ZACZAC?

Opublikowano

Moge się dołączyć do gry od sierpnia/września :) na global :) jestem zielony grałem, znaczy próowalem grać na instantach 80 grałęm troche ans unwallu do 35 palem potem nuda bo samemu tragedia ;d

Opublikowano

1. Każdy kiedyś zaczynał . 

2. Blizz często wypuszcza nowe realmy .

3. Tak

4. Nie

5. Nie

6. Zależy jaki realm .

7. Tak

Co do pytania 5. To "nie" do ktorej czesci zdania sie odnosi?

Opublikowano

Nie nie będziesz musiał ściągać . Ściągając starter czy nawet normalnie gre ściągasz tylko pliki umożliwiające gre , reszta się ściąga podczas gry .

1377430129-U769346.png
Opublikowano

Osobiście powiem Ci tak, że jeśli nigdy nie grałeś w WoW'a to polecam Ci zagrać pierwsze na jakimś dobrym prywatnym serwerze, żebyś był pewien czy napewno zacząć wydawać pieniądze na global WoW'a. Moje krótkie odpowiedzi na Twoje pytania:

1. Jeśli miałeś doczynienia z podobnymi grami to napewno będzie Ci łatwiej, ale WoW to co innego niż jakieś metiny czy tego typu szajsy. Specyficzna gra, w której liczy się znajomość swojej klasy, masę umiejętności posiada każda klasa, więc potrzeba trochę czasu aby wszystko ładnie ogarnąć.

2. World of Warcraft to taka 'zabawka', w której "prawdziwa gra" zaczyna się dopiero od maksymalnego poziomu. Nie ważne czy ludzie mają na serwerze 90-te poziomy czy 30-te, myślę, że na każdym z nich można dostać się do topki, wystarczy odrobina chęci.

3. Istnieje coś takiego jak słynny "Item shop" w metin2 (w którym dzieciaki kradną pieniądze rodzicom aby kupić sobie coś fajnego i być "cool"), z tym, że to nie wpływa na jakość gry, w tzw item shopie jeśli chodzi o WoW'a możesz zakupić mounty, zmiane frakcji, zmiane nicku, pety. Ale one w żaden sposób nie wpływają na grę i jej jakość, poprostu kupujesz sobie aby mieć fajnego "kuca" czy cuś w tym stylu ;]

4. Nie, nie będziesz musiał pobierać drugi raz.

5. Nie.

6. Myślę, że zależy to od serwera. Na globalu wielu trolli nie znajdziesz, ale oczywiście zawsze możesz się na takowego gracza natknąć, zresztą jak wszędzie. Gra ma taki plus, że jest w całości po angielsku, i to jest takie "zabezpieczenie", że gimby z Polski  jeśli nawet na serwer wbiją to wiele tam nie zdziałają :) (GIMB=Stan umysłu, nie obrażam tutaj wszystkich ludzi w młodym wieku)

7. Jeśli chodzi o global to wszyscy grają na jednej wersji, przy czym teraz wychodzi nowy dodatek i aby wbić kolejne poziomy musisz go dokupić..

Podsumowując: Zagraj na prywatnym serwerze, nawet starszym patchu aniżeli teraz jest na globalu, i zobacz sam czy ta gra Ci się podoba. Szkoda byłoby wyrzucić na start parę stów w błoto, pograsz tydzień i dojdziesz do wniosku, że gra Ci się nie podoba to będzie kicha ;p Jeśli chodzi o prywatne serwery to zagraj na:

-Wotlk: Sunwell, molten.

-Cata: Molten

-Pandaria: PandaWoW

W WoW'a gram niemal 5 lat, ale aktualnie po wielu przechadzkach, z prywatnych serwerów na globala, i z globala na prywatne gram na najlepszym polskim serwerze World of Warcraft - Sunwell, aktualnie patch na nim to WoTLK. Serwer posiada bardzo dobrze oskryptowane instancje, działające wszystkie battlegroundy itd. Jako, że dla amatora to zachęcam do zawitania na którymś z tych serwerów, pozdro.

League of Legends: PayForDeath

Opublikowano

Aj tam, ja sam grałem dużo na privach typu Sunwell, Molten jak i na instant 80 level, ale to nie to samo co global, strasznie duża różnica. Co prawda na globalu gram dopiero od niedzieli, ale już mi sie podoba! Expienie to nie męka przebijania się przez masę bugów jak to było na prywatnych serwerach. Ogólnie większa satysfakcja z samej gry. Jeśli zamierzasz grać w Wowa, to tylko na globalu! W tej chwili Battlechest (podstawka+wszystkie dodatki oprócz Mists of Pandaria+30 dni abonamentu) to koszt ok. 30 zł, więc nie jest tak źle. Przez czas tego 30-dniowego abonamentu na pewno zdąrzysz wbić 85 poziom, po tym sam stwierdzisz czy kupić Mists of Pandaria (aktualnie ok. 60zł), a do tego czasu może być jakaś mega promocja na ten dodatek, sam słyszałem o promocji w empiku MoP w cenie 30 zł, ale niestety sie spóźniłem kilka dni. A jeśli jednak nie spodoba Ci się gra, to nie straciłeś przecież całego majątku, w końcu to tylko 30 zł :).

Opublikowano

Aj tam, ja sam grałem dużo na privach typu Sunwell, Molten jak i na instant 80 level, ale to nie to samo co global, strasznie duża różnica. Co prawda na globalu gram dopiero od niedzieli, ale już mi sie podoba! Expienie to nie męka przebijania się przez masę bugów jak to było na prywatnych serwerach. Ogólnie większa satysfakcja z samej gry. Jeśli zamierzasz grać w Wowa, to tylko na globalu! W tej chwili Battlechest (podstawka+wszystkie dodatki oprócz Mists of Pandaria+30 dni abonamentu) to koszt ok. 30 zł, więc nie jest tak źle. Przez czas tego 30-dniowego abonamentu na pewno zdąrzysz wbić 85 poziom, po tym sam stwierdzisz czy kupić Mists of Pandaria (aktualnie ok. 60zł), a do tego czasu może być jakaś mega promocja na ten dodatek, sam słyszałem o promocji w empiku MoP w cenie 30 zł, ale niestety sie spóźniłem kilka dni. A jeśli jednak nie spodoba Ci się gra, to nie straciłeś przecież całego majątku, w końcu to tylko 30 zł :).

Ja dłuuugo grałem na privach i wkońcu po przekonywaniach osób które grały na globie i, które mówiły "że to nie to samo co global" kupiłem battlechesta i mopa, zrobiłem monka i wbiłem 90lvl, później zdążyłem go ubrać do 502ilvl. Po tym okresie skończył mi się darmowy czas gry i już nie kupiłem prepaida. Pomiędzy globalem, a privami jest taka różnica, że nie masz bugów(teoretycznie bo ja widziałem jeden błąd na instancji i zdziwienie bo miało nie być... bo to global) i masz najnowszy dodatek i patch. Global to jest to samo i koniec, nie będziecie mieć nic innego niż na privach poza innym dodatkiem. Ja żałowałem, że skasowałem moje stare postacie na privie bo teraz nie mam gdzie grać. W tej grze jak macie kolegów i gracie razem to nawet na takim pobugowanym privie będzie Ci się grało lepiej niż samemu na globalu, bo jak nie masz znajomych w grze to na moim przykładzie nie pograsz tam długo. Najwięcej czasu spędziłem na serwerach gdzie znalazłem jakieś fajne gildie i znałem tam kilka osób. Jak kupowałem grę to myślałem, że będzie zajebisc**, a tu się okazało inaczej bo nie ma starych znajomych, mojej gildii, koledzy którzy ze mną grali się rozlecieli po innych realmach, niektórzy przestali grać i teraz siedzę tutaj przed monitorem i nudzę się bo "glob jest lepszy". Jak nie graliście na privach to zapraszam na globa bo wtedy, że tak napiszę nie będziecie mieli gdzie wracać i jeśli będziecie chcieli grać w wowa to tylko na jednym serwerze. Może i obecnie grałbym w wowa, jeśli zagrałbym hunterem ale mam jedną klasę której nie lubię na max lvl i jeszcze chyba złą frakcję wybrałem...

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

taki c**j znawcy globala w 30dni ._. jakbyś grał troche dłużej to byś zobaczył że to nie to samo, na globalu wszystko ci dziala WSZYSTKO! a na privach to trzeba się czasami modlić żeby coś działało, dużo ludzi gra i masz tą pewność że nic ci się z postacią nie stanie bo na privach to bylo tak że czasami robili jakiś zjebany reset i dupa, nawet jak cię okradną piszesz do blizza i ci wszystko zwracają. Największym minusem to jest to że trzeba hajs bulić na tą gre ale jak widzę że ktoś sprzedaje konto np na privach za 500zl to mi się smiać chce po prostu. Także ten global>>>>>>>>>>>gówno>>>>>>>>>>priv

HAHAHAHA

!! ICH BIN PRO !!

Opublikowano (edytowane)

taki c**j znawcy globala w 30dni ._. jakbyś grał troche dłużej to byś zobaczył że to nie to samo, na globalu wszystko ci dziala WSZYSTKO! a na privach to trzeba się czasami modlić żeby coś działało, dużo ludzi gra i masz tą pewność że nic ci się z postacią nie stanie bo na privach to bylo tak że czasami robili jakiś zjebany reset i dupa, nawet jak cię okradną piszesz do blizza i ci wszystko zwracają. Największym minusem to jest to że trzeba hajs bulić na tą gre ale jak widzę że ktoś sprzedaje konto np na privach za 500zl to mi się smiać chce po prostu. Także ten global>>>>>>>>>>>gówno>>>>>>>>>>priv

Ja rozumiem i zgadam się z tym, że global jest lepszy. Po co mi więcej niż 30 dni? Zrobiłem 3/4 SoO na raid finderze, ostatniej części nie zrobiłem bo trzeba czekać po kilka godzin. Mówię tylko, że to jest ta sama gra, ja myślałem że będzie inaczej, tak jak to ujmują ci którzy grają na globie (niebo a ziemia, a tak nie jest). Ja wracam na globa jak WoD wyjdzie i już zostanę bo teraz to nie wiem czy będę miał chęć wracać, jeśli tak to będę robił nową postać. Nie wiem co tam mogłem na globie zobaczyć w więcej niż 30 dni, zabiłbym pewnie garosha i tyle, tam nie ma nic więcej do oglądania, można oczywiście robić normale, hc itp. ale po co jak wejdzie taki hunter 560ilvl i na recouncie pisze 400k, u mnie z 502ilvl 100k to nie opłaca się nawet rotacji robić. Lepiej zacząć na początku WoD'a niż teraz, takie jest moje zdanie bo i tak teraz już nic nie osiągniesz bo w pvp padniesz na 2 hity od wymaxowanych kolesi, w pve z dpsem będzie to samo i jeszcze na wod'zie będzie boost do 90 to tym bardziej się nie opłaca teraz nic robić.

Edit: NIe nie WSZYSTKO DZIAŁA, byłem na instancji w tanaris i zdziwienie po zabiciu wszystkich bossów brama się nie otworzyła i nie dało się zabić lasta (Zul Farak czy jakos tak)

Edytowane przez Mr.Cukier

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Wariaty zacząłem męczyć tą grę kiedyś grywałem ale to na trialach do 20 poziomu i nic - ograniczenie totalne :D jeszcze na privie sunwell to nie wiedzialem co sie dzieje, instantach 80lvl pvp - dobrze było ale to nie to samo co Global. Dwa dni temu kupiłem na farcie 30 dniowego do cataclysmu dodatku w niecałe półtora dnia wbilem 35 hunterem- power game ;D zoorientowałęm się że gram na jakimś PvE serwerze a zaznaczyłem na początku inny serwer PVP - niewiem jak to się stało może dlatego że zabardzo się jarałem i przeżuciłem się na inny serwer OUTLAND - dobrze jest dużo ludzi nie nudzisz się non stop na battlegroundy na każdym leveru można sprawdzić swoje umięjętności na przeciwnikach. PVP mile widziane grywam palkiem Retribution 16 lvl dzisiaj plany na 25 jutro 35 moze do niedzieli bedzie 50 ;D potem znikam na tydzien ale może będe grywał. Jak teraz widze że nie mogę poporstu zabić priesta bo się leczy i jeszcze mu many nie zabieram to troche mnie to dobija ;d Przechodzę przez elwynn forest albo w Stormwin czasem tam bywam ;d to widzę 90 Palladin 800k Hp 300k many;d kiedyś chyba tego nie było ale no nic też kiedyś taki będę koksem  tylko trzeba zawsze pamiętać nie ważne kim grasz ważne kto bohaterem grra! Ogólnie polecam grę na początku jest dziwnie jak się gra samemu oczywiście, lecz potem gra staje się ciekwasza z biegiem czasu gdy postać już może coś "robić" to można pokazać PVP gram tylko i wyłączeni że podoba mi się system pvp i fajnie to wyglada na filmikach czy na twich.tv gdzie ludzie streamują pokazując bohaterów i ich umiejętności!

Opublikowano

Wariaty zacząłem męczyć tą grę kiedyś grywałem ale to na trialach do 20 poziomu i nic - ograniczenie totalne :D jeszcze na privie sunwell to nie wiedzialem co sie dzieje, instantach 80lvl pvp - dobrze było ale to nie to samo co Global. Dwa dni temu kupiłem na farcie 30 dniowego do cataclysmu dodatku w niecałe półtora dnia wbilem 35 hunterem- power game ;D zoorientowałęm się że gram na jakimś PvE serwerze a zaznaczyłem na początku inny serwer PVP - niewiem jak to się stało może dlatego że zabardzo się jarałem i przeżuciłem się na inny serwer OUTLAND - dobrze jest dużo ludzi nie nudzisz się non stop na battlegroundy na każdym leveru można sprawdzić swoje umięjętności na przeciwnikach. PVP mile widziane grywam palkiem Retribution 16 lvl dzisiaj plany na 25 jutro 35 moze do niedzieli bedzie 50 ;D potem znikam na tydzien ale może będe grywał. Jak teraz widze że nie mogę poporstu zabić priesta bo się leczy i jeszcze mu many nie zabieram to troche mnie to dobija ;d Przechodzę przez elwynn forest albo w Stormwin czasem tam bywam ;d to widzę 90 Palladin 800k Hp 300k many;d kiedyś chyba tego nie było ale no nic też kiedyś taki będę koksem  tylko trzeba zawsze pamiętać nie ważne kim grasz ważne kto bohaterem grra! Ogólnie polecam grę na początku jest dziwnie jak się gra samemu oczywiście, lecz potem gra staje się ciekwasza z biegiem czasu gdy postać już może coś "robić" to można pokazać PVP gram tylko i wyłączeni że podoba mi się system pvp i fajnie to wyglada na filmikach czy na twich.tv gdzie ludzie streamują pokazując bohaterów i ich umiejętności!

Czemu większość ludzi gra hunterami ? -,- JA TEŻ!

Opublikowano

Huterem szybko się expi pet blokuje Ci potworka a ty przeważnie 2,3 spelle i potworka nie ma. Na większe typu bosy co po 5k hp mają to trzeba z daleka ciskać tak jak np palkiem gdzię można podejść dla beczki zestunować i klepać z wszelakich czarów w między czasie palkiem się wyleczyć do pełnego hp kilka razy ;d jakie to nam blizzard co patch daję. Hunter hunterem ale co będzie przy pvp? Jak podejdzie taki warrior ,czy własnie palek nie myśle o rouge który okaże się że jest dobrym wariatem w pvp to taki huntrem szybko spływa bez pomocy heala i kolegów. Wbijałem 35 lvli od 1 i nawet nie zauważyłem że grałem na innym serwie niż na takim którym chciałem :D

Co do globala to jest chyba najlepsze rozwiązanie - pograsz sobie zobaczysz jak to jest w świecie bez bugów ( gdzie w prywatnych serwerach to codzienność) oczywiście na globalu też są spotkałem np nie chciał mi się przez pół dnia zrespić bos i zrobiła się kolejka ogromna ale to szczegół, jakoś lepszy klimat dominuje na globalu przynajmniej ja jakoś tak odczuwam wole by kogoś spotkać na expie w między czasie może duel 

Opublikowano (edytowane)

Huterem szybko się expi pet blokuje Ci potworka a ty przeważnie 2,3 spelle i potworka nie ma. Na większe typu bosy co po 5k hp mają to trzeba z daleka ciskać tak jak np palkiem gdzię można podejść dla beczki zestunować i klepać z wszelakich czarów w między czasie palkiem się wyleczyć do pełnego hp kilka razy ;d jakie to nam blizzard co patch daję. Hunter hunterem ale co będzie przy pvp? Jak podejdzie taki warrior ,czy własnie palek nie myśle o rouge który okaże się że jest dobrym wariatem w pvp to taki huntrem szybko spływa bez pomocy heala i kolegów. Wbijałem 35 lvli od 1 i nawet nie zauważyłem że grałem na innym serwie niż na takim którym chciałem :D

Co do globala to jest chyba najlepsze rozwiązanie - pograsz sobie zobaczysz jak to jest w świecie bez bugów ( gdzie w prywatnych serwerach to codzienność) oczywiście na globalu też są spotkałem np nie chciał mi się przez pół dnia zrespić bos i zrobiła się kolejka ogromna ale to szczegół, jakoś lepszy klimat dominuje na globalu przynajmniej ja jakoś tak odczuwam wole by kogoś spotkać na expie w między czasie może duel 

Ogólnie rzecz biorąc to jak jest dobry priv to też nie ma bugów. Moim zdaniem to jak komuś nie pasują pandy to gra na privach, jak lubi pandy to global, proste. Autor niech zagra po prostu tam gdzie mu pasuje bo jak komuś nie spodoba się bieżący dodatek na globie to lepiej będzie mu się grało na starszym. Privy mają też taki plus, że można robić stare raidy (oczywiście na globie też się da ale co to za frajda solować raid). Bardzo dobre privy, mało bugów : sunwell, atlantiss.

Edytowane przez Mr.Cukier

Opublikowano

Nie no spoko tylko ja nienawidzę jak ktoś mówi że global i privat to jest to samo :D to jest jak porównywać normalnego loda do takiego z tektury niby to samo ale jest różnica :D a co do huntera to to jest najbradziej lamerska klasa na świecie, na bossie ustawiasz auto attack idziesz na kolację, bierzesz kąpiel a i tak jesteś 1 w dpsie ... także jak ktoś lubi więcej zabawy to niech wybierze sobie inną postać :D

HAHAHAHA

!! ICH BIN PRO !!

Opublikowano

Nie no spoko tylko ja nienawidzę jak ktoś mówi że global i privat to jest to samo :D to jest jak porównywać normalnego loda do takiego z tektury niby to samo ale jest różnica :D a co do huntera to to jest najbradziej lamerska klasa na świecie, na bossie ustawiasz auto attack idziesz na kolację, bierzesz kąpiel a i tak jesteś 1 w dpsie ... także jak ktoś lubi więcej zabawy to niech wybierze sobie inną postać :D

Nie no, aż tak nie ma xD Ogólnie to myślę, że zwykli casterzy są nudni a melasami do bani się gra na pve bo trzeba latać za bosem jak głupi i pewnie dla tego ludzie biorą huntera bo to taki złoty środek, strasznie łatwy do ogarnięcia no i bardzo mocna klasa. Szczerze to jak ja bym teraz miał zaczynać grę to mam jeden duży problem bo chciałem zagrać pvp no i do tego brałbym coś mele np. warrior, ale pve też musi być no a do pve hunter ;/ Sory za zmianę tematu, ale myślę, że już powiedzieliśmy wszystko na temat serwerów : )